matesis
dedas

İnsanın Yegâne Düşmanı

İnsanın Yegâne Düşmanı

“O”nu kullanmanın çeşitli yolları vardır. Dudak tiryakiliği, içine çekmeme (sözde), kulak arkası, pasif içici ve de gerçek içici. Sonuçta bir şekilde “o”nun la yatıp kalkıyorsunuz. Neyden mi bahsediyorum?

     Tabiî ki insanlığın yegâne düşmanı ve katilciği sigaradan. Yavaş yavaş, hafif hafif ve hissettirmeden insanın sonunu getiren sigaradan.

     Geçenlerde iş Bankası önünde sigara üreticilerine karşı gerçekleştirilen imza kampanyasına onlarca kişi katıldı. Olumlu bir ortamda gerçekleştirilen kampanyaya Mardin valisinin, Belediye Başkanının ve milletvekillerinin katılması işin önemini bir kat daha da artırdı.

    Sigara üreticilerine karşı oluşturulan bu imza kampanyası aslında büyük bir önem arz etmektedir. Hem Yeşilay gönüllülerinin hem de sigaranın zarlarını bilen tüm insanların bu kampanyanın takipçiliğini yapmaları gerekiyor.

     Nasıl ki iltihap tutmuş bir yaranın iltihabını kurutacak bir formülü uygulamayıncaya kadar o iltihap vücudu tahrip etmeye devam ediyorsa, aynı şekilde sigaranın da üretimini yaptırımlar dâhilinde en asgari seviyeye indirecek hatta insanların sağlığının önemine binaen tamamen durduracak gereklilikler yapılmadığı sürece sağlıksız ve ölmeye mahkum insanlara sürekli bir yenisi daha eklenecektir.

 

    Türkiye’de sigaradan yılda ortalama, 150 bin civarında insanın ölmesi büyük bir sigara zulmü olarak nitelenebilir. Bu orana ne trafik kazalarında ne terör vakalarında nede herhangi bir hastalıktan dolayı ölenlerin sayılarıyla ulaşmak mümkün değildir. 

    Sigaranın insan vücudunda kalıcı vakalara yol açtığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Hasta olan bir insanın hastalığına çeşitli katkılarda bulunabiliyor. Özellikle bayanların o narin vücutlarında gözle görülebilen tahribatlara yol açabiliyor.

     Çocuk Yaştaki Gençler

     Maalesef ilköğretim çağındaki çocuklarımız kendilerini bu oluşumun bir parçası olarak sigaradan kurtaramıyorlar. Bunu okul önlerinde, parklarda, köşelerde ve zaman zaman kafelerde görmek mümkündür.

     Bu alışkanlık sonraları alkol ve uyuşturucu olarak daha ileri bir seviyeye ulaşmaktadır. 

     Daha o yaşta gençlerimiz, ailevi sorunlar, kötü alışkanlıklar, suç ve çevrenin olumsuz yönleri içerisinde bir bocalamayla karşı karşıya kalıyorlar.

     Bu konuyu ileriki yazılarda inşallah daha geniş bir şekilde ele almaya çalışacağız.

     Yeşilay’ı Kutlamak Gerekir

 

    Yeşilay öncülüğünde yapılan kampanyanın imzaları eminim şu anda binlere ulaşmıştır. Ses getireceğini umduğumuz bu kampanyanın imzaları, TBMM, BM, Avrupa Birliği ve Dünya Sağlık Örgütü gibi büyük makam ve kuruluşlara ulaştırılacaktır.

     Bu konuda Lütfü Günlüoğlu başkanlığındaki Yeşilay’ı kutlamak gerekir. Çünkü zahmetli işlere büyük bir duyarlılıkla göğüs germeğe çalışmışlardır.

     Bu bir gönül işidir, menfaat barındırmayan tamamıyla insan sağlığına yönelik bir harekettir. Herkesi kendi çapında bir özveriyle bu konuda duyarlı olmaya davet ediyoruz.

Yorumlar

Image
Abuzittin Kelaynak
22.08.2012 / 14:08

Toplum Olarak Benimsediğimiz en buyuk olgu yasakları cinemektir..En büyük zevklerin basında gelen yasaklara karsı gelmek bizim dogamızda olan en onemli etkendir.Sigaradan o kadar cok bahs eder olmusuz ki içmeyen biri bile meraktan sigaraya baslar olmus ..*18 yasından kucuklere sigara satılmaz * yazısını goren her cocuk ona ulasmak için her yolu dener.Yasaklama yerine Zararlarını Ogretelim.Zararlarınıda Yasaklamadan Ogretelim.Toplumun Bu Kanayan Yarasını Bir kez daha Kapanan Gözler Onune Serdiğiniz için Teşekkürler.(https://twitter.com/abuukelaynak)

Yorum Yaz