Yaşamanın İmkânsızlığı Üzerine Bir Diyalog - Osman Çakmakçı Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Yaşamanın İmkânsızlığı Üzerine Bir Diyalog kimin eseri? Yaşamanın İmkânsızlığı Üzerine Bir Diyalog kitabının yazarı kimdir? Yaşamanın İmkânsızlığı Üzerine Bir Diyalog konusu ve anafikri nedir? Yaşamanın İmkânsızlığı Üzerine Bir Diyalog kitabı ne anlatıyor? Yaşamanın İmkânsızlığı Üzerine Bir Diyalog PDF indirme linki var mı? Yaşamanın İmkânsızlığı Üzerine Bir Diyalog kitabının yazarı Osman Çakmakçı kimdir? İşte Yaşamanın İmkânsızlığı Üzerine Bir Diyalog kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: Osman Çakmakçı
Yayın Evi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
İSBN: 9786254056840
Sayfa Sayısı: 80
Yaşamanın İmkânsızlığı Üzerine Bir Diyalog Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
“Anlam zorbalığı da nedir?”
“Şunu demek istiyorum: Anlamak elbette önemlidir, baktığın, içinde birlikte yaşadığın şeylere anlam vermek, onlarla anlamlı bir ilişki kurulabildiğine inanmak ve bu şekilde kendi varlığına da tesadüfle oluşmadığına inandığın mutlak ve sarsılmaz bir anlam vermek. Ama işte, yaşamın her safhasında, hem içinde yaşadığın dünyaya hem dışına fırlatılmış olduğun Doğa’ya ve hem de insan uğraşı olarak kültürle insanlaştırmaya çabaladığın yeryüzüne anlamsızlık ihtimalinden korkarak anlam dayatmak bir tür zorbalığa giriyor. İnsan bunu kendisinin varoluşun merkezinde olduğunu varsayarak yapıyor. Oysa anlamak/anlamlandırmak değildir mesele; mesele kabul etmektir. Olduğu gibi, nasılsa öyle olarak kabullenmek ve sonra kabullendiklerinle dolaysız, önyargısız iletişim kurmak demek, karşılıklı konuşmak demek, karşılıklı söyleşmek demektir. Anlama ısrarı, anlamadıklarımızı gözardı etme tehlikesiyle karşı karşıya bırakıyor bizi. Esas olan, işte bu nedenle, anlamak değil, kabul etmektir bence. Tüm varlıkları oldukları gibi, ne eksik ne fazla, kabullenmek.”
Yaşamanın İmkânsızlığı Üzerine Bir Diyalog Alıntıları - Sözleri
- “Yaşam bir çabalamadır, yokluk ise bir tür dinleniş.”
- “Kendimi anlamlı kılmam için neden ille de büyük bir anlama muhtacım? Gözün bakışı anlamlıdır, bakışın ya da gözün kendisi değil.”
- “En saf olan en çabuk kirlenir.”
- Yaşam bir çabalamadır, yokluk ise bir tür dinleniş.
- “Tam anlamıyla var olmak , varlığınızı doldurmak ancak kendinizi gerçekleştirmekle mümkün olabilir. Öbür türlüsü "idare etmek"tir. Yaşıyormuş gibi yapmaktır.”
- Anlam İnsan'la ortaya çıkmıştır. Doğa'nın anlama ihtiyacı yoktur.
- Hazır bir anlam yok. Ve anlam ancak eylemlerimizle ortaya çıkıyor. Bunu gördüm. Hareketsizlikte anlam yoktur. Anlık eylemlilikte, yani yapmada, yani eylemde ortaya çıkar.
- Metruklaşan gövdede ruhlarımız yeniden ikamet etmeli.
Yaşamanın İmkânsızlığı Üzerine Bir Diyalog İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Varoluşçuluk, Nietzsche , Heidegger ve Sartre ilgimizi çekiyorsa mutlaka bu kitaba göz atmalısınız. Merak edip henüz başlamadıysanız ya da okuyup sarmadıysa bu kitap bir klavuz olabilir. (Aleamoukht)
Yaşamanın imkânsızlığı değil de insanın imkânsız anlam arayışı üzerine bir diyalog. Ancak buradaki imkânsız sözcüğü bu metinden olumsuz sonuçlar çıktığı anlamına da gelmiyor. Tam tersi bence bu diyaloglar insana umut veriyor. (Kübra K.)
Yaşamanın İmkânsızlığı Üzerine Bir Diyalog PDF indirme linki var mı?
Osman Çakmakçı - Yaşamanın İmkânsızlığı Üzerine Bir Diyalog kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Yaşamanın İmkânsızlığı Üzerine Bir Diyalog PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Osman Çakmakçı Kimdir?
İstanbul Özel Darüşşafaka Lisesinde parasız yatılı okudu. Boğaziçi Üniversitesi Psikoloji Bölümünden sonra İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümünü bitirdi.
Yeryüzü Düşleri (4 sayı, 1989-1990 ve Göçebe (7 sayı, 1995-98) dergilerini yayımladı. İstanbul'da yaşıyor. Açık Radyo'da 'Kitap Kullanma Kılavuzu' adında bir program hazırladı.
James Joyce ve Kafka'dan çeviriler yaptı.
İlk şiiri 1982'de lise dergisinde çıktı.
Şiir ve yazılarını Geniş Zamanlar, Gösteri, Milliyet Sanat, Virgül, Sombahar, Ludingirra, Kitaplık, Göçebe, Yeryüzü Düşleri gibi dergilerde yayımladı.
Şiirde yalınlığa ve doğrudan ifadeye önem verdi. 'Şiirsellikten kaçan ve daha çok insanın yeryüzündeki duruşuna, dünyayı algılayışına işaret eden şiirlerinde ölüm ve yalnızlık gibi konuları felsefî açıdan dile getirdi.'
Eserleri
Şiir: Zakkum Avı (1991), Uçuşan Ağaç (1996), Kör Yazı (1999)
Çeviri: James Joyce - Bütün Şiirler (1995), Franz Kafka-Aforizmalar (1995), Franz Kafka-Mavi Oktav Defterleri (2000)
Osman Çakmakçı Kitapları - Eserleri
- Konuşmanın İmkansızlığı Üzerine Bir Diyalog
- Aşağılık Sanat
- Köryazı
- Bir Hiçlik Anatomisi
- Radikal Kitaplar
- Oğul
- Ezeli İhanet
- Yaşamanın İmkânsızlığı Üzerine Bir Diyalog
Osman Çakmakçı Alıntıları - Sözleri
- Yazık ruhlarını barındıracak bedenleri olmayanlara Yazık bir varlıktan yoksun aşkla kavrulanlara Yazık uzandıklarında elleri boşluğa savrulanlara Yazık kavruk ve donuk tenleri soyulanlara Bu sonsuz görüntüler kalabalığında (Oğul)
- Gidiyorum yokluğumu da götürüyorum (Bir Hiçlik Anatomisi)
- “Kendimi anlamlı kılmam için neden ille de büyük bir anlama muhtacım? Gözün bakışı anlamlıdır, bakışın ya da gözün kendisi değil.” (Yaşamanın İmkânsızlığı Üzerine Bir Diyalog)
- Beckett'in en önemli sorusu belki de tek mutlak gerçek üzerinde odaklanıyor: Ölüm nedir? Bu soruyu doğal olarak şu soru izliyor: Yaşamın anlamı nedir? Bu soru, şu gerçek fark edilince kendiliğinden ortaya çıkıyor: İnsan ölmeye yazgılı bir yaratıktır. Öyleyse şu: İnsan doğumla ölüm arasındaki o kısacık zaman süresince bu dünyada konaklar. "Mutsuzluğa doğuş, uzam ve zaman içinde bitip tükenmek bilmeyen bir sürükleniş, onarılmaz bir yalnızlık ve tedirginlik ve sonra önlenemeyen yok oluş..." (Radikal Kitaplar)
- Şiir sanatıyla, sanat olarak bir alıp veremediği yok Birhan Keskin'in. Onunla uyum içinde akıp gidiyor ve huzurla deviniyor içimde. Şiirin, bir sanat olarak, olanakları (ki bu şimdiye kadar kazanılmış ve yerleşmiş ve dolayısıyla klişeleşmiş olanaklardır aynı zamanda) yetiyor Keskin'e; bu olanaklardan memnun ve bu olanakların yarattığı imkânlar Birhan Keskin'in bir şair olarak kendisini ve dünyayı anlatmasına yetiyor. Anlatmak yerine dışa vurmak demek isterdim, zira bence şair ve şiir anlatmaktan ziyade dışa vurur, tıpkı kaynayan sütün kabarması gibi kaynayan şiir de kabarır ve yapısal, biçimsel ve anlamsal olarak bütün halinde dönüşüme uğrar. (Radikal Kitaplar)
- Anlamak, sözcüklerle değil, duyarlılıkla mümkündür. (Konuşmanın İmkansızlığı Üzerine Bir Diyalog)
- Kimse böyle olsun istememişti İhmal etmesin kimse gövdesini (Bir Hiçlik Anatomisi)
- Aslında her okuduğumuz romanla, şiirle, gördüğümüz filmle sürekli yeni kişilikler ediniriz. (Konuşmanın İmkansızlığı Üzerine Bir Diyalog)
- “Ben hâlâ konuşmanın, bir insanın anlatmak istediklerini bir başkasına tam olarak aktarabilmesinin imkânsız olduğuna inanıyorum. Ama yine de seninle, daha önce başkalarıyla olduğu gibi, konuşmak istiyorum; hem de karşılıklı birbirimize akmayı deneyerek.” (Konuşmanın İmkansızlığı Üzerine Bir Diyalog)
- Hüzün senin yüzün Ben yüzsüzüm. (Bir Hiçlik Anatomisi)
- ...toplumsal anonimliğin, kolektif bilincin kuşaktan kuşağa taşıyıcıları olan masallar aslında, ne kadar olağandışı olurlarsa olsunlar yine de gerçek hayata gönderiyorlar bizi; orasıyla ilgili bir yargının, bilincin oluşmasını sağlıyorlar. (Radikal Kitaplar)
- Öznenin onu yanlış yönlendirebilecek birikimini düşünme sürecine katarak düşünme daha başlamadan onu yönlendirmemesi gerek. Daha en başından düşünmenin sınırlarını belirler, onu bir kanal içine sokarsak düşünme eylemi taraflılaşır, sakatlanır. (Radikal Kitaplar)
- Bedeninin duvarlarına sürülecek İçi dışa boca ederek Kendi içine düşecek (Oğul)
- Bilirim kimsesizligi Onun için şiddetle sarılırım Olmadıklarını bilirim (Bir Hiçlik Anatomisi)
- Orta yerinde kaldık dünyanın İçe dönük, mağrur ve melankolik Bağrımız boydan boya delik deşik. (Oğul)
- Dünya yuvarlak değil Irmak denize kavuşmuyor Yol bir yere varmıyor Deniz mütemadiyen karaya vurmuyor Ağaç âh o kimsesiz göğe uzanmıyor Kimse kimseyi sevmiyor Kimse kimseyi anlamıyor Zifiri karanlık aynada Sır sûreti tutmuyor Ne yandan baksam Boşluk sızmıyor Uzattığım ellerim Ellerine uzanmıyor Dünya yuvarlak değil Dünya dönmüyor. (Oğul)
- İnsan ruhu müze değildir, her gelene açılmaz. (Konuşmanın İmkansızlığı Üzerine Bir Diyalog)
- “Uzaklaşırken şeffaflaşır beden havaya karışır hafifleyerek keskin kenar yumuşar” (Oğul)
- Anlam İnsan'la ortaya çıkmıştır. Doğa'nın anlama ihtiyacı yoktur. (Yaşamanın İmkânsızlığı Üzerine Bir Diyalog)
- Sanat gerçekliği genişletir ve var eder. (Konuşmanın İmkansızlığı Üzerine Bir Diyalog)