Rozacea (Gül Hastalığı) ve Tedavi Yöntemleri
Burun, çene, alın ve yanaklar gibi özellikle yüzün orta kısmını tutan, kızarma ve yanma atakları ile başlayıp daha sonra sivilceler, kalıcı kızarıklık, kılcal damarlarda artış, deride ödem ve dokuda şiş bir görünüme neden olan kronik bir deri hastalığıdır. Roza hastalığı, gül hastalığı ve gülleme adı ile de anılır.
Rosacea'nın tam nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, bazı faktörlerin etkisi olduğu düşünülmektedir:
- Genetik yatkınlık: Ailede rosacea olan bireylerde hastalığa yatkınlık görülebilir.
- Ciltteki damarların hassasiyeti: Ciltteki kılcal damarların hassasiyeti ve reaktif olması rosacea semptomlarına katkıda bulunabilir.
- Enflamasyon: Ciltteki iltihabi tepkiler rosacea semptomlarını tetikleyebilir.
- Demodex akarları: Ciltte doğal olarak bulunan Demodex akarları, rosacea semptomlarına neden olabilen irritan maddeler salgılayabilir.
- Çevresel faktörler: Sıcak ve soğuk hava, rüzgar, güneş ışığı, stres, alkol ve baharatlı yiyecekler gibi çevresel faktörler rosacea semptomlarının alevlenmesine neden olabilir.
Rosacea, ciltte kalıcı hasar bırakmasa da yaşam kalitesini olumsuz etkileyebilecek ciddi bir cilt sorunudur. Bu nedenle, doğru teşhis ve tedavi önemlidir. Rosacea tedavisi, semptomların şiddetine ve türüne bağlı olarak değişebilir. Genellikle topikal ve oral ilaçlar, cildi sakinleştiren kremler, lazer tedavileri ve tetikleyici faktörlerden kaçınma gibi yöntemlerle semptomlar kontrol altına alınabilir. Tedaviye erken başlamak, semptomların kontrol altına alınmasına ve komplikasyonların önlenmesine yardımcı olabilir. Kliniğimizde tüm tedavileri uygulamakla beraber özellikle kılcal damar tedavisinde en sık kullanılan cihazlardan biri olan Veloce BB Lazer i de sıklıkla kullanmaktayız.
Rosacea hastalığından şüpheleniyorsanız, bir cilt uzmanına (dermatolog) danışarak doğru teşhis ve tedaviyi almanız önemlidir. Derinizi dermatologlara emanet edin.
Editör: Nezir Güneş