matesis
dedas

Oruç-İslam-Tıp-Korona

Oruç-İslam-Tıp-Korona

Bismillahirrahmanirrahim

Kıymetli okurlar; 1400 yıl önceden orucun hem madden hem de manen sıhhatli olduğu vurgusu Yüce Kitabımız Kuran-ı Kerim’de açık ve net bir şekilde belirtilmiştir. Bunun yanı sıra Peygamber Efendimizde Orucun insan sağlığı için faydalı olduğunu belirtmiştir.

Günümüz tıp dünyasında da Müslüman tıp doktorlarının yanı sıra gayrimüslim doktorlarda, tıbbi olarak oruç tutmanın insan sağlığına faydalarını belirtmiştir. Bu faydalar elbette ki biraz araştırıldığı zaman hemen karşımıza çıkmaktadır.

Öncelikli olarak Oruç tutmanın Kuran ve hadiste nasıl geçtiğini daha sonra ise modern tıp dünyasında orucun nelere faydalı olduğunu, hangi hastalıklara faydalı olduğunu araştıralım. Bunun yanı sıra dünyayı saran “Korona virüs” hastalığına karşı oruç tutmanın önemini anlatalım.

Allah CC Kuran-ı Kerim’de Bakara Suresi 183. Ayette şöyle buyurmaktadır:

“Ey inanıp güvenenler! Oruç, sizden öncekilere yazıldığı şekliyle size de yazıldı ki kendinizi koruyasınız.” (Sadakallahulazim)

Bu ayeti kerimenin sonunda Allah CC bize orucun kişinin kendini koruması için bir zırh olduğunu ifade etmiştir. Bu korunma maneviyatın yanı sıra bedensel olarak da kişinin kendisini koruması anlamına da gelmektedir. Aynı şekilde Allah CC Bakara Suresi 184. Ayetin sonunda şöyle buyurmaktadır:

“Oruç tutmanızın ne kadar iyi olduğunu bilseniz, (hasta ve yolcu olmanıza rağmen) tutarsınız.” (Sadakallahulazim) Şeklinde hasta halde iken bile oruç tutmanın faydalı olduğunu buyurmuştur. Peygamber efendimizde oruç tutmanın Faydalı olduğunu kişinin sıhhat bulacağını ifade etmiştir. Bazı kendini bilmez hoca müsveddeleri hadislere çok fazla itibar edilmemesini söylese de Unutulmasın ki Resulallah’ın her hareketi Cebrail Aleyhisselam aracılığıyla, Allah’ın emriyle gerçekleştirmiştir. Ben o hoca müsveddelerine “ŞARLATAN” ifadesini kullanıyorum. Allah’ı kabul edip peygamberinin sözünü kaynak kabul etmeyen Kuran-ı Kerim’i iyi anlamamış ve okumamış demektir. Çünkü Kuran bile çoğu yerde Resulallah’ı işaret etmektedir. Ahzab 40. Ayette Allah CC şöyle buyurmaktadır: “Muhammed içinizden hiçbir erkeğin babası değildir, fakat o Allah’ın elçisidir ve peygamberlerin sonuncusudur. Allah her şeyi bilmektedir.” (Sadakallahulazim)

Resulallah Hz. Muhammed (SAV) Hadis-i Şerifinde şöyle buyurmaktadır: “Her şeyin bir zekâtı vardır. Vücudun zekâtıysa oruçtur. Oruç tutun, sıhhat bulun!” buyurmuştur. (İbni Mace, Taberanî)

Allah CC ve Resul-i Ekrem, Oruç tutmanın sağlık açısından faydalı olduğunu 1400 yıl önceden insanlığa bildirmiştir. Bunun yanı sıra İslam dinini yobazlık olarak gören bazı çağdaşlık kisvesi altına sığınan ezberci ve at gözlü bilim insanları maalesef bu duruma, duygularının esiri olarak vurdumduymaz bir şekilde bakıp yorumlamaya çalışmışlardır. Hâlbuki İslam dinini bilim ve fen dalları içinde yoğurarak akıl süzgecinden geçirmenin onlara faydalı olacağını hiç düşünmeyerek bu dine ve kitaba düşman gözüyle bakıp görmezlikten gelmişlerdir.

Oruç tutmanın tıbbi olarak faydalarının neler olduğuna gelmeden önce günümüz dünyasında bir pandemi olarak bütün dünyayı saran Koronavirüs’ün, oruç tutan insanlardaki refleksinin ne olduğuna bakalım. Günümüz tıp dünyası Korona virüs karşısında, insan bağışıklık sisteminin ne kadar güçlü olması gerektiğini sürekli her platformda vurgulamıştır. Bununla birlikte Mısır Ayn Şems Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Sağlık ve Hastalıklar Eğitim Görevlisi Dr. Seyyid El Ukde de, oruç tutmanın bilimsel olarak sağlığa faydalı olduğunu, virüslere karşı vücut direncini artırarak bağışıklık sistemini güçlendirdiğini söyledi. Hatta Orucun, korona virüs ile enfeksiyonu veya komplikasyonları arttırmadığına dikkat çeken El Ukde, orucun; bilimsel kanıtlara göre, mevcut virüsün birincil savunma hattı olan vücudun genel sağlık durumunu ve özellikle bağışıklığı iyileştirdiğinin altını çizdi.

Tıp dünyası oruç tutmanın faydalarını şöyle anlatıyor:

-          Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.

-          Mide Asidini düzenler.

-          Sindirim sitemini düzeltir.

-          Hafızayı kuvvetlendirir

-          Damarlar kendini tamir eder ve damarlar temizlenir.

-          Damar sertliği ortadan kalkar.

-          Kalp krizi geçirme riski azalır.

-          Bacak ülseri azalır.

-          İnsülin direncini kırarak tip 2 diyabet riskini önler.

-          Hücrelerin yenilenmesini sağlar

-          Yaşlanmayı geciktirir.

-          Kansere karşı savaşır.

-          Karaciğerin dinlenmesine yardımcı olur.

-          Parkinson ve Alzheimer hastalıklarına karşı dirençlilik sağlar.

-          Böbreklerin daha iyi çalışmasını sağlar.

-          Böbrek taşı oluşumunu önler.

-          Cilt temizlenir ve akneler azalır.

-          Düzenli beslenmeyle Obezite problemine karşı koyar.

-          Astım ve bronşiti azaltır.

-          Sedef ve egzama vücutta azalır.

-          Romatoid artrit azalır.

-          İlik yolu uyarılır böylece kansızlık problemi yaşayanlara vücut daha iyi kan yapar.

Bu ve bunun gibi daha birçok hastalığa oruç tutmanın iyi geldiğini birçok tıp profesörleri belirtmiştir. Tıp dünyası, gerek makalelerle, gerekse bildirileriyle oruç tutmanın önemini belirtmişler.

Çağdaş tıp dünyası orucun bu denli faydalı olduğunu belirtirken Allah CC hazretleri de orucun insanlara faydalı olduğunu 1400 yıl önce belirtmiş ve mükâfatını ancak kendisinin verebileceğini ifade etmiştir. Bunun yanı sıra oruç tutmak insanı sadece bedensel değil ruhen de rahatlattığı apaçık bir şekilde bilinmektedir. Sözlerimi bitirmeden Oruç tutmayanlara ve oruç tutmanın faziletlerine inanmayanlara, İslam’a inanmayanlara şunu sormak isterim. Modern tıp size oruç tutmanın faydasını anlatıyor. Bunun dışında Allah ve Resulü Hz. Muhammed’in (SAV)  1400 yıl önceki uyarısı size yeterince bir delil değimlidir?

Selam ve Dua İle…

Yorumlar

Image
Ali Erkan MENCİOĞLU
28.04.2020 / 23:00

Allah razı olsun sizden hocam

Yorum Yaz