diorex
sampiyon

Kobayaşi Takici kimdir? Kobayaşi Takici kitapları ve sözleri

Japon Yazar Kobayaşi Takici hayatı araştırılıyor. Peki Kobayaşi Takici kimdir? Kobayaşi Takici aslen nerelidir? Kobayaşi Takici ne zaman, nerede doğdu? Kobayaşi Takici hayatta mı? İşte Kobayaşi Takici hayatı... Kobayaşi Takici yaşıyor mu? Kobayaşi Takici ne zaman, nerede öldü?

  • 28.06.2023 20:00
Kobayaşi Takici kimdir? Kobayaşi Takici kitapları ve sözleri
Japon Yazar Kobayaşi Takici edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Kobayaşi Takici hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Kobayaşi Takici hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Kobayaşi Takici hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...

Tam / Gerçek Adı: Takiji Kobayashi

Doğum Tarihi: 13 Ekim 1903

Doğum Yeri: Odate, Akita, Japonya

Ölüm Tarihi: 20 Şubat 1933

Ölüm Yeri:

Kobayaşi Takici kimdir?

13 Ekim 1903’te Akita Vilayeti’nin Şimokavazoi köyünde doğdu. Ailesi ekonomik nedenlerle yazar henüz 4 yaşındayken Hokkaido Adası’nın Otaru kentine göç etmek zorunda kaldı. 1924’te Otaru Ticaret Yüksekokulu’ndan mezun oldu ve Hokkaido Sömürge Bankası’nda çalışmaya başladı. Öğrencilik yıllarında dönemin ünlü yazarı Şiga Naoya’dan ve proletarya edebiyatından etkilenerek kaleme aldığı öykülerini muhtelif dergilere gönderdi. Mücadele Bayrağı dergisinde yayımlanan “15 Mart 1928” (1928) ve Yengeç Konserveleme Gemisi (1929) başlıklı eserleri muazzam bir ilgi gördü ve yazar Japon proletarya edebiyatının en gözde yazarlarından biri haline geldi. “Gaip Toprak Ağası” (“Fuzai Cinuşi”, 「不在地主」, 1930) adlı öyküsü neşredildikten sonra bankadaki görevine son verildi. Bunun üzerine Tokyo’ya gitti ve siyasi faaliyetlere odaklandı. Başlığı sonradan öykünün kadın kahramanına atıfla “Yasuko” olarak değiştirilecek olan “Yeni Kadının Portresi” (“Şincosei Katagi”, 「新女性気質」, 1931) ve ölümünden sonra yayımlanan “Bir Partilinin Hayatı” (“Tōseikatsuşa”, 「党生活者」, 1933) gibi tefrika metinleriyle Japon kültür dünyasında yepyeni rüzgârlar estirdi. Daima radikal siyasetin kalbinde yer alan Kobayashi Japonya Proletarya Yazarları Birliği Genel Sekreterliği’ni yürütürken 1931 sonbaharında Japonya’nın Mançurya’yı işgali üzerine, bu emperyalist yayılmacılığa karşı çıktı, o zamanlar yasadışı olan Japonya Komünist Partisi’ne üye oldu. 1932 Mart’ında, kendisinin de aktif rol aldığı Japonya Proletarya Kültür Konfederasyonu’na yönelik büyük sindirme operasyonları esnasında direniş faaliyetlerini yer altında sürdürdü. 20 Şubat 1933’te Tokkō addedilen Özel Yüksek Polis Birimi’nce tutuklandı. Gördüğü ağır işkenceler sonucunda hayatını kaybetti. Cesedine otopsi yapılması engellendi ve ölüm nedeni “kalp krizi” olarak açıklandı. Tokkō polisi yazarın cenazesinde, merasimin yapıldığı mekânı basarak birçok kişiyi tutukladı. 1930 ve 40’lardaki tüm unutturma girişimlerine rağmen, Yengeç Konserveleme Gemisi’nin başı çektiği eserlerinin özgünlüğü ve dinamizmiyle belli kritik dönemlerde yeniden keşfedilen Takiji Kobayashi günümüzde ulusal sınırları aşarak dünya proletarya edebiyatının en müstesna yazarlarından biri haline gelmiştir.

Kobayaşi Takici Kitapları - Eserleri

  • Yengeç Konserveleme Gemisi
  • Yengeç Gemisi

Kobayaşi Takici Alıntıları - Sözleri

  • “Kullanılıp atılmış, sümüklü kâğıt mendiller kadar bile değerleri yoktu işçilerin! Tonbalığı saşimisi misali, kat kat işçi cesetlerinin et parçalarıyla sağlamlaştırıldı maden tünellerinin duvarları.” (Yengeç Konserveleme Gemisi)
  • Büyük hareketler küçük cesaretlerden doğar. (Yengeç Gemisi)
  • “Ulan meteliğim kalmadı be! Sıçayım böyle işin içine!” (Yengeç Konserveleme Gemisi)
  • Gayret etmeyen başarılı olamaz! (Yengeç Gemisi)
  • "... yaygaradan, şamatadan uzakta, kuytu bir köşede, parmaklarıyla tekrar tekrar bir şeyleri hesaplamaya çalışan, kapkara düşüncelere dalmış biri vardı. İkmal gemisiyle gelen mektupta çocuğunun ölüm haberini okumuştu. Hesabına göre iki ay önce ölmüş olmalıydı, fakat adam "şimdiye kadar" bundan habersiz kalmıştı. "Telgraf çekecek para olmadığından" diye yazıyordu mektupta. (Yengeç Konserveleme Gemisi)
  • Her zamanki kâr bölgelerinde bir tıkanma olması sonucunda faiz oranları düşüp sermaye fazlası birikince, kapitalizm ve sermayecilik, “kelimenin tam anlamıyla” her şeyi yapar; her yere ölümcül bir kudurmuşlukla saldırır, yeni kanlı çıkış yolları arar. (Yengeç Konserveleme Gemisi)
  • Hey, cehenneme gidiyoz lan ! (Yengeç Konserveleme Gemisi)
  • Istırapları dayanılacak gibi değildi. Üstelik ne kadar tökezleyip düşe kalka yürürlerse acıları da yuvarlandıkça büyüyen kartopu misali ağırlaşıyor, sırtlarına daha fazla abanıyordu. (Yengeç Konserveleme Gemisi)
  • "Yiyecek kırıntı bile bulamamak dokunuyor insana." (Yengeç Gemisi)
  • .. kat kat işçi cesetlerinin et parçalarıyla sağlamlaştırıldı maden tünellerinin duvarları. (Yengeç Konserveleme Gemisi)
  • "İşçilerin haklarını koruyup, herkesin eşit olduğu bir toplum yaratmak. Komünizm bu." (Yengeç Gemisi)
  • Kullanan ve kullanılan aynı düzeyde olamaz. (Yengeç Gemisi)
  • Lanet olsun! İnsan hayatının hiç değeri yok mu?! (Yengeç Gemisi)
  • Kullanılıp atılmış, sümüklü kâğıt mendiller kadar bile değerleri yoktu işçilerin! Kat kat işçi cesetlerinin et parçalarıyla sağlamlaştırıldı maden tünellerinin duvarları. Büyük kentlerden uzakta olmayı fırsat bilip “buralarda” da dehşetengiz zulümler yaptılar. Bazen, küçük taşıma vagonlarında, madencilerin kopmuş baş ve serçe parmaklarını kömürlere yapışmış halde görebilirdiniz. Kadınlar durumları öylesine kanıksamışlardı ki, böyle manzaralar karşısında kaşlarını bile oynatmazlardı. Tüm bunlara "alıştırılmış” olan kadınlar, insan uzuvları ihtiva eden kömür vagonlarını ifadesiz bir çehreyle bir sonraki yükleme noktasına iterdi. (Yengeç Konserveleme Gemisi)
  • "Büyük hareketler küçük cesaretlerden doğar." (Yengeç Gemisi)
  • "Dostoyevski'nin Ölüler Evi bile buradan bakınca, devede kulak gibi geliyor bana." (Yengeç Konserveleme Gemisi)
  • Fakat bu tipler... Demiryolu, karayolu, madenler... Oralarda daldan dala atlamış bu işçilerde bir nebze bile örgütlenme ruhu yoktur. (Yengeç Gemisi)
  • "Zaten şu an ölüyoruz." "Nasıl yani?" "Yavaşça. Küçük parçalar halinde." (Yengeç Gemisi)
  • "İlk kıvılcım küçüktür, ancak en yüce ateştir." (Yengeç Gemisi)

Yorum Yaz