tatlidede

Kadir Gecesi (Leyletü’l-Kadr)

Kıymetli kardeşlerim Kadir Gecesi’nin önemi ve bereketiyle ilgili yazımızda sözlerime başlamadan cümlemizin Kadir Gecesi’ni tebrik eder ve bütün İslam Dünyası’na yüce Allah’tan hayır getirmesini temenni ederim.
Kadir Gecesi (Leyletü’l-Kadr)

Kıymetli kardeşlerim Kadir Gecesi’nin önemi ve bereketiyle ilgili yazımızda sözlerime başlamadan cümlemizin Kadir Gecesi’ni tebrik eder ve bütün İslam Dünyası’na yüce Allah’tan hayır getirmesini temenni ederim. Kadir Gecemiz Mübarek olsun inşaAllah. Allah Azze ve Celle hazretleri yüce kitabımız Kuran-ı Kerim’de bu gecenin önemine dikkat çekmiş ve Kadir Gecesi’ni ihya etme konusunda bizleri uyarmıştır. Sözlerime ilk olarak Kadir Suresi ile başlamak istiyorum.

بِسْمِ اللّٰهِ الرَّحْمٰنِ الرَّح۪يمِ

إِنَّا أَنزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ ﴿١﴾

وَمَا أَدْرَاكَ مَا لَيْلَةُ الْقَدْرِ ﴿٢﴾

لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِّنْ أَلْفِ شَهْرٍ ﴿٣﴾

تَنَزَّلُ الْمَلَائِكَةُ وَالرُّوحُ فِيهَا بِإِذْنِ رَبِّهِم مِّن كُلِّ أَمْرٍ ﴿٤﴾

سَلَامٌ هِيَ حَتَّى مَطْلَعِ الْفَجْرِ ﴿٥﴾

 

Kadir Suresi Arapça Okunuşu:

Bismillâhi’r-Rahmâni’r-Rahîm.

1. İnnâ enzelnâhu fî leyletil kadr.

2. Ve mâ edrâke mâ leyletul kadr.

3. Leyletul kadri hayrun min elfi şehr.

4. Tenezzelul melâiketu ver rûhu fîhâ

    bi izni rabbihim min kulli emrin.

5. Selâmun, hiye hattâ matlaıl fecr.

 

Kadir Suresinin Anlamı, Meali

-Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın adıyla.

1. Doğrusu Biz, onu (Kurân'ı) Kadir gecesinde indirdik.

2. Kadr gecesinin ne olduğunu bilir misin sen?

3. Kadr (Kadir) gecesi; bin aydan daha hayırlıdır.

4. O gece Rab'lerinin izniyle Ruh ve melekler,

    her türlü iş için iner de iner.

5. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.

 

Değerli kardeşlerim, Allah (CC) Kuranı-ı Kerim’in bu gece indirildiğini ve onun hikmetinin bereketinin çok olduğunu anlatmaktadır. Aynı zamanda Kadir Gecesi’nin bin aydan daha hayırlı oluğunu ve bu gecenin bütün yeryüzü için bir ferahlık olduğunu buyurmaktadır. Çünkü o gece bütün melekler yeryüzüne inerek insanlara selam verirler. Kadir Gecesi, Kuran-ı Kerim’in indirildiği gece olması sebebiyle mübarek bir gecedir. Allah CC Duhân sûresi 3. Ayetinde, “Biz onu mübarek bir gecede indirdik” derken Kadir Gecesi’nin Mübarek olduğunu ifade etmiştir. Elimizden geldiği kadar bu geceyi ihya edelim ve Rabbimize sığınalım.

Kadir Gecesi, Ramazan Ayı’nın son on günü içinde yer almaktadır. Tam hangi gecenin olduğu bilinmemekte ve son on gün içinde Ramazan Ayı’nın 21, 23, 25, 27 ve 29 yani tekli gecelerinde yer aldığı bilinmektedir. Kadir Gecesi’nin kesin olarak belirlenmemesinin hikmeti üzerinde duran âlimler, bu durumun ramazan ayının son on gününün feyzinden istifade etmek için daha uygun olduğunu söylemişlerdir. Bu kısmî belirsizlik sayesinde müminlerin Kadir gecesi ümidiyle bütün ramazan gecelerini ibadet şuuru içerisinde geçirmeleri söz konusudur. Zira Peygamber efendimiz de ramazan ayının son on gününü bu şekilde geçirmekteydi.

İmam-ı A'zam hazretleri, Kadir Gecesi’nin, Ramazan Ayı’nın 27. Gecesine çok kere isabet ettiğini bildirmiştir. “(daha önce) Kadir Gecesi’ne rastlamış olan bir geceyi ihya eden, Kadir Gecesi’ni ihya etmiş gibi sevab kazanır” hadis-i şerifini düşünerek, sık sık vaki olan 27. gece ihya edilirse, o gece Kadir gecesi olmasa bile, büyük sevaba kavuşulur. Bunların yanı sıra, şunu da ifâde edelim ki, Kadir gecesini soran bir zâta Peygamber Efendimiz: “Bu yıl, ramazânın ilk gecesi idi geçti. 27. geceyi ihyâ et! Ramazânın 27. gecesini ihyâ edene, vücûdundaki kıllar sayısınca, hac, umre, şehîdlik ve gâzîlik sevâbı verilir” buyurdu. Yine Kadir gecesini soran bir zata, Peygamber efendimiz, “Bu yıl Kadir gecesi geçti, fakat Ramazanın 27. gecesini ihya et! Kadir gecesi sevabına kavuşursun. Şefaatten nasipsiz kalmazsın.” buyurdu.

“Kadir gecesi Bin aydan daha hayırlıdır”

Evet değerli kardeşlerim Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Bu konuda İmam Malik hazretleri şöyle buyurmuştur: Allah CC hazretleri Resulullah’a (SAV), kendisinden önceki insanların ömürlerinin ne kadar olduğu bildirilince, kendi ümmetinin ömürlerini kısa buldu. Uzun ömürlü olan diğerlerinin işledikleri salih amelleri işleyemezler diye düşününce, Allahü teâlâ ona bin aydan hayırlı olan Kadir Gecesi’ni ihsan etti. Allahü teâlâ, “Kadir Gecesi senin ve ümmetinindir” buyurup Habibini ferahlandırdı. Mesela ergenlikten sonra 50 yıl yaşayan kimse, 50 tane Kadir gecesi geçirir. Bir gece (Kadir Gecesi), 80 yıl değerinde olunca, 50x80=4000 yıl eder. O kişi 4 bin yıl ibadet etmiş gibi sevaba kavuşur.

Kadir Gecesini nasıl ihya etmeliyiz!

Hz. Âişe bu gecenin nasıl ihya edileceğini Hz. Peygamber’e sormuş, o da “Allahümme inneke afüvvün kerîmün tühıbbül afve fa’fü annî ya Kêrim (Yâ Rabbî, sen affedicisin, kerîmsin, affı seversin, beni de affet) de” şeklinde cevap vermiştir (Tirmizî, “Da‘avât”, 84; İbn Mâce, “Duâ”, 5). Bu duayı çok defa söyleyerek rabbimizden af ve mağfiret dilemeliyiz. Ayrıca Peygamber efendimiz Bir hadiste inanarak ve mükâfatını Allah’tan bekleyerek Kadir gecesini ihyâ edenlerin geçmiş günahlarının affedileceği müjdelenmiştir. (Buhârî, “Fażlu leyleti’l-Ḳadr”, 1; Müslim, “Ṣalâtü’l-müsâfirîn”, 175-176).

Bu gece bol bol namaz kılmalı, namazda Zamm-ı sure olarak veya namaz sonrası Kadir Suresini okumalıyız. Teravih, tesbih namazı, sünnet veya boynumuzda kaza namazı varsa kaza namazı kılmalıyız. Kuran-ı Kerimin bu ayda indirilmesine sebebiyle elimizden geldiği kadar Kuran-ı Kerim okumalıyız. Çevrenizde fakir varsa onu doyurmalı, sadaka vermeli veya çevremizdekilerle yardımlaşarak hayır kazanmalıyız. Sabah namazına kadar tesbih, tahmid, tehlil ve salâvat zikrederek Kadir gecesini ihya etmeliyiz. Bazı tesbih, tehlil ve salâvatları aşağıda sıralayacağım umarım bunlardan faydalanırsınız.

1- Sübhanallah,

2- Elhamdülillah,

3- La ilahe illallah

4- Allahümme inneke afüvvün kerîmün tühıbbül afve fa’fü annî ya Kêrim

5- Salavâtullâhi ve melâiketihî ve enbiyâihî ve rusülihi ve cemîi halkihî alâ seyyidinâ Muhammed ve alâ âlihî ve aleyhisselâm ve rahmetullâhi ve berekâtühû

6. Sübhânallâhi adede halkihî ve rızâ nefsihî ve zinete arşihî ve midâde kelimâtihî:

7- Ya rahman Ya rahim in lem terham men yerham

8- Estağfirullah ve etübtü illellah ve neheytu nefsi emma sivallah

9- Subbanallahi ve bihamdihi Subhanallahil azim,  estağfirullahe ve etübu ileyh

10- Allahümme salli ve sellim alâ seyyidinâ Muhammedin ve alâ âli seyyidinâ Muhammedin bi âdedi külli dâin ve devâin ve bârik ve sellim aleyhi ve aleyhim kesîren kesîra

 

Elveda, elveda Ramazan!

Kıymetli kardeşlerim, Kadir gecesi dediğimiz zaman ramazan ayının bitişi zihnimizde çağrışım yapar. Bu ayı rahmetiyle, bereketiyle geride bırakmanın ve bir sonraki yılın kadir gecesine bize ulaştırmasını yüce Mevla’dan diliyorum. Ramazan aynın ilk on beş günü teravih namazı sırasında söylediğimiz “Merhaben” salâvatını söylüyorsak şimdi de maalesef “Elveda” salâvatını söylüyoruz.

“Elveda, elveda, bike ya şehre Ramazan elveda,

Elveda, elveda bike ya şehru’l-bereketi vel ğufran elveda.

Elveda, elveda bike ya şahru’l-teravihi vel-tezabihi vel-leyletü’l-Kadri ve hatme’l-Kur’an elveda. “

                                                                                              “Selamun Aleyküm”

Yorum Yaz