matesis
dedas

İsyan ve Öfke Gerçek, Gerisi Yalan mı?

İsyan ve Öfke Gerçek, Gerisi Yalan mı?

USTAD *

Kuzey Afrika değişim rüzgarı tam gaz devam ediyor..  Tunus’la başladı, Mısır’la devam etti.
Yemen, Bahreyn, Cezayir, Ürdün, Sudan, hatta İran’da bir hareketlilik başladı.
Libya’daki görüntü tam içler acısı bir hal aldı.. Diğer Arap devletlerine kıyasla refah düzeyi yüksek olan Libya’daki Kaddafi ve oğullarının acımasız müdahalelerinin trajediye dönüşmeden kapanması, insanlık adına bir şans gibi görünüyor.

42 yıllık iktidarını sürdüren Kaddafi’nin yaklaşık 20 yıldır orduya olan güvensizliği yüzünden çocuklarının kontrolünü üstlendiği özel ordular oluşturduğunu biliyoruz.
Nitekim son olaylarda bu özel orduların acımasızca müdahale ettiklerine şahit olmaktayız.
Yağdan kıl çeker gibi planlı bir şekilde halk adına sevk ve idareyi devralan Mısır ve Tunus ordusunun aksine Libya’daki değişim kanlı geçecek gibi görünüyor.
Dünya kamuoyu; Kaddafi’nin muhalif oluşumlara gözdağı vermeye yönelik  acımasız eylemler içerisine girdiğini, zaman zaman ordu üst düzey yönetimi ve aşiret liderlerini canlı yayında feci bir şekilde idam ettiğini ve bütün bunları halka izlettiğini çok iyi bilmektedir.
 Her ne kadar diğer ülkelerdeki gibi bariz bir muhalefet yoksa da Bingazi ve Libya’nın kısmen daha fakir kesimini barındıran doğusunda öğrenci hareketi, varlığını tüm baskılara rağmen devam ettirmektedir.
Baskının ardından doğu bölgesinde sindirilmiş dini unsurların tekrar varlığını göstermesi de muhtemel olsa da halihazırda öne çıkan bir muhalefet veya lider bulunmamaktadır.
Bunun da en önemli sebebi; şiddete dayalı 42 yıllık iktidarını sürdüren Kadafi’nin böyle bir girişimin öncülüğüne soyunacak kişileri çok daha acımasızca yok edebileceği korkusudur.
Nitekim bunu doğrularcasına Çad bölgesinden gözü dönmüş keskin nişancıların getirilmesi ve jetlerin topluluklar üzerinde uçması buradaki korkunun haklılığını göstermektedir
Öyle görünüyorki; Libya’daki bu trajedik durum diğer devletlerdeki oyunun bir devamı olarak ordunun halk adına olaya müdahil olması ile sonuçlanacaktır. Bunun başarısız olması halinde ise Libya; ABD’nin özgürleştirme ve halkın kıyımdan geçirilmesini önlemek bahanesi ile dışarıdan müdahelesine sahne olabilir veya Libya doğu ve Batı şeklinde ikiye de bölünebilir.
Daha önce ifade ettiğimiz gibi: Her halükarda Arap dünyasını tabandan gelecek hareketlerin getireceği ciddi bir değişimin beklediği aşikar… Ya milletin tazyikiyle değişecek rejimler, ya milletin tazyiki kullanılarak değiştirilecek rejimler…
Şimdilik ise: Halk hareketlerinde isyanın adı gerçek, öfkenin adı gerçek, ama kalan kısmı oyundan ibaret gibi görünüyor.
İzlemeye devam ediyoruz.

Sağlıcakla kalın...

* Uluslararası Startejik Tahlil ve Araştırmalar Derneği USTAD resmi sitesi  www.ustad.org.tr adresinde yayınlanmıştır.

Yorumlar

Image
mehmet
23.02.2011 / 01:28

sayın ustad<br>hepimiz kardeşizi bu öfke ne diye şimdi kaddafi söyliyordur...

Yorum Yaz