matesis
dedas

G20 Liderler Zirvesi Neyi Amaçlıyor?

G20 Liderler Zirvesi Neyi Amaçlıyor?

Sevgili okurlarım, her yıl farklı ülkede yapılan ve 18.’si bu yıl "Tek Yeryüzü, Tek Aile, Tek Gelecek" ana temasıyla Hindistan'da düzenlenecek G20 Liderler Zirvesi, yarın Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin liderleri karşılama töreniyle gerçekleşecek.
G20 (Group of Twenty) 19 ülke ve Avrupa Birliği’nden oluşan hükümetler arası bir forum. Bu forum küresel ekonomide ortaya çıkan sorunların çözümünde koordinasyon sağlamak amacıyla 1999’da G7’nin inisiyatifiyle oluşturuldu. G20, ekonomi bakanları ve merkez bankası başkanlarının katıldığı toplantılar olarak başlasa da zaman geçtikçe devlet başkanlarının katıldığı büyük zirvelere dönüştü
Küresel ekonomik üretimin yüzde 85'ini ve dünya ticaretinin yüzde 75'ini temsil eden, dünya nüfusunun üçte ikisini kapsayan G20 ülkelerinin liderleri, bu yılki üç oturumluk toplantıda kapsamlı küresel ekonomik reformları ele alacak.
Bu yıl ilk kez "dönem başkanlığı" heyecanını yaşayan Hindistan'ın zirvede yeşil kalkınma, hızlandırılmış/kapsayıcı ve dirençli büyüme, sürdürülebilir kalkınma hedeflerinde hızlandırılmış ilerleme, teknolojik dönüşüm ve dijital kamu altyapısı, 21. yüzyıl için çok taraflı kurumlar, kadın liderliğinde kalkınma gibi konuları öne çıkarması bekleniyor.
Ayrıca, sürdürülebilir kalkınmanın yanı sıra gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki farkların azaltılması konusu da toplantıda gündeme getirilecek.
Hindistan'ın bir yılı aşkın dönem başkanlığında G20'de, çok taraflı kuruluşlardan gelişmekte olan ülkelere daha fazla borç, uluslararası borç yapısında reforma gitme, kripto para düzenlemeleri, enerji ve gıda güvenliğinde jeopolitik belirsizliklerin etkisi gibi konular ele alınacak.

Avrupa Birliği ile Arjantin, Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Fransa, Almanya, Hindistan, Endonezya, İtalya, Japonya, Meksika, Rusya, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore, Türkiye, İngiltere ve ABD'nin yer aldığı 19 ülkeden oluşan G20'ye bu yıl, dünyanın ilk 20 ekonomisi arasında olmasına rağmen G20'de yer almayan İspanya da misafir olarak davet edildi. Ancak bu yılki G20 zirvesine Rusya lideri Putin, Çin lideri Şi katılmayacak
Ülke liderlerinin birebir müzakerelerde bulunması için imkan da sunan zirve vesilesiyle katılımcı ülke liderlerinin, başta Ukrayna- Rusya savaşı olmak üzere bölgesel ve küresel meseleleri masaya yatırması bekleniyor.
Zirveye Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanı sıra ABD Başkanı Joe Biden, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Japonya Başbakanı Kişida Fumio, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-Yeol, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina Vecid, Arjantin Devlet Başkanı Andres Alberto Fernandez, Nijerya Devlet Başkanı Bola Ahmed Tinubu ve Avustralya Başbakanı Anthony Albanese katılacak.
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin zirveye katılmayacak, Çin'i Başbakan Li Çiang, Rusya'yı ise Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov temsil edecek.

G20 ülkeleri dünya ekonomisinin yaklaşık yüzde 85'ini oluştururken, dünya ticaretinin yüzde 75'inden fazlasını gerçekleştiriyor. G20 ülkelerinin nüfusu ise dünya nüfusunun üçte ikisine denk geliyor. 19 üye ülkenin hepsi en büyük 31 ekonomi içinde yer alıyor; ancak en büyük 20 ekonomide yer alan İspanya ve İsviçre gibi kimi ülkeler G20 üyesi değil. G20 üyeleri arasında yer alan Güney Afrika ve Arjantin de an itibarıyla en büyük 20 ekonomi sıralamasında bulunmuyor. Üstelik G20 forumu 1999’da oluşturulurken de ekonomik büyüklük sıralaması dikkate alınmamış.
Dolayısıyla G20, dünyanın en büyük 20 ekonomisine sahip ülkelerin oluşturduğu bir platform değil ve Türkiye’nin artık en büyük 20 ekonomi arasında olmaması bu platformdan çıkması veya çıkarılması anlamına gelmiyor.
İlkelerin ekonomik büyüklüklerini ölçmede Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) kullanılıyor. GSYH belirli bir zaman aralığında üretilen tüm nihai ürünlerin o yıla ait piyasa fiyatları üzerinden toplanmasıyla ölçülüyor ve sonucun ülke nüfusuna bölünmesiyle de kişi başına düşen GSYH hesaplanıyor. Her ülkenin yaptığı GSYH hesaplamalarını derleyen Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası (DB) gibi kuruluşların verilerinden en büyük 20 ekonomiyi görmek mümkün. IMF Nisan 2022 verilerine göre Türkiye, 2021'de bir sıra düşerek 21. sırada yer almıştı. IMF'nin 2022 Ekim verisinde ise Türkiye 20. sıraya tekrar yükselmiş durumdadır.

Günün Sözü :”İbadetlerin meşakkati gider, sevabı kalır.
Günahların lezzeti gider, azabı kalır.”
-Şeyh Tantavi-


Abdulbaki AKBAL
S.M.Mali Müşavir-B.Denetçi

Editör: Nezir Güneş

Yorum Yaz