matesis
dedas

Mardin Büyükşehir Oluyor, Ya! Eğitimi.

Mardin Büyükşehir Oluyor, Ya! Eğitimi.

          Bakanlar kurulunun Türkiye Büyük Meclisine sunduğu tasarı ile nüfusu 750 Bin’i aşan ve Mardin’in de aralarında bulunduğu 13 il daha büyük şehir belediye statüsüne giriyor. Belki de ilk yerel seçimde Mardin, büyük şehir statüsünde yerel yönetimler seçimine girecektir.

     Tabii ki, bu durum tüm Mardin halkını heyecanlandırıyor, meraklandırıyor ve sabırsızlıkla bu seçimlerin gelmesini bekliyor. Tahminler şu: Bununla daha fazla iş - aş, yeni yatırımlar, güzel ve yaşanabilir bir şehir, huzurlu ve sağlıklı bir çevre, adaletli ve hukuka saygılı bir yerel idarecilik anlayışının hâkim olacağı, bir şehir görüntüsüne bürüneceği; insanların daha mutlu ve daha umutlu olacağı düşüncesi de ağır basmaktadır.                                            

      Hepimiz biliyoruz ki şehirleri güzelleştiren ve kalkındıran yerel yönetimlerdir.

     Bu kısa girizgâhtan sonra; şehrimizin sahip olduğu kadim kültürünün zenginliğine, konuşulan dillerin kurdukları medeniyetlerinin büyüklüğüne, Bir arada yaşama hoşgörülerine ve dinlerin derin felsefelerine inat; daha geri kalmış bir eğitim anlayışı, daha fazla problem, kaliteden yoksun bir eğitim, bina ve dershane eksikliği, kalabalık sınıflar, ortaöğretimdeki okul türlerin azlığı, iyi yönetilmeyen, istikrar ve kalıcılığın olmadığı bir şehrin eğitim vaziyeti ile karşı karşıyayız.

      Mardin ilinin yıllardır çözülmeyen eğitim sorunları vardır. Bu sorunların çoğu iyi yönetilmemekten geçer. Aktif ve pratik yöneticilerin planlamalarını ön görmeden, Eğitimi, bu halkın birinci önceliğine getirmeyerek; yerel güç odakların kişisel talep ve arzularına göre hareket edip; sistemin ve okullaşmanın allak bullak olmasını sağlamıştır.

     Başta seçtiğimiz kişiler olmak üzere; mülki idareler, il müdürleri ve yöneticileri, okulları birebir yöneten yöneticiler ve zengin iş adamlarımız, bu sıkıntı ve problemlerin baş mimarıdır. Lakin Merkezi Hükümet: Öğretmen atamalarını, okul yapımı için gönderilen ödenekler, okulların materyal ve hizmetli ihtiyacını ve teknolojik alt yapısının iyeleştirilmesi ile ilgili eksikliklerini hiçbir dönemde gidermediği kadar; bu dönemde gidermeye ve tamamlamaya çalışmıştır.

    O halde sorun nereden kaynaklanıyor?

    Bu durumu açık ve daha anlaşılır bir biçimde ifade etmek için; anlatımımı maddeler halinde sıralayacağım ki bazıları için açık ve  anlaşılır olsun.

1.Yönetimde istikrar ve kalıcılık ilkesine riayet edilmeli, zırt pırt il müdürleri değişmemelidir.

2.Mülki idare amirleri ve vekiller, bu ilin eğitimi için elini taşın altına beraber koymalılar. Kurum yöneticilerini ve okullaşma oranlarını il ve ilçelere adaletli dağıtmalıdırlar.

    Bir an önce orta öğretimde okullaşma oranını artırılmalı, okul türlerini artıracak plan ve programlar yapılmalıdır.

     Bu vesile ile:  

a.Viranşehir ilçesinde bile; Bir Anadolu Öğretmen lisesi var iken; Niye hale Midyat veya Kızıltepe ilçemizde Anadolu öğretmen lisesinin açılması için girişim, talep ve istekte bulunmuyoruz. Yine Tunceli Malazgirt ilçesinde Anadolu Öğretmen Lisesi mevcuttur. Nüfusu 10 bin çıvarındadır.

b.Keza Ağrı ilinde bile 3-4 tane sağlık meslek lisesi bulunmasına karşın; ilimizde hale bir tane sağlık meslek lisesi mevcuttur. Nüfusu 250 bini bulan Kızıltepe ilçemize neden bir sağlık meslek lisesini açmıyoruz.

 Ayrıca hatırlatayım. Şırnak ilinde de iki tane sağlık meslek lisesi var. Ağrı ilinin  Doğubayazıt ilçesinde bile Sağlık Meslek Lisesi var. Yine Ağrı ilinin Patnos ilçesinde sağlık meslek lisesini açmışlar. Sadece Kızıltepe ilçemizin nüfusu bu iki ilçenin toplam nüfusundan fazladır. Bilecik ilinde tam 5 tane Sağlık Meslek Lisesi vardır, Keza Şırnak ili, Cizre ilçesinde de Sağlık Meslek Lisesi var.

c.Nüfus bakımından en küçük illerimizden olan Bilecik’ te bile Tarım meslek lisesi mevcut iken; Niye Derik veya Mazıdağ İlçesine Tarım ve hayvancılık meslek lisesini açmıyoruz. GAP Projesi ile gelecek 5 yılda İlimizin tüm arazileri sulu tarıma geçecektir. Bu sebep ile Tarım meslek lisesinin açılması tam isabetli olacaktır.

Malatya ili, Battalgazi ilçesinde iki tane Tarım ve Hayvancılık Meslek Lisesi var. Van ilinde yine iki okul var. Samsun da üç okul, Erzincan ilinde iki, Bursa ilinde dört, Burdur ilinde iki Tarım ve Hayvancılık Meslek Lisesi mevcuttur. Fazla söze gerek yok; hal ortadadır. Bu kadar zamanda; böyle bir okul türünün ilimizde olmayışının hesabını birileri vermelidir.

        Ayrıca Sivas ve Trabzon illerinde bile Tapu ve Harita Kadastro Meslek Lisesi bulunmaktadır. Bu kadar geniş bir arazisi ve tarım alanı olan ilimizde: Tapu ve Harita Kadastro Meslek Lise’sinin olmaması bir eksiklik değil midir?

d.Hemen hemen her ilde kurulan; spor ve sosyal bilimler lisesi, hala memleketimizde yok. Spor lisesini gönül rahatlığı ile Nusaybin ilçemizde kurabiliriz. Nusaybin ilçemizin sosyo - politik konumundan dolayı bu liseye ihtiyacı bulunmaktadır.

e.Tüm ilçelerimizde End. Meslek liseleri mevcut olmasına rağmen; Faaliyet gösterdikleri Bölümler: Günümüzün gerekliliğine, ilimiz ihtiyacına ve konjonktore uygun bölümler değildir. Mardin Merkez End. Mesl. Lisesi 1960’ ların öğrenci potansiyeline ve o günün şartlarına göre yapılmış. Bugün ilimizin ihtiyacına cevap verememektedir. Örneğin bu okulda niye otomotiv bölümü, kalıp veya yapı bölümlerini hale açamıyoruz.

f.Mardin il merkezinde Bulunan Ticaret Meslek lisesinin iki bölümü var. Bunlar Yönetim ve Muhasebe Birde bilgisayar bölümleridir. Son yıllarda Üniversitelerin Maliye, işletme, iktisat Bölümlerinde mezun olanların bile boşta kaldığı bir ortamda; Muhasebe bölümünün hale açık olması ve bu okulun geniş fiziki kapasitesini modası geçmiş bu bölümlerle heba edilmesi; son derece vizyonsuz bir plan ve program anlayışından kaynaklanan durumdur. Bu okul: Bölüm ve diğer durumları ile beraber acilen revize edilmelidir.

g. İmara açılan arazilerin fazlalığı ile hızla gelişen, yapılaşan ve büyükşehir olma durumuna gelen Mardin ili; Tapu Kadastro Meslek lisesinin hak etmiyor mu?

  Ayrıca eskiden beri sanat, kültür ve edebiyatın işlendiği bir medeniyet mozaiğine sahip ilimize; Bilim Sanat Eğitim Merkezinin açılması fena mı olur. Şunu biliyorum. Bu merkezin açılması an meselesi iken; İl müdürünün değişmesi ile bu talep ve çalışmada sekteye uğramıştır. Bu merkez şuan 49 ilde mevcuttur.

3.Hayırsever iş adamlarımızın yaptığı okullara sahip çıkılmalı, bir an önce bu okulların bitirilmesi için cesaretlendirilmeli, teşvik edilmeli ve onları onurlandırmalıyız.

4.Yapımı yılan hikâyesine dönen fen lisesinin bir an önce tamamlanması için gayret sarf edilmelidir.

     Bu vesile ile hem bu okulda okuyan kız imam hatip Okulunun öğrencileri, hem de kendi pansiyonlarına geçecek fen lisesinin öğrencilerin yerine; barınma sorunları olan diğer orta öğretim öğrencilerinin de rahat bir nefes alacağı kesindir.

5.Bin bir İstek ve taleple, siyasilerin yoğun ısrarı neticesinde her ilçe ve belde de kurulan ÇPL  Liselerinin hali, bugün içler acısıdır. Birçoğu, İlkokulların ek binalarında, kurumların eskimiş binalarında, sağda ve solda olan sahipsiz derme - çatma binalarında hizmet vermektedirler.

  Siyasiler: Bu okulların kuruluş aşamasında gösterdikleri alaka ve yoğun çalışma olgusunun aynısını; bina, materyal , araç ve gereç eksikliklerini giderme konusunda da; ellerini taşın altına koyamamışladır. Lakin Bir yardımcı personelinin yerini değiştirilmesi ile ilgili mevzuada; il müdürü ve mülki amirlerini defelarca aramışlardır.”Midyat'ın söğütlü ve çavuşlu beldeleri ile  Ortaköydeki   ÇPL Okullarının  binaları ve eğitim merkezleri  halen mevcut değildir.”

***

     İlimizin okul öncesi kurumlarında, ilkokul ve ortaokullarında da ciddi okullaşma problemleri var. Zira birçok okul, gâh onarılacak, gâh yıkılacak kararlara heba ediliyor. Bazı okullar tarihi yapısından dolayı teslim edilecek veya edilmeyecek ikileminde gidip geliyor.

    İstasyon mahallesindeki YİBO hala yıkılmadı . Burada baraka ve kümese benzeyen irili - ufaklı, dağınık ve harabe vaziyette bulunan birçok dersliklerin olması son derece üzüntü verici değil midir?

      Ayrıca Yenişehir semtindeki okullarda ikili eğitimin yapılması, kalabalık sınıflar, gelecek yıllarda okul ihtiyacı olacak yerleşim yerlerine, okul planlamalarının olmayışı ve buna benzer problemlerin gün yüzüne çıkması; Büyük şehir olma sürecine girdiğimiz bugünlere ve ilimizin gelişim kalitesine ters bir eğitim korelâsyonuna doğru gittiğimizin delilleri önümüzde duruyor.  

     Büyükşehir olma ihtimalinin oluşturduğu ve yansıttığı heyecan ve beklentinin aynısını; ilimizin eğitimi içinde sürdürmemiz gerektiğinin umudu ve isteğini taşımak istiyorum.   

      Vesselam herkese…

Yorumlar

Image
ahmedi
07.11.2012 / 02:32

güzel yazı...

Image
osman
07.11.2012 / 00:26

Tebrik ederim harika bir yazı,tespitler şahane.Bakalım kimler bu yazıdan olumlu nasiplenecek.Mardin çok güzel şeyleri hak ediyor,KARAR ALICILAR LÜTFEN EL ATIN.Ayrıca Büyükşehir konusu çok şeylere gebe..Büyük demekle büyük olunmaz,öncelikle altı doldurulmalı...

Image
Deniz
01.11.2012 / 14:32

benim adayim halit demirdir

Image
Şeyhmus
31.10.2012 / 07:55

Mardin Büyük Şehir olunca eğitimi büyük çaplı müdürler mi yönetecek! Çapları büyük şehiri kaldıracak müdürler lazım; kul hakkına tamah edenler değil...

Image
öğretmen
30.10.2012 / 11:26

mardin otelcilik ve turizm meslek lisesinin halinide yazın okulun yeri ters uygulama oteli yok harabe yanı derslikler ve dinlenme alanı

Image
MEMET
25.10.2012 / 17:45

HARİKA BİR YAZI. EGİTİME ÖNEM DİYORUM...

Image
ESKİ DENETMEN
25.10.2012 / 17:24

Sayın Müdürüm, yazı güzel olmuş eline sağlık. Bir sonraki yazıda olmama gerekçelerinide yazarsan seviriz.

Yorum Yaz