Liyakat mı Menfaat mi ?

Liyakatın sözlük anlamı Layık olma değerlilik yararlık ikltidar hüner fazilet değim yarar demektir. Gelecek nesillere güzel bir dünya bırakmak istiyorsak eğer liyakat sahibi insanların görev başında olmasını sağlamak zorundayız.
Öncelikle kendimizden başlayalım size herhangi bir işe göreve bir yetki ile ilgili bir teklif geldiğinde ben bu göreve layık mıyım en önemlisi ben bu işin altından kalka bilir miyim? Bu soruları kendinize soru yormusunuz? Maalesef çoğumuz atlıyoruz. Görevimiz, yaptığımız iş ne olursa olsun tahsilimiz eğitim seviyemiz tabiki önemli ama en önemlisi Topluma ve insanlığa faydalı olabiliyor musunuz, Siz bu işe layık mısınız?
Kendimiz ile yüzleşelim lütfen bir işte kendimize Ailemize ülkemize memleketimize her şeyden önemlisi insanlığa faydalı olabilecek miyiz Ülkemiz ve Mardin’imiz tabiki değerli hünerli faziletli devlet adamları bürakratlar sanatkârlar ve bilim adamları ile doludur ve bu nitelikli insanlarla bu kişilerle ülkemiz ve bölgemiz kalkınacaktır. Bunun aksini düşünmek yalnış olur haksızlık olur liyakat sahibi insanlar maalesef azalıyor ve yok denecek kadar az. Toplumda bir bakıyorsunuz bir zamanlar belediye başkanlığı yapmış bir şahıs zamanla siyasetle yükselip milletvekili olmuş
Daha sonra yine bakıyorsunuz Milletvekilliğinden sonra yine belediye başkanlığına aday. Yanlış.
Siz yerel yönetimde mahalli bir yeri temsil ederken bir kesimi temsil ediyorsunuz her gün gömlek değiştirir gibi o partiden bu partiye gitmek rant ve etiket peşinde koşmak ilkelerden uzaklaşmak Liyakat sahibi biri bunu yapmaz. Riyakar değil, Liyakat sahibi olalım fazla değil, faziletli olalım menfaatçı değil insan olalım Liyakatlı insan kendinden emin menfaat için eğilmeyen, güçlü kişilik sahibi erdemli faziletli olan Allahtan korkan kul hakkı bilen insandır. Ne demiş atalarımız işi ehline veriniz Diğer bir değimi ile görev istenmez verilir öyle biliyorum. İdareci olmak lider olmak bir kurumda yönetici olmak erdemlik ve Adalet ister
Hz. Mevlana diyor yöneticilerin kendilerini halkın üstünden bir güç ve kendisine mutlak saygı gösterilecek itaat ve hizmet edilecek ayrıcalıklı insanlar olarak değil, adeta kendilerini insanların üzerinde yük olan tabut gibi görerek davranmaları gerektiğini söyler.
Halkın sırtına yük olmuş bir tabut halka yüktür Bu kendilerini halkın üstünden görenler ve kendilerini büyük sayan kişiler halkada yük olurlar halka ve topluma tepeden bakamaz.
Öfke esnasında öfkesini ve nefsini yenen kişi liyakat sahibidir. Hüdhüd ile Karga hikayesinde Hz. Süleymanın bütün kuşların arasından hüdhüdü seçerek yanına alması, peygamberin (SAV) değişen şartlarına ortama uygun olarak orduya komutan seçmesi mesela Halid bin Velidi usame bin zeydi ve Hüzeyliyi yaşlılara ve tecrübelerine üstün tutup reisliğe ve ordu komutanlığına seçmesi gibi en büyük felaketlerden biride bir insanın ehliyetli olmadığı bir hususta bir işte bir görevde ben şöyle yaparım demesidir. Liyakatsız ehliyetsiz insanların altından kalkamayacakları iş ve görevlere talip olmamak konusunda çok uyarılar ve deneyimler atasözleri vardır. Mesnevide anlatılır Cariyenin tedavisi neticesinde padişahın ihsanına uğramayı ümit eden doktorlar bilmiyoruz demediler. Bir çok ilaç verdiler fakat hastayı tedavi edemediler hâlbuki kendilerinin bu tedaviden aciz kaldıklarının ve ehil bir doktor bulunması gerektiğini söyleyebilecek olgunlukta olsalardı hasta o kadar sıkıntı çekemeyecek ve şifa gecikmeyecekti. Günümüz kamu devlet bürokrasisinde yaygın bir hastalık haline geldi. Kendisini olduğundan farklı bilgili ev hüner sahibi ehliyetli liyakatlı gibi görünenlerin sayısı günümüzde çoğalıyor.
Haklı haksız, haksız da haklı görünüyor. Boyacı küpüne düşen ve bu yüzünden tavusluk iddiasında bulunan çakal kuyruk derisiyle bıyıklarını yağlayan etrafındakilerini yağlı yemekler yediğine inandırmaya çalışan adam halkın kendisine saygı göstermesi amacıyla kavuğunu büyük görünmesi için bez parçalarıyla dolduran padişah. Unutmayalım görev istenmez verilir. Emaneti en feyizlisi ahde vefadır. Çünkü aynayı suda bırakırsan ayna da paslanır.
Çoban çevirirse sürüyü ters yöne, topal koyun geçmezmi hiç en öne.
Selam ve dua ile..