matesis
dedas

Her yönüyle zarar

Her yönüyle zarar

Ne yazık ki sigara gibi zararlarının üreticileri tarafından dahi tasdik edildiği bir illeti en yakınınıza bile bıraktıramıyorsunuz. Sigaranın sağlık açısından olan zararlarını artık sağır sultan bile duydu! Bu yazıda sigara içenlerin çoğunun gözden kaçırdığı diğer bazı hususları basit hesaplamalar ile ortaya koymayı amaçladım.

Bir arkadaşımdan öğrendiğime göre en ucuz sigaranın fiyatı 6,5 TL. Aylık bir paket sigara masrafı 200 TL ki asgari ücretli birisi ise ki ne yazık ki en azından benim çevremdeki asgari ücretlilerin önemli kısmı sigara içiyor; maaşının dörtte birini sigaraya veriyor demektir.

Günde bir paket sigara içen bireyin yıllık sadece sigaraya -sigara sebepli hastane masrafları gibi ek masraflar dikkate alınmadan-ödediği para yaklaşık 2400 TL. Bu parayla neler yapılmaz ki! Ramazan-ı Şerif ayında olmamız sebebiyle sevapların katlanarak arttığı şu günlerde maddi ibadetleri yapmak isteyip yapamayanların ,yapabilenlere imrenerek bakanların dikkatini çekecek hesaplamaları buyrun birlikte yapalım.

Altının gram fiyatının 90 TL olduğu günümüzde bu kişi basit bir hesaplama ile üç yılda nisap miktarı kadar altın sahibi olabilir; zekat verme ve diğer yükümlülükleri yerine getirme durumuna ulaşılabilir.’Veren el alan elden üstündür’ düsturunca kendini daha huzurlu hissedeceği de aşikardır.

Hep zengin ibadeti gibi takdim edilen kurban ibadeti için geçen yıl hisse fiyatı 500-600 TL idi. Bu da bir kişinin üç aylık sigara parasıdır veya köşeye günlük 1-2 TL atılarak toplanabilecek bir paradır. Değer mi o meret için sırat köprüsününden kolaylıkla geçmemize vesile olabilecek bir ibadetten geri durmaya?

Hac ve umre ibadeti ise bir lüks gibi algılandığından sigaraya ayrılan para ile yapılabileceğini söyleyene ‘yok artık!’ diyen çok olur sanıyorum. Bugün umre ziyareti için genel ücret 2500-4000 TL civarındadır. Yine aynı hesaplama ile devam edelim. Sadece bir paket içen birinin bırakması halinde toplanan para ile ilk yıl sonunda kendisi, eğer iki paket içiyorsa hem eşi hem kendisi umreye gidebilir. Sigara tutan eller bir anda Kabe’ye yönelmiş eller derecesine yükseliverir. Sigara dumanı ile dolan ciğerler, bir anda o mübarek beldelerin hoş atmosferi ile doluverir. Sigara ile verdiğimiz zarar yüzünden öbür alemde bizden davacı olacak olan bedenimiz aradığını buluverir. Hac için ise bugün kuraya giren bir kişinin yedi yıl beklediği düşünülürse rahat rahat para biriktirecek zaman var demektir.

Bir de haram dendiğinde mekruh demeler yok mu! Mekruh ne demek dendiğinde yanıt yok. Kerih görülen, hoşa gitmeyen. Zamanında mekruh denmiş, bugünkü değerlendirmelerde haram diyenlerin neden dedikleri araştırılıyor mu?

Sigara maddi güç gerektirdiğini düşündüğümüz ibadetlerimize engel olabildiği gibi maddiyat gerektirmeyen ibadetlerimizin de zarar verebilir. Ramazan-ı Şerif sebebiyle camilerin dolduğu şu günlerde soğan-sarımsak kokusu kadar cemaati rahatsız eden bir diğer koku da sigara kokusu. Bazen sigara içenler keşke başka bir bölmede namaz kılsalardı diye düşünmüyor değilim. Tabii o kişiler üstüne sinen kokunun ne kadar rahatsız edici olduğunu fark etmediği için bu yorumu abartılı bulabilirler.Son olarak bu kadar zararları olan bir mereti bilhassa namaz kılanların içmesi ayrıca düşündürücü. Çünkü Rabbin karşısına az önce -hadi mekruh diyelim- mekruh görülen bir mereti kullanarak çıkmışsın

Sigara içmeyenler olarak etrafımızdaki sevdiğimiz kişilere sigarayı yakıştıramıyoruz. Yoksa onları sevmekten vazgeçmiyoruz. Onları sevdiğimizden bu kötü illeti bırakmalarını istiyoruz. Gelin bu mübarek günlerde oruçlu olduğumuz 17-17,5 saat süre boyunca uzak durmayı başardığımız bu illetten tamamen kurtulmanın yollarını arayalım ve neslimizi de ondan uzak tutalım. 

Yorum Yaz