diorex
sampiyon

Zamanın ve Uzayın Doğası - Stephen W. Hawking Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Zamanın ve Uzayın Doğası kimin eseri? Zamanın ve Uzayın Doğası kitabının yazarı kimdir? Zamanın ve Uzayın Doğası konusu ve anafikri nedir? Zamanın ve Uzayın Doğası kitabı ne anlatıyor? Zamanın ve Uzayın Doğası PDF indirme linki var mı? Zamanın ve Uzayın Doğası kitabının yazarı Stephen W. Hawking kimdir? İşte Zamanın ve Uzayın Doğası kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 01.06.2022 12:00
Zamanın ve Uzayın Doğası - Stephen W. Hawking Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Stephen W. Hawking

Yazar: Roger Penrose

Çevirmen: Umur Daybelge

Editör: Kerem Cankoçak

Tasarımcı: Füsun T. Elmasoğlu

Tasarımcı: Kamuran Ok

Orijinal Adı: The Nature of Space and Time

Yayın Evi: Alfa Kitap Yayınları

İSBN: 9786051063867

Sayfa Sayısı: 165

Zamanın ve Uzayın Doğası Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Kuantum Alan Kuramları ve Einstein'ın Genel Görelilik Kuramı tek bir Kuantum Kütle-çekim kuramında birleşebilirler mi gerçekten? İşte dünyanın en.ünlü iki fizikçisi, Stepnen Hawking {Zamanın Kısa Tarihi) ve Roger Penrose {Kralın Yeni Usu) bu soruyu tartışıyorlar.

Bundan altmış yıl önce Niels Bohr ve Albert Einstein arasında Kuantum Mekaniği'nin temelleri hakkında da ünlü ve uzun bir tartışma vardı. Einstein, Kuantum Mekaniği'nin tamamlanmış bir kuram olduğunu reddediyordu. O, bunu felsefi açıdan uygun görmeyerek, Bohr'un temsil ettiği Kopenhag Ekol'ünün Ortodoks yorumuna karşı sert bir savaş yürütmüştü.

Bir bakıma, Penrose ve Hawking arasındaki tartışma, Einstein rolünü Penrose'un ve Bohr rolünü de Hawking'in üstlenmeleriyle, bu eski fikir ayrılığının uzantısıdır. Konular şimdi daha karmaşık ve geniş olmakla birlikte, eskiden de olduğu gibi, gene teknik fikirlerle felsefi bakış açılarının bir iç içeliğini yansıtmaktadır.

Zamanın ve Uzayın Doğası Alıntıları - Sözleri

  • Einstein, 'Tanrı zar atmaz' derken hatalıydı. Kara deliklerin varlığı, Tanrı'nın yalnızca zar atmakla kalmadığını, bu zarları göremeyeceğimiz yerlere atarak bizi şaşırttığını da gösteriyor. 1996
  • Burada, bir "geçmiş-kümesi", kendi geçmişini kapsayan bir kümedir; "ayrışmaz" deyimi de, bu kümenin, ikisi de birbirini kapsamayan, iki geçmiş-kümesine bölünemeyeceğini belirtmektedir. Bir teorem, bize herhangi bir IP'nin, bir zamansał eğrinin geçmişi olarak tanımłanabileceğini söylemektedir. Iki cins IP vardır, yani PIP'ler ve TIPler. Bir PIP, asıl IP dir, yani bir uzayzaman noktasının geçmişidir. Bir TiP ise, bir son IP dir ve uzayzamandaki gerçek bir noktanın geçmişi değildir. Her sey Büyük Patlamadan çıkar, fakat hiç onun içine düşmez. O zaman, çıplak tekilliği, zamansal bir eğrinin hem işine girdiği ve hem de çıktığı bir şey olarak tanımlamayı deneyebiliriz.
  • Bu sınırın, zamansal olamayacağını görmek oldukça kolaydır. Zira, öyle olsaydı, sınırın hemen dışındaki bir q noktası, hemen içerdeki bir p noktasının geleceğinde olurdu. Geleceğin sınırı, S kümesinin kendisi istisna edilirse, uzaysal da olamaz. Çünkü, bu durumda, sınırın hemen geleceğindeki bir q noktasından, geçmişe yönelik her eğri, sınırı geçecek ve S'nin geleceğini terk edecekti. Bu ise, q'nun S'nin geleceğinde olduğu gerçeğiyle çelişecektir.
  • Tanrı zar atmaz.
  • Sanal zamandaki periyodiklik, frekans karışımı ile ilgili uzun hesapların, neden tam bir termal bir ışınıma götürdüğünü açıklamaktadır . Fakat bu çıkarım, frekans karışımı yönteminde yer alan, çok yüksek frekanslarla ilgili problemleri göz ardı etmiştir. Bu yöntem, ardalandaki kuantum alanları arasında etkileşmeler olduğunda da kullanılabilir. Yol integralinin periyodik bir ardalan üzerinde alınması, beklenen değerler gibi bütün fiziksel büyüklüklerin termal olacağı manasına gelmektedir. Bunun frekans karışımı yöntemiyle kanıtlanabilmesi ise, oldukça güçtür. Bu etkileşmeler, kütleçekim alanının kendisiyle de etkileşmeyi içine alacak şekilde genişletilebilir.
  • Zamanın bir yönü için, kara deliklerin ortaya çıktığı ve kaybolduğu görülürken; diğer yönde de, kara deliklerin zamandaki tersi olan ak deliklerin ortaya çıkıp, kaybolduğu izlenir.
  • Zamandan bağımsız bir karadeliğin olay ufkunun her yerinde yüzey kütleçekimi aynıdır.
  • Zamansal veya boş jeodezikleri tam olmayan, fakat daha bü­yük bir uzayzaman içine yerleştirilemeyen uzayzaman, tekildir.
  • Eğer makroskopik karadeliklerde bilgi kaybı varsa, metrikte kuantum dalgalanmaları sonucu oluşan, mikroskopik, gerçek dışı karadeliklerin ortaya çıktığı süreçlerde de kaybolmalıdır. Parçacıkların ve bilginin bu deliklere düşerek kaybolabileceği düşünülebilir. Belki bütün çorap tekle­rinin kaybolduğu yer burasıdır. Enerji ve elektrik yükü gibi ayar alanla­rına bağlı olan büyüklükler korunabilir; fakat diğer bilgi ve global yükler kaybolacaktır. Bunun kuantum kuramı için çok önemli etkileri olacaktır.
  • "Belli ki tanrı yalnızca zar atmakla kalmıyor, ayrıca gözleri kapalı oynuyor ve ara sıra da zarları görülemeyecek yerlere atıyor."
  • ...eğer iki karadelik çarpışır ve birleşirse, sonda ortaya çıkan karadeliğin alanı, baştaki karadeliklerin alanlarının toplamından daha büyüktür. Bu durum, termodinamiğin ikinci yasasına göre, entropinin davranışına çok benzemektedir. Entropi, hiç azalamaz ve tüm sistemin entropisi, onu oluşturan parçaların entropileri toplamından büyüktür. Termodinamikle benzerlik, karadelik mekaniğinin birinci yasası denilen şeyle daha da artar. Bu bir karadeliğin kütlesindeki değişmeyi, onun olay ufkunun alanındaki değişmeye, açısal momentumundaki değişmeye ve elektrik yükündeki değişmeye bağlar. Bu termodinamiğin birinci yasası ile kıyaslanabilir. Onda da, iç enerjideki değişme, entropideki değişmeye ve sistem üzerine dışardan yapılan işe bağlanır. Görülür ki, olay ufkunun alanı, entropiye karşı gelirse, sıcaklığa karşı gelen büyüklük de, karadeliğin yüzey kütleçekimi denilen ve K ile gösterilen şeye karşı gelir. Bu, kütleçekimsel alanın olay ufkundaki şiddetinin bir ölçüsüdür. Termodinamiğin sıfırıncı yasası ile, aradaki benzerlik daha da pekişir. Zamandan bağımsız bir karadeliğin olay ufkunun her yerinde yüzey kütleçekimi aynıdır. (Kara Deliğin Sıfırıncı Yasası: Zamandan bağımsız bir kara deliğin ufku üzerinde, K her yerde aynıdır. Termodinamiğin Sıfırıncı Yasası: Termodinamik dengedeki bir sistemde, T her yerde aynıdır..)
  • ... “Tanrı zar atmaz” dediğinde, Einstein yanılıyordu. Kara delikler dikkate alındığında, Tanrı’nın zar atmakla kalmayıp, bazen zarları görülemeyecek yerlere de atarak bizi şaşırttığı görülmektedir.
  • Doğa, çıplak bir tekillikten tiksinir.

Zamanın ve Uzayın Doğası İncelemesi - Şahsi Yorumlar

Bitti. Hızlı başladık, hızlı bitti. Bir yazarın daha sonuna geldik. Zaman yine çok hızlı geçti, farkına varamadık bu da geride kaldı. İlk kitabımı okuduğum günü hatırlıyorum be. Geçen zaman geri gelmiyor, kimi zaman düşününce özlüyor, kimi zaman üzülüyor kimi zaman tepki bile veremiyoruz. Klasik Kuram, Uzay-zaman Tekilliklerinin Yapısı, Kuantum Karadelikleri, Kuantum Kuramı ve Uzay-zaman, Kuantum Kozmolojisi, Uzay Zamana Twistör ile Bakış, Tartışma. İçerik bu şekilde dostlar. Hepimize iyi okumalar dilerim. Yeni bir yazar ve yeni kitaplarla görüşmek dileğiyle.. (Sadık Kocak)

Zamanın ve Uzayın Doğası: Öncelikle kitap çok iyi, ancak temel düzeyde değil, yani anlayabilmek için genel görelilik ve kuantum hakkında biraz da olsa bilgi birikiminizin olması gerekiyor. (m00nshxne)

Aslında kitap çok güzel. Başlarken temel kuantum bilgisine sahip olduğunuzu varsayıyor. Ben yarım bırakmak zorunda kaldım çünkü Hawking ve Penrose'un üst mertebe kuantum, klasik kuram ve kara delik tartışmalarını anlayabilecek bilgiye sahip değilmişim. Biraz daha giriş seviyesinde kuantum ve kuram okunup bilginin derinine inmek isteyenlerin okuması gereken bir kitap. (Fatma Adalet Şahin)

Zamanın ve Uzayın Doğası PDF indirme linki var mı?

Stephen W. Hawking - Zamanın ve Uzayın Doğası kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Zamanın ve Uzayın Doğası PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Stephen W. Hawking Kimdir?

Çocukluğu ve eğitim yılları

Hawking sekiz yaşındayken, Kuzey Londra'dan 20 mil uzaktaki St Albans'a gitti. 11 yaşında St Albans okuluna kayıt oldu. Buradan mezun olduktan sonra babasının eski okulu Oxford Üniversitesi kolejine devam etti. Babasının tıpla ilgilenmesini istemesine karşın, o matematiği seviyordu. Fakat okulun matematik bölümü mevcut değildi. Bu yüzden onun yerine fizik öğrenimi görmeye başladı. Üç yıl sonra doğa bilimlerinde birinci sınıf onur madalyasıyla ödüllendirildi. Hawking daha sonra kozmoloji (evrenbilim) üzerine çalışmak üzere Cambridge'e gitti. O zamanlar Oxford'da evren bilimiüzerine çalışma yoktu. Cambridge'de danışman olarak Fred Hoyle'u istemesine karşın Dennis Sciama atanmıştı. Doktorasını aldıktan sonra ilk önce araştırma asistanı, daha sonra Gonville and Caius College'de profesör asistanı oldu. 1973'de Gökbilim Enstitüsünden ayrıldıktan sonra HawkingUygulamalı matematik ve Kuramsal fizik bölümüne geçti. 1979'dan sonra matematik bölümünde Lucasian matematik profesörü oldu. Bu profesörlük 1663 yılında üniversite parlemento üyesi olan Henry Lucas tarafından kurulmuştu. İlk olarak Isaac Barrow sonra 1669'da Isaac Newton'a verilmişti. Hawking, evrenin temel prensipleri üzerine çalıştı. Roger Penrose ile birlikte Einstein'ın Uzay ve Zamanı kapsayan Genel Görelilik Kuramının, Big Bang'le başlayıp karadeliklerle sonlandığını gösterdi. Bu sonuç Kuantum mekaniği ile Genel Görelilik Kuramı'nın birleştirilmesi gerektiğini ortaya koyuyordu. Bu yirminci yüzyılın ikinci yarısının en büyük buluşlarından biriydi. Bu birleşmenin bir sonucuda karadeliklerin aslında tamamen kara olmadığını, fakat radyasyon yayıp buharlaştıklarını ve görünmez olduklarını ortaya koyuyordu. Diğer bir sonuç da evrenin bir sonu ve sınırı olmadığıydı. Bu da evrenin başlangıcının tamamen bilimsel kurallar çercevesinde meydana geldiği anlamına geliyordu.

Hastalığından sonraki yaşamı

Stephen Hawking 1960'ların başında 21 yaşındayken tedavisi olmayan Amyotrofik lateral skleroz (ALS) hastalığına yakalandı. Motor nöronların zamanla yüzde seksenini öldürerek sinir sistemini felç eden; ancak beynin zihinsel faaliyetlerine dokunmayan bu hastalık, Hawking'i tekerlekli sandalyede yaşamaya mahkûm etti. Ünlü bilim adamı, 1985 yılından bu yana sesini de yitirmiş olduğu için, koltuğuna yerleştirilmiş, yazıları sese dönüştürebilen bilgisayarı sayesinde insanlarla iletişim kurabiliyor. Şu anda Hawking, bilimsel uğraşlarında ve günlük yaşantısında çevresinden veailesinden büyük destek almaktadır. Konuşmak istediği anda, elindeki elekronik aleti sıkarak, sandalyesine bağlı özel bilgisayarının ekranına, dakikada ortalama 10 kelimeyi sıralayabilmektedir. Bu sessiz konuşan dehanın, özel bilgisayarının hafızasında yaklaşık 2600 kelime bulunmaktadır. Böylece herhangi bir kelimeyi söylemek istediğinde ekrana yazabilmektedir. Sağlıklı insanların konuşmalarında kullandığı kelime sayısı da 2500 civarındadır. Dolayısıyla Hawking, duygularını ifade etmede kelime sıkıntısı çekmemektedir.

Stephen Hawking kuantum fiziği ve kara deliklerle ilgili iddialarıyla, bugün yaşayan bilim adamları arasında dünyada en çok tanınan isimdir. Kitapları, 40 dile çevrildi; evrenle ilgili çılgın teorik bilgilerini popüler hale getirmek için gereken maddi bağımsızlığı sağlayacak ve Cambridge Üniversitesi'ndeki uygulamalı matematik ve teorik fizik laboratuvarını geliştirecek kadar da sattı. Hawking, hastalığıyla gizemli bir kişilik oluşturmaktadır. Son kitabı “Ceviz Kabuğundaki Evren”de, dünyanın büyük bir felaket ile karşı karşıya kalabileceğini belirterek uzayda insan kolonileri kurulmasını gündeme getirmişti. Bir fenomen haline gelen ve milyonlarca satan “Zamanın Kısa Tarihi: Büyük Patlamadan Karadeliklere” kitabı, Hawking'e asıl şöhreti getirmişti. İlk kitabının yayımlanmasından bu yana gerçekleşen önemli buluşların ardındaki sırrı açığa çıkaran “Ceviz Kabuğundaki Evren”, “Zamanın Kısa Tarihi”nin bir devamı sayılabilir. Yeni kitabıyla yazar, bizleri çoğu kez gerçeklerin kurmacadan daha şaşırtıcı olduğu teorik fiziğin en üst noktalarına çıkarıyor ve evrenin temel ilkelerine dair anlaşılır yorumlarda bulunuyor. Görelilik kuramından zaman yolculuğuna, süper kütle çekiminden süpersimetriye, kuantum teorisinden M-Kuramı’na ve bütünsel beyin algılanımına kadar evrenin bilinen en kışkırtıcı sırlarına kapı aralayan kitap, Einstein’in “Genel Görelelik Kuramı” ile Richard Feynman'ın çoklu geçmiş düşüncesini birleştirerek evrende olup bitenleri tanımlayabilecek eksiksiz ve tek bir teori geliştirmeye çalışıyor. Okur, kitabı bir bilimsel eser olarak algılayabileceği gibi, rahatlıkla bir bilim–kurgu romanı gibi de değerlendirebilir. Hawking'in “karmaşık önermeleri günlük yaşamdan çekip aldığı analojilerle resmetme becerisi” buna imkân tanımaktadır. 2012'de “Büyük Tasarım” adlı kitabını da çıkartmıştır. Kitaplarında genellikle bir Yaradan'ın varlığını inkar eden Stephen Hawking, Her Şeyin Teorisi (Birleştirilmiş Alan Kuramı)’ne ulaşıldığı zaman, kainat’ın yaratım sürecinde, ‘Tanrı’ kavramına ihtiyaç olmadığını da net bir dille ifade etse de daha sonraları Kanal D Londra Temsilcisi Ayşegül Ekinci'nin röportajında, ilk kez Tanrı'ın varlığını kabul etti. Röportaj sırasında sorulan bir soruya Hawking'in çalışma ekibinin de şaşırdığı görüldü. Hawking, Tanrı ile ilgili sorulan soruya "Evrenin oluşumu bilimin gerçekliğine dayanır. Ama bu hiçbir şekilde, Bilim Kuralları'nı koyan ve onları da yaratan bir Tanrı olmadığı anlamına gelmez..." cevabını verdi.

Stephen Hawking, Einstein’dan bu yana dünyaya gelen en parlak teorik fizikçi olarak kabul edilmektedir. 12 onur derecesi almıştır. 1982'de CBE ile ödüllendirilmiş, bundan başka birçok madalya ve ödül almıştır. Royal Society'nin ve National Academy of Sciences (Amerikan Ulusal Bilimler Akademisi) üyesidir.

Stephen Hawking yazdığı çocuk kitaplarıyla birlikte çocukları etkileyip onları evrenbilime yanaştırmıştır. Yazdığı kitaplar çocukların hayal dünyasını da genişletmiştir.

Stephen W. Hawking Kitapları - Eserleri

  • Zamanın Kısa Tarihi
  • Kara Delikler
  • Büyük Sorulara Kısa Yanıtlar
  • Büyük Tasarım
  • Zamanın Daha Kısa Tarihi
  • Kara Delikler ve Bebek Evrenler
  • Ceviz Kabuğundaki Evren
  • Aforizmalar
  • Benim Kısa Tarihim
  • Her Şeyin Teorisi
  • Zamanın ve Uzayın Doğası
  • Zamanın Resimli Kısa Tarihi
  • Evrene Açılan Gizli Anahtar 1
  • George ve Büyük Patlama
  • George'un Kozmik Hazine Avı
  • George ve Kırılmayan Şifre
  • George ve Kozmik Hazine Avı
  • The Grand Design
  • Uzay ve Zamanın Doğası
  • The Theory of Everything

Stephen W. Hawking Alıntıları - Sözleri

  • "Tanrı zar atmaz." Fakat tüm kanıtlar Tanrı'nın uslanmaz bir kumarbaz olduğunu ve mümkün olan her vesileyle zar attığını göstermektedir. (Kara Delikler)
  • Yerçekimi maddeyi bir araya toplarken, dönme kuvveti dağıtır. İlk sorum, dönme hareketinin evrenin sıçramasına yol açıp açamayacağı oldu. (Benim Kısa Tarihim)
  • Erken ölüm olasılığı ile karşı karşıya olduğunuzda yaşamın yaşanmaya değer olduğunu ve yapmak istediğiniz birçok şey bulunduğunu kavrarsınız. (Kara Delikler)
  • Genişleyen evren, bir yaratıcının varlığını ortadan kaldırmıyor; ama bunu ne zaman yapmış olabileceğine dair bazı sınırlar getiriyor. (Her Şeyin Teorisi)
  • "Sessiz insanlar en gürültülü zihinlere sahiptir..." (Aforizmalar)
  • Bu renklerin nedeni, ışığın, köpüğü oluşturan ince su tabakasının her iki tarafından yansımasıdır. Beyaz ışıkta, hepsi değişik renkli, ışık dalgaları bulunur. Bazı dalga boyları için, dalga boylu, yani değişik renkli, ışık dalgaları bulunur. Bazı dalga boyları için sabun tabakasının bir tarafından yansıyan dalgaların tepeleri öbür tarafından yansıyan dalgaların çukurlarına denk düşer. Bu dalga boylarına karşılık olan renkler yansıyan ışıkta bulunmaz, böylece ışık renkli gözükür. (Zamanın Kısa Tarihi)
  • Einstein, hiçbir zaman kara deliklere inanmadı. Üstelik, bu düşüncesi, genel göreliliği savunan çoğu kişi tarafından da paylaşıldı. Kuantum kuramının kara deliklerin tamamen kara olmadığını kastettiği hakkındaki keşfim üzerine, bir seminer vermek için Paris'e gitmiştim. Seminerim oldukça tekdüze geçti, çünkü o sırada Paris'te neredeyse hiç kimse kara deliklere inanmıyordu. (Ceviz Kabuğundaki Evren)
  • Baktığımız her yönde evrenin aynı göründüğünü gösteren bütün bu kanıtlar, ilk bakışta evrende özel bir yerimiz varmış izlenimini verebilir. Özellikle de, bütün diğer galaksilerin bizden uzaklaştığını gözlemliyorsak, evrenin merkezinde olduğumuzu düşünebiliriz. Yine de bir başka açıklama daha var: Evren bir başka galaksiden bakıldığında da her yönde aynı görülebilir. (Zamanın Daha Kısa Tarihi)
  • "Sessiz insanlar, en gürültülü zihinlere sahiptirler." (Aforizmalar)
  • Kara delikler o kadar da kara değiller (Kara Delikler)
  • Işığın sonlu ama çok büyük bir hızla gittiği ilk olarak 1676 yılında Danimarkalı gökbilimci Ole Christensen Roemer (Römer) tarafından bulundu. Uydularının Jüpiter'in gölgesinde kalması olaylarının düzensiz olduğunu gözlemledi Roemer. Demek ki uydular sabit bir hızla dönmüyorlardı. Dünya ve Jüpiter, güneş etrafında yörüngelerini çizerken, aralarındaki uzaklık değişir. Roemer, Jüpiter'in uydu tutulmalarının biz Jüpiter'den uzaktayken daha uzun sürdüğünü fark etti. Bunu, uydular bizden uzaklaştıkça ışıklarının, bize erişebilmek için daha uzun zaman almasına bağladı. Ancak, Jüpiter’in dünyadan uzaklığındaki değişimleri ölçerken yaptığı hatalar sonucu, bugün saniyede 300.000 km olarak bildiğimiz ışık hızını saniyede 225.000 km olarak hesaplayabildi. Bu hataya rağmen, Roemer'in ışığın sonlu hızla gittiğini kanıtlamakla kalmayıp, bu hızı ölçerek elde ettiği başarı olağanüstüydü-hele bunu Newton'ın Matematiğin İlkeleri kitabının yayınlanmasından on yıl önce sağlamış olduğu göz önüne alınırsa.  (Zamanın Kısa Tarihi)
  • Onun fikirlerine ve yargılarına hep saygı duydum. (Benim Kısa Tarihim)
  • Evren, sandığınız gibi, sadece tek bir geçmişe sahip değildir. Çünkü bir dahaki sefere olacakları belirlemek için zar atmaya devam eder. (Ceviz Kabuğundaki Evren)
  • (...) fakat kuşku yok ki insanlar dine bağlı kalmaya her daim devam edecekler, zira bir yandan din avuntu ve huzur sağlarken, diğer yandan da insanlar ya bilime güvenmiyor ya da bilimi anlamıyor. (Büyük Sorulara Kısa Yanıtlar)
  • Nesnel bir gerçekliğin var olduğuna inanmak için gerçekten bir nedenimiz var mı? (Büyük Tasarım)
  • Fizikde hangi okula gittiğinizin veya kiminle tanıştığınızın bir önemi yok. Ne yaptığın önemli. (Benim Kısa Tarihim)
  • Hala evrenin gerçek zamanda büyük patlamada bir başlangıcı olduğuna inanıyorum. Fakat sanal zamanda evrenin başlangıcı veya sonu yoktur. Bu evrenin başlama şeklinin fizik yasaları tarafından belirleneceği anlamına gelir. Tanrı'nın evrenin bizim anlayamayacağımız gelişi güzel bir şekilde işlemesini seçtiğini söylemek zorunda değiliz. Bu Tanrı'nın var olup olmadığı hakkında hiçbir şey söylemez. Yalnızca onun gelişi güzel olmadığını söyler. (Kara Delikler ve Bebek Evrenler)
  • Kısacası, güzel bir uzaylı uçan dairesiyle inip sizi içeri davet ederse uyanık olun. Kısırdöngü halinde tekrarlayan bitimli süre tarihlerinden birine düşebilirsiniz. (Benim Kısa Tarihim)
  • "Tüm olası dünyaların en olası olanında yaşıyoruz. " (Kara Delikler)
  • Dünya'da ne olursa olsun, evrenin geri kalanı kayıtsız olarak yaşamını sürdürecektir. (Kara Delikler ve Bebek Evrenler)

Yorum Yaz