tatlidede

Evella Bismillah

Evella Bismillah


Bismillah ya da Besmele; “Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın adıyla” anlamına gelen “Bismillâhirrahmânirrahîm” cümlesinin adı. Besmele Kur’an-ı Kerim’in ilk ayeti ve anahtarıdır.  Ve Kuran-ı Kerim’in ilk emri olan okumanın “bismillah” ile başla denilmesi de, ilk emrin besmele olduğunu bizlere beyan etmektedir. Yani “Oku” ama okumadan önce Allah’ın adı ile oku denilmesi ilk emrin besmele olduğunun anlamını çıkarabiliriz. Anlam açısından besmeleyi biraz daha açacak olursak; çok şefkatli, çok seven, Allah’ın adıyla, okumaya, çalışmaya, hareket etmeye, düşünmeye başlıyorum. Yalnız değilim, O’ndan yardım talep ediyorum” gibi anlamlara gelmektedir “Bismillâhirrahmânirrahîm”.

İşine Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla başlayan kişi, “işime başlarken Allah’ı andım. O’nun ismini anarak işe koyuldum, O’na hesap vereceğim, bu nedenle kimseye zarar vermem, kimseye merhametsizlik etmem, haram muamele etmem, haram yemem, benden emin olabilirsiniz” mesajını vermektedir. Besmele; “kâinatta her şey O’nun adıyla hareket etmekte, güneş O’nun adıyla cereyan etmekte, ışık ve ısı vermektedir. Sayıları milyarları bulan yıldız ve galaksiler O’nun izni ile akmaktadır. Allah, bizi bizden çok sever ve bizi bizden çok tanır. Allah, bizlere neyin zararlı, neyin faydalı olduğunu bizden daha iyi bilen zattır.” Rahman; “kendisine iman eden-etmeyen tüm herkese bu dünyada yardım edendir.” Rahim ise; “ahrette sadece Allah’a iman edenlere şefkat ve merhamet eden.” gibi anlamlara gelmektedir.

Besmele, dört kelime ve on dokuz harften meydana gelmektedir. Kur’an okuyana harf başına on sevap verildiğine göre, Besmeleyi anlayarak ve hayata geçirerek okuyana yüz doksan sevap verilir. Besmele ile hareket eden, tüm hayatında Allah ile beraber olduğunun hazzını yaşar. Hareketlerinde, düşüncelerinde, eğitim-öğretiminde, kısacası tüm hayatında besmeleyi anarak ve anlayarak başlayan kişi; “Allah’ı görüyormuşçasına göre hareket ediyorum. Biliyorum ki ben her ne kadar Allah’ı göremesem de şüphesiz Allah beni görmekte ve işitmektedir.” der. Besmele ile başlayan ameller (günah ve kötü eylemler hariç) ibadete dönüşür. Besmele okuyan kişi kendisini yalnız his etmez.

Besmele mübarek bir lafızdır. Başına getirilen her teşebbüs ve eylemi (günah ve kötü eylemler hariç) mübarek kılar. Zikrullahtır Besmele. Besmele, hayatın kılavuz ve pusulasıdır. Şuurlu ve bilinçli olarak hareket etmeye sevk eder kişiyi. Hz. Nuh onunla gemisini yürüttü. Hz. Süleyman mektuplarına onunla başlardı. “... Ve mektup Süleyman’dandır. Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla başlamaktadır.” diye beyan etmektedir ayeti kerime bizlere. Hz. Muhammed; besmele ile vahiy startını aldı ve Besmele ile neşretti.

Besmele getirmekle, başıboş olmadığımızı, gelişi güzel hareket etmediğimizi çok yüce ve aşkın bir zatın izin ve adıyla hareket ettiğimizi ifade ediyoruz. Yatağımıza Rabbimizin adıyla girer, abdest alırken Bismillah deriz. Yediğimiz ve içtiğimizi nimetleri O’nun adıyla yer ve içeriz. O’nun yarattığı ve bizlere bahş ettiği tüm nimetleri itiraf eder, nankörlük etmeyiz. Besmeleyi getirmeyen (unutmak dışında), ya cehaletinden ya da kibir ve gururundan getirmez.

Şeytan ve yaverleriyle mücadelede Besmele zırhına bürünürüz. Birisi Resul-i Ekrem’in huzur-i saadetlerinde, “kahrolsun şeytan” dedi. Resul-i Ekrem, hemen müdahale etti ve “sakın öyle deme, kullandığın söz şeytanı daha azdırır; “Bismillâhirrahmânirrahîm” de. Bu onu sivrisinekten daha aciz ve etkisiz kılar,” diye buyurdu. Ev ve iş yerlerine girer veya terk ederken, kapıları açıp kapatırken, kontak açarken, her meşru harekette “Bismillâhirrahmânirrahîm” demeyi unutmamalıyız. Manevi bir şifa ve tedbir olarak da besmeleden istifade etmeliyiz.

Besmelenin feyiz ve bereketinden mahrum olmamak için, işlerimize hayırla ve bereketle başlamak için “Evella Bismillah” demeliyiz.

Yorum Yaz