tatlidede

HDP Tabanında “Umudu Kırılmış Seçmen” Gerçeği

HDP Tabanında “Umudu Kırılmış Seçmen” Gerçeği

Referandumu geride bıraktık ama hakkında yapılan tartışmalar devam ediyor. Doğal olarak bu tartışmaların başlatıcısı ve önderi ana muhalefet partisi olan CHP’dir. Demokratik teamüller gereği muhalefet partilerin böyle misyonları vardır; yani eksik buldukları veya yanlış buldukları konulara itiraz etmek ve sair durumlar onların görevleri arasındadır.

Ancak muhalefet partilerinin halkı sokaklara davet etmeleri veya “kan dökülür!” gibi demokrasi dışı yöntemler endişelerin oluşmasına neden olmaktadır. Hele “tehdit kokan” bu gibi söylemlerin CHP gibi uzun bir tarihi geçmişi olan bir siyasal partiye yakışmadığını ifade etmek gerekir.

Bu girişi yaptıktan sonra gelelim hangi oylar nereye gitti veya nereye gitmedi? Tartışmalarına. Bu konuda MHP oyları ile Kürt oylarının referandumda aktığı yer çok tartışıldı.

MHP oylarının beklendiği oranda EVET’e yansımadığı hatta HAYIR’a gittiği iddialar üzerine yapılan tartışmalar oldu. Bir de Kürt oylarının EVET’e büyük bir katkı yaparak yüzde 51 oranına ulaşılmasında etkili oldu, tartışmalar ve teşekkürler de yapıldı. HDP yetkilileri kendi oylarında bir kayma olmadığı şeklinde açıklamalar yaptılar. Tabi kayma derken elbette ki son bir yılda Kürt illerinde izlenen ‘Hendek Siyaseti’ etkeni kast edildi.

Hendek Siyaseti İflas Etti

Biz daha önceki yazılarımızda ‘Hendek Siyaseti’nin HDP tabanında bir “Umutları Kırılmış Seçmen” grubunu oluşturduğunu gözlendiğini belirtmiştik. Şimdi Hendeklerin kazıldığı Nusaybin, Derik ve Dargeçit ilçelerinin merkezlerinde (köyler hariç) oy oranlarına bakacağız, Ardından hendeklerin kazılmadığı Kızıltepe’nin oy oranlarına biz göz atmak istiyoruz.

1 Kasım Seçimlerinde,

Derik’te 33367 seçmen, 31392 seçmen oy kullanıyor. 1975 kişi oy kullanmıyor. 16 Nisan referandumunda 33892 seçmen, 29363 seçmen oy kullanıyor. 4429 kişi oy kullanmıyor.

Dargeçit’te 15074 seçmen, 12168 oy kullanılıyor. 2906 seçmen oy kullanmıyor. 16 Nisan referandumunda 15397 seçmen, 11848 kişi oy kullanıyor. 3549 kişi oy kullanmıyor.

Nusaybin’de, 65158 seçmen, 56170 oy kullanıyor.8980 kişi oy kullanmıyor. 16 Nisan referandumunda 59012 seçmen, 45023 oy kullanıyor. 13989 kişi oy kullanmıyor.

 Şimdi hendek kazılmayan Kızıltepe’nin 1 Kasım seçimlerinde oy oranlarına bakalım. 131142 seçmen, 120073 kişi oy kullanıyor. 11069 kişi oy kullanmamıştır. 16 Nisan referandumundaki oylara bakalım. 136096 seçmen, 114789 kişi oy kullanıyor. 11307 kişi oy kullanmamıştır. (  Bu istatistikler Mardin İl Seçim Kurulu’ndan alınmıştır.)

Görüldüğü gibi hendek kazılan ilçelerde 1 Kasım seçimlerine nazaran önemli sayıda Kürt seçmeni sandığa gitmemiştir. Ama hendeğin kazılmadığı Kızıltepe’de oy kullanmayan seçmen sayısında bir değişiklik olmamıştır.

Bizden kayma olmamıştır, diyen HDP yetkilileri ne yazık ki gerçekleri Kürt halkından saklamaya devam etmektedir. Bölgede daha önce 7 Haziran seçimlerinde HDP’ye giden AK Partiye yakın duran Kürt oyları EVET’e geçmiştir. Ayrıca sandığa gitmeyen ve bizce “umudu kırılmış seçmen” grubu da HDP tabanına mensuptu. Dolayısıyla hem kayma hem aşınma söz konusu siyaseten HDP cephesinde.

Evet HDP yöneticilerini tabanına “umut vermek” adına yapılan açıklamalarını bir yere kadar anlamak mümkün. Ancak yetmezlikleri ve yanlış politikaları halka açıklamak gibi bir görevleri ve tarihsel-siyasal misyonları da olduğunu unutmamaları gerekiyor. Öyle yuvarlak laflarla “yüzleşme zamanı gelmiştir” gibi söylemlerle gemi yürümez.

Aslında Evet/Hayır tercihleriyle Türkiye ile entegrasyona karar vermiş durumda. Evet diyen Kürtler iktidar üzerinden, Hayır diyen Kürtler muhalefet üzerinden düzenle bütünleşmiş gözükmektedir. Belki de hayırlısı bu, ne diyelim. Saygıyla…

Yorum Yaz