matesis
dedas

En Kıymetli ve En Ağır Emanet

En Kıymetli ve En Ağır Emanet

    Evlenen her çiftin en büyük isteklerinden biri çocuklarının olmasıdır.’’Ey Rabbimiz! Eşlerimizi ve çocuklarımızı bize göz aydınlığı kıl ve bizi Allah’a karşı gelmekten sakınanlara önder eyle!(Furkan 25,74) ayet-i kerimesi bu arzunun nasıl istenmesi gerektiğini öğretir bize:Göz aydınlığı olacak bir çocuk.

     Evliliğin en güzel meyvesi olan çocuk Allah’ın en büyük nimetlerinden biridir.Dünya hayatının süsüdür o.(Kehf 18,46) Aynı zamanda anne-babaya tevdi edilen en kıymetli emanet,cennet veya cehenneme namzet ve anne-baba öldükten sonra  da amel defterine hasenatın yazılmasına sebep olan veya ahirette anne-babasının yakasına yapışıp hakkını isteyecek bir imtihan sebebidir çocuk. Üzerinde anne-babasının hakları ve sorumlulukları olan ve bu sorumluluklardan hesaba çekilecekleri ağır  bir emanet.

     Efendimiz(s.a) ’’Çocuğunun senin üzerinde hakkı var.(Müslim, Sıyam.183) buyurup bu hakların neler olduğunuş ,nasıl yerine getirileceğini uygulayarak gösterir bizlere.

     Kur’an-ı Kerim’in ve Efendimiz’in(s.a) çocuk hakları ve sorumlulukları hususundaki ilkelerini özetle şöyle sıralayabiliriz:

    -Çocuk henüz anne karnına düşmeden önce şeytandan uzak kalmasını dileyerek dua  edilmelidir.(Buhari,Vudu,8)

    -Çocuğun anne karnına düştüğü andan itibaren yaşama hakkı vardır.Çocuğun dünyaya  geleceğini kabullenmeyerek,rızık endişesi,bakamama korkusu,sakat doğacağı kaygısı gibi nedenlerle çocukların hayatiyetine son vermek haram kılınmıştır.(İsra,17/31)

    -Dünyaya gelen çocuğun cinsiyeti ne olursa olsun kabul  görülme hakkı vardır .Çünkü ;O(Allah) dilediğine kız evlat,dilediğine erkek evlat verir.(Şura,42/49-50)

    -Eşref-i mahlukat olan insana yakışır,manası güzel,toplumda alay konusu olmayacak bir ismin verilmesi gerekir güzel yavruya.Allah Rasulü yeni doğan bebeğe kulağa hoş geldiği kadar anlamı da güzel olan isimler koymayı tercih etmiş, (Müslim, Adab,12) ,kulağına ezan okumuş, ağzında çiğnediği  hurmayla  çocuğun ağzını tatlandırmış(tahnik) (Buhari,Akika,1),kucağına aldığı çocuk için hayır ve bereket duaları yapmıştır.(Müslim,Fedailu’s sahabe,143) Çocuğun doğumunun yedinci gününde yapılan bu anlamlı merasime ek olarak çocuğun tıraş edilen saçları ağırlığınca sadaka verilmesi(Tirmizi,Edahi,19) ve akika kurbanı kesilmesi (Tirmizi,Edeb,63) de Efendimiz’in uygulamaları arasında yer alır. 

      Çocuğun giydirilip,doyurulma hakkı vardır.Temiz ve sağlıklı bir nesil istiyorsak ; çocuğun bu ihtiyaçları helal yollarla kazanılmış olmalıdır.

      Su ve hava gibi hayati önem taşıyan ihtiyaçların başında sevgi gelir.Çocuğun sevilme,değer görme,insan yerine konulma,varlığını fark etme,önemsenme hakkı ve ihtiyacı vardır.Bu ihtiyaçların yerine getirildiğinde başkalarının da varlığını öğrenecektir.

      Çocuğun dünya ve ahreti için güzel bir şekilde terbiye edilme hakkı vardır. Nitekim Efendimiz(s.a) ne güzel buyurmuş:’’Hiçbir baba ,evladına güzel terbiyeden daha kıymetli bir bağışta bulunmamaıştır.’’(Tirmizi ,Birr ve Sıla,33) ‘’ Çocuğun korunma,sosyal hayata dahil olma hakkı vardır.’’ (Ebu Davud,Salat,96) Efendimiz (s.a) ‘’Her hak sahibine hakkını ver.’’(Buhari,Edep,86) çağrısına kulak verip,göz aydınlığı olacak nesiller yetiştirmeliyiz.

                  Zübeyde ZENGİN

                                                                                              MARDİN MÜFTÜLÜĞÜ

                                                                               AİLE İRŞAD VE REHBERLİK BÜROSU

Yorum Yaz