matesis
dedas

'İran'ın Yeraltı Kedileri'

'İran'ın Yeraltı Kedileri'
                                                                                              
                                               '' KÜRT-HİNT ROCH ''
 
             Tablolar arasında gezinmek sanıldığı gibi kolay olmasa da ressamların kullandıkları tekniklerde fırça izlerini,yakın ve uzak mesafelerden çağrıştırdıkları/yükledikleri anlamlar herkes için farklı olsa gerek.
 
             Tıpkı denizlerde kopan fırtınaların 'Azgın Dalgalara Karşı Koyan Gemi' tablosundaki çabadır/dalgaları kıran enerjidir/rüzgardır anlamı; Roch müziği gibi.
 
             Ya da yanından geçip çay içiminin kışkırtıldığı,aslında içindeki suyu kaynarken ıslık çalan çaydanın ' Sorun var! ' diye çığlık atan tablo değil mi ki Roch ?
 
             Bu sesleri bir tuş/bir link öteden duyup-bakınca ürktüğümüz,yaklaşıldığında anlamaya çalıştığımız '' İnsan İskeleti Ve Kadavra '' tablosundan;o anda düşünüp elimizi yüreğimizin üstüne koyarak/vicdanımızın ve hafızamızın çağrıştırdığı derinliklerden gelen iniltilerin sesini duyup ' İşte!..buradalar ' diye acılarını orkestranın gitarına/baterisine dokundurandır Roch,bu bağlamdaki tepkinin/kalkışmanın sizce de adı bu imgelerle bu besteler değil mi anlamını veren,metal yığını gibi görünen,gençlerin dinamizmiyle bütünleşen;ayağa kaldıran/dans ettiren müzik türü değil mi bu Roch ?
 
            Bu yılın 6.'sını 24-30 Haziran 2011 tarihleri arasında ' Uluslararası Mardin Film Festivali ' nin daha ilk perdelerini açışta sevgili gençlerle SİNEMARDİN salonunda uzun bir aradan sonra Bahman Ghobadi'nin yönettiği '' İran'ın Yeraltı Kedileri '' filminin seyrine ve Roch müziğini dinlemeye koyulduk...
 
           Yurt dışına tanıtım için gidemeyen,ürettiklerini özgürce seslendiremeyen;konserlere katılamayan Roch sevdalısı birkaç gencin tıkandıklarında/engellendiklerinde çıkış yolunu kollektif düşünüp örgütlenerek,başarabilmenin farkındalığı yüksek olan gençler.
 
           Solunum yollarının tıpkı İran kedilerinin basık burunlarından ötürü gözyaşı kanallarını bile etkilerken grup olmak,Roch grubu oluşturmak için bütün bağnazlıklara ve engellemelere karşın filme göre İran'da kararlı iki müzisyen gençle başlayan dinamik bir mücadeleye bizleri de katıp,yol aldılar kayıp özgürlüklere...
 
           Genç müzisyenler,özgürlüklerinin yok sayılması karşısında ancak şehirlerden uzak harabelerde,gecekondularda,bodrum katlarında,yalıtılmış yüksek binaların çatı katlarında ya da ahırlarda sanatlarını icra etmeye çalıştılar bu filmde direngen gençler. 
 
           Sanırım Nader,Belluci diye adlandırılan kanaryaların bir hayli Hint filmleri izlediklerini bu nedenle çalınan bir parçada:
 
                  '' Tekrar kırın kapıları/Tekrar bağırın,çağırın/İşte müzik buna denir.'' 
 
           Altyazısı geçerken alıntılamaya çalıştığım kadarıyla bu tür müziğin tamamı Roch olmadığı,sorulduğunda bunun '' Hin Roch,Kürt-Hint Roch '' olduğunun yanıtı alınıyor.
 
           Bu tür çalışmalara izin verilmeyen İran'da müzikseverlerinin yakıştırdıkları grup adıyla ya da gerçek adı '' Bağımsız Yeraltı Roch Müziği Grubu '' denilen genç müzisyenlerin motorsiklet üzerinde,koştururken veya bir takside birkaç ' ölçü ' geçerken,yeterince duygu verilemediği için defalarca çalıştıklarını,biz seyircileri de etkilediklerini gördük adeta yaşadık...
 
          Kürt-Hint Roch Grubu, orkestranın bateri ve mızıkayla güçlendirildikten sonra bir yandan yurt dışına,diğer yandan yeraltı dünyasının sahte pasaport/vize işlemleri karşılığı olan parayı kazanabilmek için yeraltı konserlerinin organizasyonlarıyla uğraşıp,durdular.
 
         Anlayacağınız kafalarında ve ' duvarlarda ' çizili,söz gelişi ' bir ton yol... ' 
 
         Film eleştirmenleri gibi ben de filmin yapımcısını,senaryosunu,yönetmenini,tek tek oyuncu kadrolarının başarılarını/film festivallerinden aldıkları ödülleri,perde gerisindeki kamera sayısını,oynatılan figuranları ya da filmin çeşitli formatlarını,türünü ve kaç dakikalık sürede oynadığını yazıp sıkıcı olmaktansa filmin tadını/tuzunu bozmadan;bütünlüğünden koparmadan/saptırmadan özetlemeye çalışmak daha da uygun olacağını düşündüm gençler.
 
         Sizin de Roch'a olan ilginiz devam ediyorsa streslerinizden arınmak/deşarj olmak ve düşünmek istiyorsanız sevgili gençler;adına kimimiz Diatonik-Kromatik müzik türü 'armonikalı' derken,orkestradan birinin de bu tür müzik türüne ' Kürt-Hint Roch ' demesini lütfen yabana atmayın sevgili gençler.
 
        Aslında İran ' otorite ' sine çok yakın olmazsak da uzak da sayılmayız;bilmem yanılıyor muyum ?
 
       İyi seyirler sevgili gençler,sevgili erişkinler...     

Yorum Yaz