diorex
life

Yaşasın Ç Harfi Kardeşliği - Behiç Ak Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Yaşasın Ç Harfi Kardeşliği kimin eseri? Yaşasın Ç Harfi Kardeşliği kitabının yazarı kimdir? Yaşasın Ç Harfi Kardeşliği konusu ve anafikri nedir? Yaşasın Ç Harfi Kardeşliği kitabı ne anlatıyor? Yaşasın Ç Harfi Kardeşliği PDF indirme linki var mı? Yaşasın Ç Harfi Kardeşliği kitabının yazarı Behiç Ak kimdir? İşte Yaşasın Ç Harfi Kardeşliği kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 28.03.2022 00:00
Yaşasın Ç Harfi Kardeşliği - Behiç Ak Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Behiç Ak

Yayın Evi: Günışığı Kitaplığı

İSBN: 9786054603619

Sayfa Sayısı: 104

Yaşasın Ç Harfi Kardeşliği Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Ülkemizin uluslararası üne sahip mizah ustası, 2014 Astrid Lindgren Anma Ödülü (ALMA) adayımız Behiç Ak, "Gülümseten Öyküler"le büyümüş çocukların değişen yaşamlarının ritmini yakalayan, onlarla yeni bir duygu ve dil dünyasında buluşan mizah dolu bir romanla karşımızda. Roman, nüfus kayıtlarında soyadına yanlışlıkla bir Ç harfi eklenmiş Ali'nin tek bir harfle farklı bir insana dönüşmesini eğlenceli ve düşündürücü bir kurguyla aktarıyor. Yazar, Facebook gibi sosyal paylaşım sitelerinin sözlü ve yazılı iletişim biçimlerimizi farklılaştırdığı; tüketmenin -olabildiğince hızlı tüketmenin- gündelik yaşamlarımızın odak noktası haline geldiği günümüz dünyasını, "Bay Ç" olarak ünlenen bir çocuğun gözünden anlatıyor. Her okurun çevresinde bulabileceği, derinlemesine işlenmiş renkli karakterlerle ve sanatçının karikatür tadındaki desenleriyle zenginleşen roman, çocuk okuru, aileleri ve eğitimcileri sanal ve gerçek ortamda biçim değiştiren yaşam felsefesi üzerine düşünmeye davet ediyor. Okul ödevine gerekli olunca, arayıp tarasa da nüfus kâğıdını bulamaz Ali; yenisi için başvurulur. Böylece şaşırtıcı bir gerçek ortaya çıkar: Ali'nin soyadı kayıtlarda, sonuna Ç eklenip "Hoşgörüç" olarak yanlış yazılmıştır. Babası öfkeli, Ali'yse Ç harfinden pek memnundur. Tek bir harf, bambaşka biri yapacaktır onu ve işte sosyal paylaşım sitesinde de, okulda da "Bay Ç" olarak tanınmıştır bile. Ancak, her şeyin tüketilip çöpe atıldığı bir dünyada, Ali Hoşgörüç nasıl direnecektir?...

Yaşasın Ç Harfi Kardeşliği Alıntıları - Sözleri

  • “Okulda bize sadece sorulara cevap vermeyi öğretiyorlar. Oysa ben soru da sormak istiyorum,”
  • Okulda bize sadece sorulara cevap vermeyi öğretiyorlar. Oysa ben soru da sormak istiyorum.
  • Burası ne odası böyle?” diye merakla sordu. “Burası, Ertelenmiş Zamanlar Odası.” “Bunu tam anlamadım,” dedi Ali. “Yani, hiçbir şey odası!" “Hiçbir şey diye bir şey var mı gerçekten?” “Olmaz mı?” dedi Ümitsu. “Yapmak istediğin şeyleri ertelersen, hiçbir şey yapmamış olursun. Şimdi değil de ilerde sahip olmak istediğin şey, hiçbir şeydir ya da gitmek isteyip de gitmediğin her yer, hiçbir yerdir. İlerde kullanırım diye bir kenara koyduğun zaman da, hiçbir zamandır.”
  • Ömrü uzatmanın tek kuralı vardı: Barış. Sürekli barış! Doğayla, insanlarla, kendiyle, hayvanlarla...
  • Şaşarsın, hayatta karşılaşma olanağı olmayan, taban tabana zıt insanlar o kadar benzer şeyler yazıyorlar ki. Bazen de, birbirine benzemeyen insanlar benzer nedenlerle sıkılıp, yazı hayatlarına son veriyorlar.
  • Yapmak istediklerini ertelersen, hiçbir şey yapmamış olursun. Şimdi değil de ilerde sahip olmak istediğin şey, hiçbir şeydir ya da gitmek isteyip de gitmediğin her yer, hiçbir yerdir. İlerde kullanırım diye bir kenara koyduğun zaman da, hiçbir zamandır.
  • “Benim gibi, soru sorma isteğiyle yanıp tutuşan birilerine de rastladın mı?” “Olmaz olur mu?” dedi Ümitsu. “Yüzlerce!” “Ama insanlar genellikle cevabını bildikleri soruları sormayı yeğliyorlar
  • “Şirketler malların çok dayanıklı olmasını istemiyorlar artık.” “Neden?" “Yenisini satabilmek için. Yoksa hiçbir şey kolay kolay eskimez.
  • “Okulda bize sadece sorulara cevap vermeyi öğretiyorlar. Oysa ben soru da sormak istiyorum,” diye tutturmuştu.
  • Rıza Bey'de bitmek tükenmek bilmeyen bir konuşma arzusu vardı. Üzerlerine kağıtlar yağıştırarak eşyaları da konuşturuyordu sanki.
  • “Ömür törpüleme mühendislerinin işi bunlar!” diye tepindi. “Her şeyi bozuyorlar! Hayatımızı mahvediyorlar! Etrafımız onlar yüzünden çöp içinde kaldı!
  • Kapının üstünde ÖMÜR UZATMA DAİRESİ yazan bir tabela vardı. Hemen altındaysa, burada hiçbir şey atılmaz. Yenisi alınmaz. Yavaş yavaş eskimesine izin verilir, yazılıydı.
  • "Okulda bize sadece sorulara cevap vermeyi öğretiyorlar.Oysa ben soru da sormak istiyorum"
  • En çok kurduğu cümle "Haklı olabilirsiniz ama ben sizin gibi düşünmüyorum" du. Artık o kimseye ihtiyacı olmayan yalnız ve başarılı bir insandı.
  • Çalışmanın değil, sadece tıklanmanın önemli olduğu bir dünyada yaşıyordu.

Yaşasın Ç Harfi Kardeşliği İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Çocuk kitapları okumayı hep çok sevmişimdir. "Çocuk kitaplarını sadece çocuklar okur" diye bir kuralın olmadığını hepimiz biliyoruz. Çocukların dünyasından sosyal medyanın ilişkilerimize olan yansımasını ve tüketim kültürü içinde sıkışıp kalan modern insanları konu alıyor bu keyifli kitap. Eğlenceli, düşündürücü bir çırpıda okunabilecek bir kitap... Kitabı ilk gördüğümde ismi dikkatimi çekmişti. Bir çocuğun nüfus kaydında soyisminin sonuna yanlışlıkla eklenen bir "ç" harfiyle hikâyenin başkahramanı Ali Hoşgörü, "Ali Hoşgörüç" adını alıyor. Hikaye boyunca bu harfin çocuğun hayatında yarattığı değişimler de eğlenceli bir kurguyla aktarılmış bizlere. Bunu da eklemek istedim :) (Nazende)

"Ç" harfi: Kitapta Alinin soyadının sonuna ç harfi eklemesinin sonuçlarını anlatıyor. Ali okuldan verilen ödevini yapacaktı. Ödevi 100 tane soru ve cevabıydı. Ali de bunu facebook üzerinden paylaşmak istiyordu. Ali ödevi için nüfus cüzdanına ihtiyaç duymuştu, ancak nüfuz cüzdanını bulamıyordu. "Yer yarılmıştı da içine girdi sanki" dedi. Ali, babasını yeni nüfus cüzdanı çıkartması için zor ikna etmişti. Nüfus cüzdanı çıkartma yerine gitmişlerdi. Çıkartmak için geldiklerinde bir sorunla karşılaşmışlardı. Ali'nin soyadının sonunda "ç" harfi olduğu söyleniyordu, ancak babası Ali'nin soyadının " Hoşgörü" olduğunu söylüyordu. ( Kendisinin, eşinin, babasının soyadı da Hoşgörüydü ) Babası Alinin soyadını " Hoşgörü" olarak değiştirmek istiyordu, ancak görevli= Değiştirmek istiyorsanız mahkemeye başvurup kanıtlayın. Dedi. Babasının başka çaresi yoktu Ali'nin soyadı artık " Hoşgörüç" olmuştu. Alide facebook da soyadını "Hoşgörüç" olarak değiştirdi. facebook kullanıcıları Ali'nin soyadını değiştirdiğini fark edince onu takip etmeye başladılar. Ali facebookta bir dakikada ünlü olmuştu. Hatta Ali facebookta " Yaşasın Ç harfi kardeşliği" adlı grup kurmuştu. Gruba soyadının sonunda "Ç" harfi olan gruba katılabilirdi. Gruba katılanların çoğunun soyadı Sevinçti, Ali buna şaşırmıştı, nedeni bu kadar kişin soyadı Sevinç olmasıydı. Ali bu haberi amcasına vermek istiyordu. Telefonla amcasını aradı. Amcasıyla konuştu. Ali haberi söyleyeceği aklına gelmişti ancak amcası telefonu kapatmıştı. Ali de amcasının oturduğu eve gidip eve gidecekti. Bilgisayarını da yanında getirmişti. Amcası bilgisayarının 6 gün 20 saat sonra bozulacağın söyledi. Ali bunu nasıl anladığını sordu, amcası buna cevap vermedi. Ali de söyleyeceği haberi söyledi ve gitti. Ali amcasının bilgisayarının bozulacağını nasıl öğrenmişti? Amcasının dediği doğru çıkmıştı, bilgisayarı 6 gün 20 saat sonra bozulmuştu. Ali de bilgisayarını dedesine vermişti. Çünkü dedesinin tanıdığı bir tamirci vardı. Tamirciye gitmişti ancak bilgisayarın tamir edilemez dedi. Dedesi de yolda dinlemek üzere banka oturmuş ancak bilgisayarı bankta unutmuş. Alide bilgisayarını orda bulamamış. Bilgisayarı nereye kaybolmuştu? O gece zor uyumuştu. Rüyasında bilgisayarını arıyordu ama bulamamıştı. Birden eskici sesiyle uyanmıştı. Eskiciye bilgisayararının nereye kaybolduğunu sormuştu. Eskicinin adı Ümitsu'ydu. Ümitsu da onu takip etmesini söylemişti. Alide bilgisayarını Ümitsu sayesinde bulmuştu. Bilgisayarını tamir ettik dedi. Ali de= Nasıl dedi? Ümitsu da gösterdi. Telefon, tablet, televizyon, bilgisayarların içine bir cihaz koyuyorlarmış. O cihazda bilgisayar, telefon, tablet, televizyonları bozuyormuş. Bunları yapmanın nedeni eski teknolojik bozulup yeni teknolojik cihazları almaları istenmesiymiş (Yusuf GÜNAYDIN)

Yaşasın Ç Harfi Kardeşliği PDF indirme linki var mı?

Behiç Ak - Yaşasın Ç Harfi Kardeşliği kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Yaşasın Ç Harfi Kardeşliği PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Behiç Ak Kimdir?

Behiç Ak (d. 1956 Samsun), Türk karikatürist, çocuk kitapları ve oyun yazarı, belgesel film yönetmeni.

Behiç Ak, Yıldız Üniversitesi ve İTÜ'de mimarlık öğrenimi gördü. 1982’den beri karikatür çizmekte olan Behiç Ak, Cumhuriyet Gazetesi’nde “Kim Kime Dum Duma” adlı çizgi bandı çizmektedir. Türkiye ve değişik ülkelerinde sergilenmiş Tiyatro oyunları yazmıştır. Çocuk kitapları Japonya, Kore, Almanya'da yayınlanmaktadır. 2011'den itibaren Çin de yayınlanmaya başlayacaktır.

Bir çok çocuk kitabı ilk baskısını Japonya'da yapmıştır. Japonya'nın GAKKEN, FUKİANKAN SHOTEN, KAGYUŞA gibi önemli yayınevlerinden kitapları çıkmıştır. Japonya'da en çok kitabı basılan Türk çocuk kitabı yazarıdır.

Japon çocuklarının sevgilisi olan GAKKEN yayınlarının çıkardığı Yoiki no gakhuşu adlı dergide bir yıl boyunca Mau mio mi adlı seri çizgi hikayesi yayınlanmıştır.

Çocuk kitapları Türkiye, Almanya, Japonya ve Kore'de, karikatür bant kitapları Türkiye ve Almanya'da yayımlanmıştır. Karikatürleri Türkiye’nin birçok kentinin yanı sıra Hollanda, Almanya ve İsviçre'de sergilenmiştir.

Behiç Ak´ın Türkçe Almanca, Almanca ingilizce, Almanca Rusça basılan iki dilli kitapları Almanya´daki Anadolu Verlag tarafından yayınlanmıştır. (www.anadolu-verlag.de)

Tiyatro oyunları İstanbul’da Şehir Tiyatroları'nda, Devlet Tiyatroları'nda ve Aksanat Prodüksiyon Tiyatrosu'nda; ayrıca Ankara, Adana, Gaziantep, İzmir, Sivas, Konya, Stuttgart, New York, Münih, Kıbrıs, Atina, Zürich, Anvers, Amsterdam ve Berlin’de sergilenmiştir.

1994'de çektiği Türk Sinemasında Sansürün Tarihi - Siyahperde adlı belgesel film çalışması aynı yıl Ankara Film Festivali’nde “En İyi Belgesel Film” ödülünü kazanmıştır. 2012 de, Karikatürleri, Yazıları, Oyunları ve çevre ve mimarlık konularındaki tutarlı duruşuyla TMMOB Mimarlar Odası Mimarlığa Katkı Başarı Ödülü ne layık görülmüştür.

Behiç Ak Kitapları - Eserleri

  • Akvaryumdaki Tiyatro
  • Galata'nın Tembel Martısı
  • Vapurları Seven Çocuk
  • Havva ile Kaplumbağa
  • Ben Ne Zaman Doğdum?
  • Uyku Şehir
  • Yıldızların Tembelliği
  • Bebek Annem
  • Tek Kişilik Şehir
  • Eve Giden Küçük Tren
  • Postayla Gelen Deniz Kabuğu
  • Benim Bir Karışım
  • Bizim Tombiş Taştan Hiç Anlamıyor
  • Bizim Tombiş Fiyonk Makarnayı Çok Seviyor
  • Yaşasın Ç Harfi Kardeşliği
  • Pat Karikatür Okulu
  • Karikatür Kitabı
  • Buzdolabındaki Köpek
  • Karadeniz’deki Yunus
  • Doğumgünü Hediyesi
  • İki Çarpı İki
  • Alaaddin'in Geveze Su Boruları
  • Güneşi Bile Tamir Eden Adam
  • Yüksek Tansiyonlu Çınar Ağacı
  • Kedilerin Kaybolma Mevsimi
  • İmaj Katili
  • Fay Hattı - Newton Bilgisayardan Ne Anlar
  • Küçülecek Yer Kalmadı - Benim Küçük Küresel Köyüm
  • Bina - Ayrılık - Hastane
  • Rüzgarın Üzerindeki Şehir
  • Bilyeler
  • Kedi Adası
  • Uyurgezer Fil
  • Gökdelene Giren Bulut
  • Die Stadt Auf Dem Wind
  • Geçmişe Tırmanan Merdiven
  • Büyükanne ve Miyop Ejderha
  • Tombiş Maskeli Baloya Katılmak İstemiyor
  • www.internet.cep.iletişim.com
  • Zelzele
  • Hastane
  • Ne Biçim Kurbağasın Sen?
  • Ayrılık
  • Çatıdaki Gezegen
  • Bulutlara Şiir Yazan Çocuk
  • Her Şeyi Yanlış Anlayan Kedi
  • Tavşan Dişli Bir Gözlemcinin Notları
  • Altı Kırk Dört Dalgası
  • Tombiş Maskeli Baloya Katılmak İstemiyor
  • Yaşasın Çocuklar
  • Havada Asılı Kalan Top

Behiç Ak Alıntıları - Sözleri

  • "Siz hiç elinde silah olan bir hayvan gördünüz mü? Boşuna uğraşmayın, göremezsiniz!Hayvanlar asla karşısındakine orantısız güç kullanmaz!" (Her Şeyi Yanlış Anlayan Kedi)
  • Kendi kendimizi kandırmayı çok iyi biliriz biz . (Her Şeyi Yanlış Anlayan Kedi)
  • Çünkü vaktimiz yoktu. Nedense hep bir yerlere yetişmek ister gibiydik. Bazı metinleri en kısa yoldan okuyup bitirmek zorundaydık. Bir romanın kısa özetini alelacele okuyup, diğerine geçiyorduk. Aslında, vakit konusunu da pek anlayamadığımı söyleyebilirim. Vaktimizin olmadığı pek doğru değildi. Çünkü bir yandan da, boş vakitlerimizi dolduramadığımız için sıkıntıdan patlıyorduk. (Çatıdaki Gezegen)
  • "Arkamda özlediğim insanlar bırakarak yaşıyorum," .... (Bebek Annem)
  • "Postacıların ağzı sıkıdır. Tıpkı, mektup zarflarındaki gibi. Mektubun kimden gelip kime gittiğinden asla bahsetmeyiz. Özeldir. Çok özel... İki insandan başka kimse bilmez, okumaz. Öyle mektuplar vardır ki, yıllarca saklanır. Kağıtları eskir, lime lime olur, üstlerinde kocaman sarı lekeler oluşur, mürekkepleri uçar. Ama o kağıtların üstüne yazılan sözcükler her yıl demlendikçe demlenir, yepyeni anlamlar kazanır." (Bulutlara Şiir Yazan Çocuk)
  • Çalışmanın değil, sadece tıklanmanın önemli olduğu bir dünyada yaşıyordu. (Yaşasın Ç Harfi Kardeşliği)
  • Kendimi anlıyorum! Kendimi anlamıyorum! (Tek Kişilik Şehir)
  • Anladığını sanmıyorum. Beni ancak bir enginar anlayabilir. (Ayrılık)
  • Kediler sevgi doludur. Her yerde mutlu olmasını bilirler (Bizim Tombiş Fiyonk Makarnayı Çok Seviyor)
  • " Aynalar yalnız bugünü değil geçmişi de yansıtabilmeli" (Vapurları Seven Çocuk)
  • Sırdede gerçekten de ağaçlardan çok iyi anlardı. Onun için bir tür “ağaç doktoru” denebilirdi. Yolu üstündeki hiçbir ağaç kurumaz, hastalanmaz, kurtlanıp böceklenmezdi. Sırdede'nin eli hep onların üzerindeydi. Köylüler, “Dedenin adresini bulmak çok kolay,” derlerdi. “En sağlıklı ağaçları takip et, evine ulaşırsın.” (Buzdolabındaki Köpek)
  • "Tuhaftır.; Emre'den iki yaş küçük kardeşi Hülya, ağabeyinin oyuncaklarını kıskanmazdı. "Onun treni var, benim niye yok?" ya da "Ben de model uçak, bilgisayar istiyorum !" diye tutturmazdı. İnternet merakı hiç mi hiç yoktu. "İletişim çağında yaşıyoruz," diyenlere güler; "Ben mesajlarımı güvercinlerimle iletmeyi tercih ediyorum,"derdi." (Galata'nın Tembel Martısı)
  • Oysa, bir kedi atasözü vardır. İnsanlar kedilerine hep kendi isimlerini verirler. (Kedilerin Kaybolma Mevsimi)
  • “Ama insan bir yere yerleşmeye görsün, zamanla kendini oralı hissediyor.” (Bulutlara Şiir Yazan Çocuk)
  • "Sen hep, kendin çiğ kalarak, benim pişmemi istedin." İşte ilişkimizdeki temel hata buydu. Bir bezelye olarak, bir maruldan bunu beklememeliydin. Senin bir marulla beraber olman için, çok pişmen gerekir. Anlatabiliyor muyum? (Ayrılık)
  • Sude, sanal dünyada, isteyip de yapamadıklarını sanki yapmış gibi yaşayabiliyordu. Gerçek hayatın yüklerinden kurtulmuştu. Bilmek için okumak, yapmak için yetenekli ve deneyimli olmak gerekmiyordu. (Postayla Gelen Deniz Kabuğu)
  • "Kelimelerinizi bile özenle kullanın, yoksa anlamlarını kaybederler. Dallanır, budaklanır, yapraklanırlar. " (Eve Giden Küçük Tren)
  • Tabelada, "Pat Karikatür Okulu" yazılıydı artık. Odanın bir duvarına ise, komik harflerle yazılmış, "Burada herkes kendi kendini eğitir" cümlesi asılmıştı. (Pat Karikatür Okulu)
  • "Dünyanın en kötümser iyimserisin!" derdi ona. (Galata'nın Tembel Martısı)
  • Hiçbir konuda ısrarlı olmaması, hep kesn olmasından kaynaklanırdı. (Havva ile Kaplumbağa)

Yorum Yaz