Yazmak Eylemi - Ferit Edgü Kitap özeti, konusu ve incelemesi
Yazmak Eylemi kimin eseri? Yazmak Eylemi kitabının yazarı kimdir? Yazmak Eylemi konusu ve anafikri nedir? Yazmak Eylemi kitabı ne anlatıyor? Yazmak Eylemi kitabının yazarı Ferit Edgü kimdir? İşte Yazmak Eylemi kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

Kitap Künyesi
Yazar: Ferit Edgü
Yayın Evi: Sel Yayıncılık
İSBN: 9789755702292
Sayfa Sayısı: 137
Yazmak Eylemi Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti
Kendilerini “devrimci” olarak tanımlayan örgüt üyelerinin bir eylem sonucu 14 Şubat 1980 Perşembe günü, İstanbul’un birçok semtinde dükkânlar kepenk açmadı.
Yazar, bu eylemi 101 değişik metinde dile getirerek bir yazmak eylemi’nde bulundu.
Yazmak Eylemi, yazının sınırsız olanaklarını sunuyor okuyucuya.
Yazmak Eylemi Alıntıları - Sözleri
- Hiçbir şey şaşırtmıyor artık bizi, aşkın gülüşünden başka
- İlk kez, evlenmemekle iyi bir iş yapmadığımı düşündüm.
- Hiçbir şey şaşırtmıyor artık bizi, aşkın gülüşünden başka.
- Umutsuzluk insanı her yere götürür. Evet, tabii, intihara bile.
- Umutsuzluk insanı her yere götürür. Evet, tabii, intihara bile.
- Çok şükür hava almayı önleyen, yasaklayan yok. Hiç değilse şimdilik
- Umutsuzluk insanı her yere götürür.
- Korkularımı, kaygılarımı, düşlerimi, düşüşlerimi yazdığım gibi bu eylemi de yazabilirim. Çünkü yazmak da bir eylemdir.
- Çok şükür hava almayı önleyen, yasaklayan yok. Hiç değilse şimdilik.
- Geriye dönmek kolay, ileri gitmek zordur.
- Ama şaşırdığımı söyleyemem. Çünkü ben, artık şaşırmıyorum.
- Hangi öğrenci, hangi öğretmen dört yüz lira verip alabilir bir kitabı?
- Korku ölümün yarısıdır.
- Umutsuzluk insanı her yere götürür.
- Yahu, demokrasi söker mi bu ülkede? Dağlarında eşkıya olan bir ülkede demokrasi olur mu?
Yazmak Eylemi İncelemesi - Şahsi Yorumlar
Yazmak Eylemi (Bir Toplumsal / Siyasal Olay Üzerine 101 Çeşitleme) Ferit Edgü’den Cahil’den sonra okuduğum 2. kitap… Yazmak Eylemi (Bir Toplumsal / Siyasal Olay Üzerine 101 Çeşitleme); aynı olayın anlatıldığı 101 metinden ve 146 sayfadan oluşuyor. 1980 yılında İstanbul’da yaşanan bir olayın; etkilenenleri ve uygulayıcıları açısından o olayın algılanışı ele alınarak vücuda getirilmiş olan bu eserde Edgü, bir olayın çok sayıda anlatım olanağı olduğunu ifade etmeye çalışmış. Bir olay olur ve o olaydan herkes kendi penceresinden etkilenir. Bu etkileri gösterme noktasında ve her metnin birbirinden büyük oranda ayrılmak suretiyle bir olay etrafında halkalanmasını sağlayan yazar iyi bir iş çıkarmıştır. Kitaptan bazı alıntılar: “Üslûp kişinin kendisidir, sözü doğruysa her üslûbun da bir kişiyi yarattığını varsaymak yanlış sayılmaz” (9). “Kaptansız bir gemideyiz. Hiç kimse nereye gideceğimizi bilmiyor. Amaçsızca gökboşluğunda kanat çırpan kuşlar gibi ordan oraya gidiyoruz” (36). “Ama şaşırdığımı söyleyemem. Çünkü ben, artık şaşırmıyorum” (52). “Vallahi değmez, kaç kere geleceksin dünyaya? Ben sana söyleyeyim: bir kez” (83). “Hava almaya çıktım. Çok şükür hava almayı önleyen, yasaklayan yok. Hiç değilse şimdilik” (109). “Bazı şeyler vardır, sözler, renkler, insan yüzleri ya da bir taş parçası, bir pencere, saçma-maçma, böyle hafızanızda yer eder. İsteseniz de atamazsınız” (113). “Yozlaşma dönemlerinde herkes işin kolayını seçer. Üretmek yerine tüketmeyi. Düşünmek yerine konuşmayı” 8145). “Aşk dükkânı her zaman açıktır. Aşk, zora boyun eğmez, zorbadan yılmaz” (145). “Çünkü yazmak da bir eylemdir” (146). Edebiyata ilgi duyuyorsanız hele de yazmak gibi bir eylemin hayalini kuruyorsanız en kısa zamanda okumalısınız. (Mahir)
Yazarın okuduğum ilk eseri ve resmen büyülendim. Bir olay ve bu olayın 101 farklı bakış açısı ile hikaye edilmesi muazzam bir olay. Hikaye ile ilgilenenlerin kesinlikle okuması gereken bir eser. Küçürek hikaye nasıl yazılır görmek istiyorsanız okuyun lütfen. (Ercan)
çünkü yazmak da bir eylemdir..: " Yazmak Eylemi..." Ferit Edgü kitabın ön sözüne "Düş gücüm(varsa eğer) yalnızca üslupta gösterdi kendini. 101 metin yazdım. 1001 metin de yazabilirdim. Ama okuyucuya, bir olayın, birden çok yazım olanağının olduğunu göstermeye sanırım bu kadarı yeter." yazmış. Bence de yeterli hatta artarlı bile. kitaba gelecek olursak 1980 yılında istanbul'da belli bir gün esnafı kepenk kapatmaya zorlayan devrimci(?) bir eylemin sonucunda yaşanan günü değişik üsluplarda(101) anlatmış. Her sayfayı çevirdiğinizde hikaye başa sarıyor; aynı olay, farklı karakter ve üslup Düşününce insan sıkıcı olur sanıyor ama olayı,günü biliyor, sebebini biliyor olmamiza rağmen Ferit Edgü' ün kaleminden olunca muhteşem bisey ortaya çıkıyor. Keşke 1001 metin yazsaydı.. Bitmesin istedim ama hemen bitti. Zaten Feritcimin hangi kitabı hemen bitmiyor ki.. Bu arada Ferit Edgü daha çok " Hakkari'de bir mevsim" ile bilinse de(neden bilmem) ben diğer kitaplarını( daha çok öyküleri olmakla birlikte) daha çok beğeniyorum. Ayrıca yazarlıkla ilgilenenler varsa şiddetle tavsiye ediyorum( zaten kitabın adı ' Yazmak Eylemi ').Eminim bir başucu kitabı olur, hoş yazmayanlar için-mesela ben- de başucu kitabı olabilir. Böyle başka bir eser var mı bilmiyorum ama benim okuduğum ilk eser. Varsa bildiğiniz eğer belirtebilirsiniz. Her neyse.. Şimdi ben kütüphaneden aldığım bu canım kitabı geri götürmek zorundayım.. Bide şey...ben bu adama bayıldığımı söylemiş miydim?. (tugba.k)
Yazmak Eylemi PDF indirme linki var mı?
Ferit Edgü - Yazmak Eylemi kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Yazmak Eylemi PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.
Kitabın Yazarı Ferit Edgü Kimdir?
İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü'nde başladığı eğitimini Paris'te sürdürdü (1959- 1964). Acedemie du Feu'de seramik öğrenimi gördü. Sorbonne'da felsefe, Louvre'da sanat tarihi kurslarına katıldı.
Yedek subay öğretmen olarak Hakkari ve Beypazarı'nda askerlikten sonra (1967), bir yıl daha Paris'te kalıp İstanbul'a yerleşti (1968). Man Ajans'ta reklam yazarlığı yaptı. Buradan ayrılıp kendi reklam şirketini kurdu.
Öykü yazarlığının yanı sıra, resim eleştirileri ve denemeleriyle ün yaptı. 1977 'den beri Ada Yayınları'nı yönetiyor. Kaynak dergisinde edebiyata adım attı. 1952-1953 yıllarında şiirler yazdı. Ama ilk öyküsü ocak 1954'te Yeni Ufuklar dergisinde çıktı . Aynı yıllarda Şairler Yaprağı (1954), Mavi'de de şiirleri yayımlandı (1954). Daha sonraları Yeni Ufuklar, Vatan Sanat Eki, Mavi, Pazar Postası, Dost'taki öyküleriyle (1954-1959); Ataç, Yeni Dergi, Eylem, Papirüs, Ant, Soyut, Milliyet Sanat, Hürriyet Gösteri dergilerindeki deneme ve incelemeleriyle tanındı.
Bir Gemide kitabıyla 1979 Sait Faik Hikaye Armağanı, Ders Notları'yla 1979 TDK Deneme Ödülü, Eylül'ün Gölgesinde Bir Yazdı adlı??seriyle Sedat Simavi 1988 Edebiya Ödülü'nü aldı. Ayrıca O adlı romanı Hakkari'de Bir Mevsim adıyla ve Onat Kutlar'ın senaryosuyla sinemaya uyarlandı. 33. Berlin Film Festivali'nde (1983) ve 2. Akdeniz Kültürleri Film Festivali'nde ödüller aldı (1984).
Ferit Edgü Eserleri
Roman
Kimse (1976)
O/Hakkari'de Bir Mevsim (1977)
Eylülün Gölgesinde Bir Yazdı (1988)
Öykü
Kaçkınlar (1959)
Bozgun (1962)
Av (1968)
Bir Gemide (1978)
Çığlık (1982)
Binbir Hece (1991)
Doğu Öyküleri (1995)
İşte Deniz, Maria (1999)
Do Sesi (2002)
Avara Kasnak (2005)
Nijinski Öyküleri (2007)
Senaryo
Hakkâri'de Bir Mevsim (O adlı romanından senaryo, Onat Kutlar ile birlikte)
Deneme
Tüm Ders Notları (1978)
Yazmak Eylemi (1980)
Şimdi Saat Kaç? (1986)
Yeni Ders Notları (1991)
Seyir Sözcükleri (1996)
Devam (2001)
Sözlü/ Yazılı (2003)
İnsanlık Halleri (2003)
Şiir
Ah Minel Aşk (1978)
Dağ Şiirleri (1999)
Anı
Görsel Yolculuklar (2003)
Biyografi
Abidin (2003)
Avni Arbaş (2001)
Osman Hamdi-Bilinmeyen Resimleri (1986)
Çocuk Kitabı
Doğa Dostları (2004)
Çeviri
Düşüş (Albert Camus, 1961),
Godot'yu Beklerken (Samuel Beckett, 1963),
Bugünün Dünyasında Felsefe (Jean Wahl, 1965), A
Aydınlar ve Toplum, (Antonio Gramsci, V. Günyol , B. Onaran'la, 1967),
Amerika: Şiirler (Allen Ginsberg, Lawrence Ferlinghetti, 1976).
Monografi
Bunların dışında Abidin Dino, Yüksel Arslan, Van Gogh, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Eren Eyüboğlu, Füreya, Aliye Berger, Ergin İnan, Fikret Mualla, Avni Arbaş üzerine yayımlanmış monografileri var.
Ödülleri
Sait Faik Hikâye Armağanı 1979 (Bir Gemide)
Türk Dil Kurumu Deneme Ödülü 1979 (Tüm Ders Notları)
Sedat Simavi Vakfı Edebiyat Ödülü 1988 (Eylülün Gölgesinde Bir Yazdı)
Ferit Edgü Kitapları - Eserleri
- Hakkari'de Bir Mevsim
- Eylülün Gölgesinde Bir Yazdı
- Yazmak Eylemi
- Selma Gürbüz İçin Üç Yazı
- Çığlık
- Her Şeyin Sonundayım
- Yaralı Zaman
- İşte Deniz, Maria
- Do Sesi
- Buluşmalar
- Av
- Tüm Ders Notları
- Bir Gemide
- Kaçkınlar
- Şimdi Saat Kaç
- Doğu Öyküleri
- Leş
- Kimse
- Nijinski Öyküleri
- Giden Bir Kedinin Ardından
- Cahil
- Van Gogh - Yüz Yıl Sonra
- Biçimler, Renkler, Sözcükler
- Yüksel Arslan: İlişki, Davranış, Sıkıntılara Övgü'den Arture'lere
- Avara Kasnak
- İlk Öyküler Kaçkınlar / Bozgun / Devam
- Yeni Ders Notları
- Özyurdunda Yabancı Olmak
- Korkuyorum
- Ah Min-el Aşk
- Binbir Hece
- Abidin
- Seyir Sözcükleri
- İnsanlık Halleri
- Paraboller
- Kaza Sözleri ve Öteki Metinler
- Devam
- Görsel Yolculuklar
- Sözlü - Yazılı
- Kültür Emperyalizmi
- Batı Kültürü Önünde Hiçbir Saplantım Yok - Mektuplar
- Ergin İnan
- Dengê Doyê
- Duo
- Osman Hamdi Bilinmeyen Resimleri
- Yolun Gittiği Yer
- Orhan Duru Ölmeden Önce - Öldükten Sonra
- Fikret Muallâ - Albastı Defterleri
- Bozgun
Ferit Edgü Alıntıları - Sözleri
- ... bir insanın ne kadar gizi varsa, o kadar. (Biçimler, Renkler, Sözcükler)
- Başkalarının değil, kendi sözcüklerinle konuşmasını öğren. (Leş)
- "Gelmiş geçmiş hiçbir yazar Kafka kadar kendi çöplüğünde eşelenmedi." (Tüm Ders Notları)
- Her zaman aramak gerek. Her zaman. Bulduğunda bile. Yeniden aramaya koyulmak gerek. Başka nasıl yol alınabilir? (Devam)
- Cahil hukuk tanımaz. (Cahil)
- Çaresizlik, dedim, çaresizlik, çaresizlik, çaresizlik. Ağlama dedi Canan. Sus, ağlama, çaresizliğe bir çare bulunur elbet. O da biliyordu bizim çaresizliğimizin çaresi yoktur. Biz bu yaşamın içinde bir başka yaşamın yolcusuyuz ve bu yolculuk çok uzun sürmez. (Eylülün Gölgesinde Bir Yazdı)
- Ateşle çevrili -ya da boşlukla- bir yalnızlık içindeyiz. (Özyurdunda Yabancı Olmak)
- Jiyan, nexweşîyekê rih e. Novalis (Yaşamak, ruhsal bir hastalıktır) (Dengê Doyê)
- Dünyadan dargın ayrıldım. (Orhan Duru Ölmeden Önce - Öldükten Sonra)
- Her zaman aramak gerek. Her zaman. Bulduğunda bile. Yeniden aramaya koyulmak gerek. Başka nasıl yol alınabilir? (Devam)
- "- Bana unuttuğun bir öykünü anlatsana? - Hangi öykümü? - Yaşadığın ve unuttuğun bir öykünü. - Tüm öykülerimi mi demek istiyorsun?" (İşte Deniz, Maria)
- Yaşamak, yaşamayı sürdürebilmek için kişiliğini bulmak zorundasın. (Hakkari'de Bir Mevsim)
- O sıralar bir sözcük arıyordum. Bir sözcük. Bir tek sözcük. Bilmiyorum neydi? Hiçbir şey anlatmayacak olan? (Bozgun)
- Hep aynı... Dün de bugün de.... (Av)
- Bir beraberliğin, anlaşmanın kıvancından çok, bir acının, yan yanayken bile aralarında bir uzaklığın bulunduğunu biliyordu. (Av)
- Bu karanlığın en yoğun noktasından kopmuş ben ben bu muyum? (Paraboller)
- ''Ben bir insan müsveddesiyim" diyor Kierkegaard " (Tüm Ders Notları)
- Gün geçtikçe uzaklaşıyoruz birbirimizden ve kendimizden... (Av)
- Yaz boz tahtası yaşam. Sen ne kadar ölürsen öl. (Kaza Sözleri ve Öteki Metinler)
- Umutsuzluk insanı her yere götürür. Evet, tabii, intihara bile. (Yazmak Eylemi)