matesis
dedas

Eğitimde, Mardin Nereee! Bitlis Nereee!

Eğitimde, Mardin Nereee! Bitlis Nereee!

           2011 yılı LYS sonuçlandı. Tüm veli, öğrenci ve öğretmenler sonuçları büyük merak ile bekledi ve şimdide tercih yapma telaşındadırlar

             Lakin Mardin tam bir sessizlik içinde; Her sene okul ve dershaneler, başarılı öğrencilerinin reklâmlarını yapıp, boy boy resimlerini ve aldıkları puanları bilbordlara asarlardı. Bu yıl bu da yok, tam bir sessizlik ve başarısızlık tablosu gözler önünde. Bu vaziyet tüm ili toz bulutu gibi sarmış sarmalamış.  Kimseden ne tık var, ne çıt. Ne bahsini açan var, ne analiz yapan. Ne sebep araştıran, nede çözüm bulan var.

          "MEM" yetkililerinden; "SBS ve LYS" Sınavlarıyla ilgili hiç bir açıklama gelmedi. Mardin MEM. Sitesinde de bu konularla ilgili en ufak bir açıklama, tanıtım, rehberlik ve gelecek ile ilgili bir planlama henüz yayınlanmadı.

           İlimiz; Son on yıldır, LYS ve SBS sıralamasının son sıralarına demir atmıştır.

           Başka illere bakıyorsun da; bu sınavlar öncesi ve sonrası (SBS, YGS, LYS, DPY-B) ile ilgili hummalı bir çalışma var. Başta İl Milli Eğitim yetkililerinden tutunda, Valilik Makamı, Belediye, Dershaneler, Resmi ve Özel okullar, hep beraber ve birbirinden haberli; kimin ne yaptığı belli olan ve tam bir rekabet içinde bu süreci yönetmektedirler.

           İşte Bitlis bunun en güzel örneğini sergilemektedir. 2010 ve 2011 yılı LYS' de ki başarısı gözler önündedir. "TS" Türkçe - Sosyal alanında Türkiye birincisi olmuştur. İl Müdürü, 4 İl Milli Eğitim Müdür yardımcısı ve 3 Şube Müdürü ile yönetilmektedir.

          Sosyal yapısı Mardin ilinin sosyal yapısına benzemektedir. her iki ilde de Arap, Kürd ve Türk nüfusu beraber yaşamaktadır. Kırsal nüfus fazladır. Her iki ilinde eğitim geçmişlerinde medreseler ön plandadır. Hatta aynı taşıyan hatunniye medresesi her iki il de de mevcuttur.

          350 bin nüfuslu ilde; 2 Anadolu öğretmen lisesi 500' ye yakın ilköğretim okulu,28 meslek lisesi, 2.özel okul, 55 orta öğretim, 1 fen lisesi ve 2 sağlık meslek lisesi mevcuttur. Kız çocukların okullaşma oranı %95 dır. Son dört yılda; ilin zengin iş adamalarının desteği ve il müdürlerinin, merkezi hükümetten koparttığı ödeneklerle müthiş bir okul açma, yapma ve okullaşma oranı yakalamış.

           Derslik başına düşen öğrenci sayısı 30' dur.  Türkçe Soysal sıralaması şöyle; 2006' da 68. 2007'de 74. 2008 de 73. 2009' da 65.inci 2010' da birinci olmuş, 2011' de de yine 1 olmuşlardır.. Bu yıl LYS' ye giren öğrenci sayısı 4 bin civarında, ilk binde 14 öğrenci var "TS" de Türkiye 45.si, Dil de 25. Tüm puanlarda bu yıl Türkiye 6. sı olmuş. Geçen yıl ise Türkiye 27.si olmuşlar.

            Bizlerde ise, herkes köşesine ve odasına çekilmiş. Kim nasıl ve ne zaman, kimin tarafından odasından çıkarılacağı merakı içinde ve sürekli boş bir bekleyiş hali pozisyonuna dönmüştür. Çalışma planı hazırlama, sorunlarla dertlenme, çözüm bulma, eğitim kalitesini yükseltme  gibi  faaliyetlerin içine dahil olamıyorlar.

           Mardin ilinde bu yıl 16 bin civarında öğrenci LYS sınavına girmiş Henüz ilk bindeki öğrenci sayımızı bilmiyorum. Reklâm yapan olmadı. Bilbordlara da asan yok. Galiba bu sıralamada yokuz.

           LYS 'de 2005 yılında Türkiye 75.si,2006' da 74.cü,2007' de 73.cü, 2008 yılında 73.cü 2009' da 75.ci 2010 yılında 74.cü, 2011 yılında ise son 10 sıralamasındayız. SBS de ise 2008 yılında 73.cü 2009 yılında yine Türkiye 73.sü durumundayız 2011 yılında 14 bin civarında öğrenci sınava girmiştir. Mardin Merkezin SBS ortalaması 280 puan olmuştur.

           Okullaşma oranında Türkiye ortalamasının gerisindeyiz Merkezi Hükümetin Ödeneklerin den yararlanma ve bunun kullanılmasında Doğu Anadolu Bölgesinin bu ödeneklerden yararlanma ve elde etme oranın çok altındayız.

İlköğretim sayısı: 675

Orta öğretim sayısı: 35

Mesleki orta öğretim sayısı: 32

Sağlık meslek sayısı: 1 (Şırnak ta bile 2 sağlık meslek lisesi var)

Fen lisesi:1 (hale binası yapım aşamasında, ilimizin el üstünde tutulan öğrencileridir. Eğitim hayatları göçer bir hal almıştır.)

Anadolu öğretmen:1 (Tunceli ilinde bile 2 Anadolu öğretmen lisesi var.)

Özel okul: 1    

           İlköğretim derslik başına düşen öğrenci sayısı: 47'dir. Orta öğretim ile mesleki öğretimin ortalaması 43'tür. Nerden bakarsanız bakın istatistikî bilgilerde Türkiye ortalamasının çok gerisindeyiz.  

 ***

            İl Milli Eğitim Müdürlüğünün koordinesinde; "Birimindeki tüm sorumlu ve yetkili müdürlerin, koltuk ve kıskançlık duygularından arınarak, beraber çalışma heyecanı ve aşkını da taşıyarak, küsmeden, darılmadan, koltuk kavgası ile kuyu kazma amellerden uzak" rekabete dayalı bir çalışma sistemi ile vali makamının denetiminde, Belediyeleri de bu sistemin içine katarak ilimize uygun bir vizyon süreci oluşturmalıyız.

Yine okullaşma oranını hızla artırmalıyız. Bu konu Valilik makamı ile İl Müdürlüğü yetkisinde ve sorumluğundadır. Hızlı pratik, sorun olmaktan çok, anında sorun çözen, beraber çalışabilen, teknolojinin farkında olan, öğretmen ve idarecileri motive edebilen, yetki karmaşasına girmeyen ve kenetlenen, sayıca az ama bir o kadar etkili, yetki paylaşabilen, pratikleşmiş ve uzak görüşlülük yeteneğine sahip yönetici gurubu ile farklı bir yönetim tarzı ile harekete geçmeliyiz.

Bir ilin eğitim kalitesi çok yönlü ve derin süreçlerin yönetiminde, farklı problemlerin etkisiyle oluşur. Bu Problemlerin çözümü de bir o kadar derin ve çok daha ayrıntılıdır elbette! Bu işin Ayrıntılı ve farklı çözümlerini sizlerle başka bir yazıda paylaşırım inşallah...

            Ama şunu iyi bilmeliyiz ki!

           Eğitimde ki başarı ve başarısızlıklar; başta İl Milli Eğitim Müdürlüğünün tüm birimleri, sonra okul müdürleri ve öğretmenlerde olup; sonra da denetim makamı olan mülki amirlerin sorumluluğundadır. Asla öğrenci, veli ve bölge profili suçlanmamalı ve sorumlu tutulmamalıdır.      

             Vesselam herkese..

Yorumlar

Image
Drej
19.08.2011 / 17:01

9.8.2011 tarihli yorumumda geçici görevli milli eğitim müdür vekilinin belki de 6 ay dolmadan çekip gideceğini yazmıştım. Yorumumdan yaklaşık bir hafta sonra ortada görünmüyor. Bırakıp gittiği söyleniyor. Apar topar giderken de vekilliği şartları tutmayan bir yandaşına bıraktığını öğrendik. Bu kurumda çalışanların Allah yardımcısı olsun.

Image
FEDAKAR
10.08.2011 / 10:36

DREJ İN YORUMUNA PEK KATILMIYORUM ÇÜNKÜ HERKES ÜZERİNE DÜŞENİ YAPARSA HİÇ BİR SORUN OLMAZ ÖZELLİKLE OKUL İDARELERİ.<br>YANİ HERKES KAPISININ ÖNÜNÜ SÜPÜRÜRSE ÇÖPÇÜLERE İŞKALMAZ<br>.

Image
Drej
09.08.2011 / 14:14

Fedakar arkadaşıma şu konuda katılıyorum: Geçici milli eğitim müdür vekili geleli 6 ay bile olmadı. Belki de 6 ay dolmadan çekip gidecektir. Başarı ya da başarısızlık bu yüzden O'na maledilemez. Fakat ben şu anki tavırlarının eğitimin geleceğine olumsuz yansıyacağı kanaatindeyim.<br>Çünkü buraya gelirken belli bir tarafın adamı olarak gelmiş ve bu anlayışla etrafına davranmaktadır. İşte bu yanlı ve ayrımcı davranışların kurumda huzuru bozacağı ve bunun okullara da yansıyacağını düşündüğümden uyarı amacıyla yorum yazıyorum. <br>Yani birleştirici bir çalışması yok. Bir yere nifak girmişse gerisini anlatmaya gerek yok... Saygılarımla...

Image
FEDAKAR
09.08.2011 / 12:06

NEDENSE HEP MİLLİ EĞİTİM DE ÇALIŞANLARINI ELEŞTİRİYORUZ. YGS,LYS VE SBS BAŞARILARI OKULLARIN UYGULAMALARINA BAĞLIDIR. OKULLARDA ÖYLE İDARECİLER VAR Kİ OKULU İŞ TAKİP BÜROSU OLARAK KULLANIYOR. ASIL BU GİBİ OKUL İDARECİLERİNİN TESPİT EDİLMESİ LAZIM. EMEKLİLİĞİ GELEN HEMEN EMEKLİ EDİLMELİ. MİLLİ EĞİTİMDEKİ İDARECİLERİN GEÇMİŞTE YAPTIĞI İDARECİLİKLER SORGULANIYOR. ÖYLE ÖZVERİLİ ÇALIŞANLAR VARKİ MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜNÜ O KİŞİLER OMUZLUYOR. YORUMLARI YAPARKEN LÜTFEN İNSAFSIZ DAVRANMAYALIM. MÜDÜR BEY GELELİ DAHA 6 AY BİLE OLMADI TÜM OLUMSUZLUKLARI ONA YÜKLEMEK İNSAFSIZLIKTIR. HEP BİRLİKTE EL ELE VERİP EĞİTİMDEKİ SORUNLARI BİRLİKTE ÇÖZELİM. BAŞARININ SIRRI MEMURUNDAN EN ÜST YÖNETİCİSİNE KADAR ELELE VERİP BİRLİK BERABERLİK İÇİNDE SORUNLARI ÇÖZÜP HUZURLU BİR ORTAM OLUŞTURMAK. UNUTMAYALIM BİZ EĞİTİMCİYİZ...HERKESE SAYGILAR

Image
Drej
09.08.2011 / 10:20

Mardin ÖSS'de son sıralarda iken 2009'da biraz olsun sonlardan uzaklaşmaya başladı. 2010'da TS puanında 31. sırada yer aldı. Diğerlerinde ise 9. sıradaydı. Bu yıl da son 10 ve ilk 10'da görünmüyor. <br>Burada kim ne derse desin bu yükseliş Muhammet ÖZTÜRK'ün çalışma yıllarına denk gelmektedir.<br>Muhammet ÖZTÜRK'ten önceki yıllarda öğretmen camiası arasında bile bir bölünmüşlük vardı. Şimdiki geçici görevlendirme müdür vekili de yakın personelini bile bölmüş durumda. İnanmayan varsa milli eğitimdeki görev dağılımına bakabilir. Ayrıca bu ayrımcılıktan yandaşlar dışında bütün milli eğitim çalışanları şikayetçi. Buyurun personeli dinleyin. Yükselişe geçen Mardin tekrar alçalışa geçmektedir. Benim kanaatim bu. Diğer görüşlere de saygılar...

Image
rustem
09.08.2011 / 01:50

mardin eğitimi hiç düzelmiyeceğine inanıyorum.çünkü milli eğitim müdürlüğündeki koltuk mucadelesi her şeyin önüne geçiyor...koltuk.....koltukk ve koltuk..neden bitlis başarılı koltuk mücadelesi yokkkk.koltuk ne varsa bu koltukta var...hasan zallllla thak you ....

Image
tarafsız eğitimci
08.08.2011 / 20:05

ben bu yazıyı okuduğumda hayrete düştüm, yazıdaki eleştirilerin çoğuna katılmamak elde değil . Ama lütfen olumlu yönleride yazalım LYS de yıllardır son beşteyiz, bu sene şimdiye kadar açıklanan resmi rakamlarda son onda olmadığımız kesin daha iyi bir yerde de olabiliriz.İl müdürününde defalarca il milli eğitimdeki yöneticileri bir araya getirmek için yaptığı sosyal etkinliklerin sanırım bütün yöneticiler farkındadır,ama inanınki iyi gidiyoruz eğitimde ,yeterki birbirimizi insafsızca eleştirmeyelim,Birbirimize saygılı olalım ve mardin için elimizi taşın altına koyalım herkese saygılar sunuyorum...

Image
Mehmet Eren
08.08.2011 / 16:34

Bence Mardin başarılı olma konusunda isteklidir. Okullar bir yarış içindedir. Ama Milli Eğitim Müdürünün asil olmayışı ve uzun vadeli plan yapamayışı sıkıntı oluşturuyor. <br>Başarısılığı sadece Milli Eğitim personelinde aramak gerçekten çok yanlış. Bir çok faktör vardır ve iyiye doğru gidiliyor.

Image
Öğretmen
08.08.2011 / 11:39

Çıkar ve menfaatler uğruna ikide bir ilçe ve il miilli eğitim çalışanları çorap değiştirir gibi değişirse olacağı budur. Yine de tüm bunlara rağmen çok başarılıyız.

Image
NOTER CEVDET ALTUN
07.08.2011 / 17:16

Eğitim durumunu ele almanız çok güzel.Ama olumsuzlukların yanında başarılarıda dile getirilmeliydi. Mardin noter cevdet altun ilköğretim okulun SBS 2011 de aldığı başarı ödüllere layık görülmeli.Çünkü araştırılırsa puanı 460 ve yukarı alanlar 20 kişi var. Bunların birçoğu Fen lisesi Ve güzel okulları kazandılar...

Image
vurun abalıya
07.08.2011 / 11:50

yıllardır birikip kördüğüm olmuş problemleri elindeki sihirli değnekle gelen mem nasılda halledemiyor diye bende çok kızıyorum. oysa şurda yorum yazıp bir şıklatmada bu sorunlara, değil 6 ayda 6 saniyede çözüm getirecek bu kadar mübarek zatlar varken ne diye geldi bu adam bir türlü anlamadım.

Image
farketmez
05.08.2011 / 21:14

yazıyı okudum ve bunun gibi nice yazıları okudum diyebilirim .Ben daha öncede belirtmişimdir kendi aklımızla düşünemiyoruz,Bizler güzel olana talip olamiyoruz.Mardin eğitim sendikaları işe yaramiyor.Her sendikanın desteklediği adamları var ve onlara toz kondurtmiyor.Hasan DURUER e laf söyleyenler bir önceki Vlimiz mehmet KILIÇLAR DÖNEMİNDE NELER YAPTIKLARINI ona yalakalık yapıp hangi koltukları kaptıklarını nasıl takdir belgesi aldıklarını nasıl kurum değiştirip makam sahibi olduklarını gördük mardinde bunlar ve bunun gibileri olduğu sürece yükselmez yabancıda kusur bulmayalım

Image
selman
05.08.2011 / 18:51

MAZALLAH BIR SEYI ELESTIRMEYE KARAR VERDINIZ MI HEMEN KULP HAZIR.<br>BU ADAMLAR SAYESINDE ILIMIZ LYSDE SBSDE ARTIK SON SIRALARDA DEGIL.<br>ELINIZI VICDANINIZA KOYUN?

Image
Hasan Zal Fanatiği
05.08.2011 / 01:24

Hasan Zal yine yapmış mükemmel analizini.. Eğitim şart. Hırs, basit ve dar düşünce ve ayak oyunları ile bir memleketin eğitimi Milli eğitim olmaktan çıkar, zavallı milli yetim haline getirilir ancak. ETKİLİLER VE YETKİLİLER... Basit bizans oyunları yerine dönünde her biriniz sorumlu olduğu birimin önündeki çöpleri temizlemeye başlayın. HELEDE HİÇ KİMSE KENDİNİ KÜÇÜK ABİ VEYA KÜÇÜK BAŞBAKAN SANIP BÜYÜKLERİN ŞANINI LEKELEMEYE HAKKI YOK..

Image
AHMET KILIÇ
05.08.2011 / 00:39

İlimizdeki eğitim sorunu öncelikle masaya yatırılarak nerelerde aksaklıklar olduğu,nerelerde yanlışlıklar yapıldığı ,nerede kasıtlı davranıldığı açığa çıkarılarak başlanmalı ;nedenler tespit edildikten sonra sorunun çözüm yolları aranmalıdır.Biz sorunları doğru tespit edip gerekli tedavi reçetelerinide ortaya koymalıyız.Balık gerçekten baştan kokar atasözünden yola çıkarak bu süreçte sorumluluğu olan her kademede yöneticinin hesap vermesi,özeleştirisel yaklaşarak çözümün bir parçası olmaya çalışmalıdır,olamıyorsa ya bu görevini bırakmalı yada el çektirilmelidir.

Image
Öğretmen
04.08.2011 / 21:28

MEM'e atanan idarecilerin seçilme kriterlerine bakılırsa bu başarı bile fazla... İdarecilik tecrübesi olmayan sedece belli bir kesime yakın olma meziyetine sahip idareciler ancak bu kadar başarı sağlar... Önemli olan MEM'e görevlendirilen her kesin malum cemaatten olması...

Image
mehmet kemal subaşı
04.08.2011 / 17:28

hocam hoş yazıyorsun güzel yazıyorsun ama imla hatalarına hiç dikkat etmiyorsun<br>başlıktaki de eki niye ayrı <br>bunun bir açıklamasını yapar mısnız?

Image
EĞİTİMCİ
04.08.2011 / 16:43

Milli Eğitim müdürlükleri bünyesinde AR-GE birimleri bulunmaktadır. Bu birimin görevi araştırıp, analizler yapıp çözüm üretmektir. En azından diğer illerdeki işleyiş budur. Bizdekiler ne mi yapıyor: Atanma nedenleri olan abone oldukları gazeteyi okuyorlar her halde. Denetleyen yok mu?

Yorum Yaz