tatlidede

Bilsemler ne işe yarar?

Bilsemler ne işe yarar?

Bilim ve Sanat Eğitim Merkezlerinin kısaltılmış ismi olan BİLSEM'ler ilkokullarda sınavla tespit edilen özel yetenekli öğrencilerin örgün eğitim kurumlarındaki eğitimlerini aksatmayacak şekilde bireysel yeteneklerinin farkında olmalarını sağlamak ve sahip oldukları kapasitelerini geliştirerek üst düzeyde kullanmalarını sağlamak amacıyla devlete bağlı olarak açılmış olan özel eğitim kurumlarıdır. 

BİLSEM'lerin bugünlerde gündeme gelme sebebi tablet sınavından kitapçık sınavına geçiş yapması.
Türkiye'nin dahi çocuklarını geleceğe hazırlama şiarı ile kurulan BİLSEM'lerdeki yeni uygulama velilerin tepkisine yol açtı. Tepki sebebi BİLSEM'lerde ileri düzeyde yapılan sınavların ilkel yöntemlerle yapılıyor olması.
Türkiye genelinde her ilde bir BİLSEM olmakla birlikte nüfus yoğunluğuna göre büyük şehirlerde birden fazla BİLSEM olabilmektedir.
BİLSEM'de verilen eğitimler bildiğimiz klasik eğitimin dışındadır. Bu eğitimler 5–6 kişilik atölyelerde ve deney, araştırma, uygulama şeklinde yapılır.
Bir proje edasında gerçekleştirilen eğitimlerde öğrencilere herhangi bir şekilde test veya benzer değerlendirme not uygulaması yapılmaz.
BİLSEM sınavlarında belirli bir düzeyde başarı elde eden kişilerin sonrasında ise kayıt işlemleri tamamlanır ve özel olarak eğitim almaya hak kazanırlar. BİLSEM sınavında her doğru cevap 10 puan olarak hesaplanmaktadır. Yetenekli öğrenciler, öğretmenleri tarafından bu sınava girmeleri için yönlendirilmektedir.
BİLSEM sınavı, sınıf öğretmenleri tarafından yapılır ve sınavda başarılı olan öğrenciler Bilim ve Sanat Merkezlerinde eğitim almaya hak kazanırlar. Bilim ve Sanat Merkezleri, okul derslerini doğrudan destekleyici bir eğitim modeline sahip değildir.
Her insan hayata birçok yetenekle donatılarak başlar. Bu yetenekler ülkemizde zamanla ve tesadüflerle keşfedilir. Bilsemler üstün yetenekli bireylerin yeteneklerini hızla keşfetmek, geliştirmek ve topluma katkıda bulunmalarını sağlamak için kurulmuştur. Anneler ve babalar çocuklarınızın yeteneklerini keşfetme serüveninde onların en büyük yol göstericilerisiniz. Unutmayın! Her çocuk özeldir. Çocuğunuzun faydalı ve mutlu bir birey olarak hayatına devam edebilmesi için yeteneklerini keşfetmesine olanak tanıyın.

BİLSEM’E NASIL BAŞVURULUR?
Bilim ve Sanat Eğitim Merkezlerine öğrenci seçimi Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından her yıl belirlenen tarihlerde yapılan sınav sonuçlarına göre yapılmaktadır. Bu sınav ilkokul 1., 2. ve 3. sınıf düzeyindeki öğrencilere tablet üzerinde dijital olarak yapılmaktadır. Bu sınava bireysel olarak başvuru yapılamamaktadır. Sınava katılacak olan öğrenciler okullarındaki sınıf öğretmenleri tarafından aday gösterilmelidirler.

ADAY GÖSTERİLDİKTEN SONRA NE YAPMAK GEREKİR?
Aday gösterilen öğrencilerin tümü grup tarama sınavına (tablet üzerinde yapılan dijital uygulama) girmelidir. Öğrencinin bu sınava ne zaman gireceğine velisi MEBBİS-BİLSEM modülü üzerinden müsaitliğine ve seçtiği oturuma göre karar verir. Grup tarama uygulaması tüm Türkiye’de tamamlandıktan sonra yetenek alanları bazında sonuçlara göre ülke ortalaması belirlenerek, bireysel değerlendirmeye hak kazanan öğrenciler MEB kurumsal web sitesinden ilan edilecektir. Bireysel değerlendirmeye hak kazanan öğrencilere il tanılama sınav komisyonu tarafından MEBBİS-BİLSEM işlemleri modülü üzerinden randevu verilecektir.

GRUP TARAMA SINAVINDA NE SORULUR?
Tablet üzerinde uygulanan bu sınavda 7 kategoriden sorular sorulur. Bu soruların benzerlerini www.bilsemonline.com da görebilecek ve sınava hazırlanabileceksiniz.

BİREYSEL DEĞERLENDİRME NASIL YAPILIR?
Bireysel zeka testi (WISC-R ) sonuçlarına göre Bilim ve Sanat Merkezine kayıt hakkı kazanılır. Bu teste göre kayıt hakkı kazanamayan adaylar için Rehberlik ve Araştırma Merkezleri koordinesinde resim ve/veya müzik alanlarında yetenek sınavı açılır. Yetenek sınavında komisyonca belirlenen puanı alan öğrenciler de resim ve/veya müzik yetenek alanı öğrencisi olarak Bilim ve Sanat Merkezine kayıt edilir.

Editör: Aydın

Yorum Yaz