matesis
dedas

Mardin' de Okullaşma Oranı (1)

Mardin' de Okullaşma Oranı (1)

        İlimiz son on yıldır hızlı bir yapılaşma ve yenileşme cabası içindedir. Sürekli yeni binalar, yeni caddeler, yeni sokaklar ve yeni yaşam alanları oluşturulmakta ve yeni imar projeleri hazırlanmaktadır.

      Şuan bile bitirilmiş ve oturulacak hale gelmiş apartmanlar, bitirilmek üzere olan binalar, tamamlanmış siteler, planı bitmiş olup ve başlamak üzere olan yeni projeler bulunmaktadır.

      Bunlar TEDAŞ 'ın arkasındaki yeni yaşam alanları, Kırk haramiler civarındaki yapılar, Mardin Devlet Hastanesinin karşısında ve arkasındaki yeni yapılmakta olan binalar, Abdulkadir Tutaşı İlköğretim okulu ile Mardin Anadolu lisesi civarından bitirilmek üzere olan apartmanlar, Yalım Beldesi güzergâhında yapılan siteler, yeni otelin arkasında planlanan 600 konutlu proje ve Ravza Caddesinde hız kesmeyen yeni bina ve apartmanlar bulunmaktadır. Ayrıca TOKİ konutları civarında başlanmış olan ve devlet tarafından yapılan 180 daire, dul ve yetimlere yapılan 50 dairelik iki artı bir konutları ile özel şahısların yaptığı yüzlerce daireler ve yeni toplumsal yaşam alanları oluşmaktadır.

      Devletin tüm kurumları bu yaşam alanlarına göre 20 yıllık planlar yapmalıdır. Bu kurumların en başında Belediye ve Milli Eğitim Müdürlüğü olmalıdır. Belediye, disiplinli bir şekilde ve taviz vermeden sıkı bir şehircilik planlaması uygulamalı; İl Milli Eğitim Müdürlüğü de ihtiyaç duyulan yerlere okul türleri yapmalıdır. Ki bizim için en önemlisi de budur.

     İlimizde; İlköğretim okullarına,  nitelikli Anadolu liselerine ve Meslek liselerine (Ki bunlar: Sağlık Meslek lisesi, çok Bölümlü Erkek Teknik Meslek lisesi, Tarım Meslek liseleridir.) ikinci Anadolu Öğretmen lisesine, ikinci Sağlık Meslek lisesine hatta ikinci Fen Lisesine ivedilikle ihtiyacımız vardır.

     ***

    Anaokulu ile ilköğretimde, okullaşma oranını artırarak eğitimin temelini güçlendiririz. Böylelikle toplumların iç dinamiklerini eğitim ile harekete geçiririz.  . Aksi takdirde yavaşlanan, durağanlaşan ve gerileyen ekonomi ile sosyalleşmenin ilk çöküş merhalelerine adım atmış oluruz.

     Mardin Merkez ve Merkeze Bağlı beldelerde ihtiyaç duyulan yerlere ders ve spor materyalleri karşılanmış spor ve oyun alanı olan, çok amaçlı konferans salonu,  Fen laboratuarı, Engelli asansörü, Kütüphanesi ve geniş koridorlu, kantin yeri olan ve derslik sistemine dayalı nitelikli İlköğretim okulları yapılmalıdır.

     Bu vesile ile Ortaköy beldesinde, Yaylı Köyü yolu üzerinde en az 20 derslikli bir ilköğretim okulu yapılmalıdır. Çünkü belde de bulunan iki ilköğretim okulunun öğrenci sayıları iki bin civarında olup ikili eğitim yapmaktadır. Bu okulların rahat nefes almaları ve normal eğitime geçmesi için Yaylı yolu üzerinde acilen bir ilköğretim okulu projesine başlanmalıdır.

      Keza İstasyon mahallesindeki tüm ilköğretim okulları revize edilmeli, tüm bu okullar iki okul çatısı altında birleştirilmelidir. Geniş alana yayılmış, statikleşen ve kullanılacak durumda olamayan, baraka ve kümesimsi bir vaziyetteki binaların tümü yıkılmalıdır.  Aynı şekilde Türkiye de tek örneği olan, ilin merkezinde bulunan ve ikinci kademesi olmayan, birinci kademeye yönelik eğitim vermeye devam eden İlkokul görünümündeki 10 parçalı okula da ivedilikle çözüm bulunmalıdır.

      Mardin'in Eski yerleşim alanında olan Gazipaşa ilköğretim okulu ya tamamen kapatılmalı yâda aynı adla Saraçoğlu Mahallesi ile Turizm Otelcilik lisesinin ortasında kalan eski Süryani Mezarlığı civarında yeni binası yapılmalıdır.

      Dumlupınar İlköğretim Okulu ile Artukoğlu İlköğretim Okulunu ivedilikle yıkıp; Mardin'in tarihi özelliğine uygun bir şekilde eski taşlarla ve çok katlı estetik bir bina yapımına başlanmalıdır. 

      Cezaevin altında "kuroma” denilen mahallede en az 14 derslikli bir ilköğretim okulu yapılmalıdır.

      Yenişehir semtindeki İlim yayma Cemiyetin aşağısında kalan alanda, bir ilköğretim okulu yapılmalıdır. Çünkü buralarda yeni site ve apartmanlar bitirilmekte ve Yalım belediyesi tarafından yeni imar alanları açılmaktadır.

      TEDAŞ'ın arkasına yeni bir ilköğretim okulu yapılmalıdır.Bunun yanında Devlet Hastanesinin arkası ile karşısındaki yolun alt kısmalarına yeni ilköğretim okulu projesine başlanmalı. Kasimiye ilköğretim okulu kapatılıp aynı isim ile Uğur Dershanesini geçtikten sonra, oluşan yeni sokak ve caddeler civarında, yeni ve nitelikli bir ilköğretim okulu yapılmalıdır.

       Eğitim vermeye uygun olmayan sınıfları, dar koridorları ile anayolun ve kavşakların kesiştiği bir alanda bulunan bu okuldan randıman alamayız. Acele bir şekilde okula dönüştürülen eski tekel binası, başka alanlar için kullanılmalıdır.

        Hastaneye yakın Atatürk Kültür Merkezi arkasında, Müstakil ve tam donanımlı-bahçeli bir anaokulu yapılmalıdır. Bu anaokulun, çalışan anne ve babaların çok olduğu bir yerleşim alanına doğru giden güzergâhta yapılacak olması; burada yaşayan insanların hayatlarını kolaylaştıracaktır.

       Birinci Etap TOKİ konutları ile yeni yapılan İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü çevresindeki alanda, dar gelirli vatandaşlara dağıtılmak üzere TOKİ tarafında yapılacak konutlarla beraber 400 konutun temeli atılmış bulunmaktadır. Dolayısıyla buralara yakın bir alanda Bir ilköğretimin okulunun planını şimdiden hazırlanmalıyız.

***

       İnsani eğitimi hak eden çocuklarımıza iyi bir gelecek hazırlamak niyetindeysek; Onlara yeni derslikler yapmalı, kaliteli ve nitelikli okullarda eğitim almalarını sağlamalıyız.

      Planlı bir okullaşma ve hederiyet sosyalleşmesine dayanarak oluşturulacak eğitim hamlesi ile başarılı nesiller yetiştireceğimizi umuyorum. İkinci yazımda; düz liseler, Anadolu liseleri, Meslek liseleri, Özel eğitim, Özel okullar, ilköğretimden alınıp Ortaöğretime dönüştürülecek okullar ile özelliğini yitiren ortaöğretim okullarımızdan bahsedeceğimizi söyler,

       Vesselam herkese diyorum…

Yorumlar

Image
Ahmet Usta
17.10.2011 / 16:03

Sayın yazara Araştırmaya dayalı güzel tesbitleri ve bilgilendirmeleri için teşekkür ediyoruz.

Image
Drej Ali
16.10.2011 / 12:58

Mardindeki plansızlık her alanda hızla vehamete doğru gidiyor. Örneğin Yenişehirde bile trafik şu an sorunlarla karşılaşmaya başladı. Aralardaki arsalara da apartman yapımları hızla devam ediyor. Alt yapı ve cadde sistemleri iflas etmek üzere. 2 yıla kadar felç olacak. Belediye ise plan programı bırakmış sadece parke döşemekle meşgul. Milli Eğitim gelecekteki okul planlamalarını yaparak arsa ayarlamalarında yerinde sayıyor. İl spor müdürlüğü spor tesisleşmesinde eskiden beri sıfırdı şimdi de sıfır. Etkili ve yetkililer ise benim yılanım bin yaşasın telaşında. Birileri bir şeyler yapmalı. Yanlışlıklara dur demeli.

Image
serdar
15.10.2011 / 23:19

güzel tespitler..kutlarım.ilgililer dikkate alsın işte..<br>yazar kendine düşeni yapmış işte

Yorum Yaz