matesis
dedas

Sağlığa Darbe

Sağlığa Darbe

12 Eylül 1980 darbesinde 650 bin kişi gözaltına alındı. 1 milyon 683 bin kişi fişlendi. 50 kişi idam edildi. 171 kişi işkenceden öldü. İlk etapta 50,4 milyar dolar mal kaybı yaşandı. Peki sadece bunlar mı? Örneğin sağlık sistemine ne kadar zarar verdi. Bunu tam olarak hesablayamayız ama 37 yıl önce olan darbeden hemen sonra Tıp fakültelerinde fizyopatoloji dersini kaldırmışlar. Fizyopatoloji veya patofizyoloji(bozulmuş fizyoloji); fizyoloji normal vücudu incelerken, fizyopatoloji çeşitli hastalıkların ortaya çıkışındaki mekanizmaları inceler. Normal mekanizmanın neresinden bozulduğunda hastalığın meydana geldiğini, tamirinin nereye müdahale ile mümkün olabileceğini gösterir. Patoloji eski Yunanca hastalık anlamındaki “Pathos” teriminden türetilmiştir.

Yani normal işleyen bir durumun, işleyişin herhangi bir nedenle anormalleşmesi gibi bir durum. Evlerimizde su veya elektirik tesisatında bir problem olduğunda her şeyden önce problemin tesbiti gerekir. Tamir ona göre yapılır. İnsanda da bir hastalığın nedenini bildiğimizde tedaviyi de ona göre ayarlarız. Yoksa tam bir tedavi yapmış sayılmayız.

Peki bir darbe yapanların Tıp fakültesindeki bu dersten ne alıp veremedikleri olabilir. Yani doktor olan biri fizyopatolojiyi bilmese ne olur ki. 1980 den önce Tıp fakültesini bitiren doktorlar her hastalık hakkında bilgi sahibi idiler ve bir kasabada bir doktor bir çok hastalıktan anlayıp bir çok hastalığı tedavi ederdi. Çünkü oluş mekanizmasını biliyordu ve bunu bildiğinden hemen ilaç yazmaz beslenmeyi ayarlar veya ona göre ilaç yazardı. Ama şu anda fizyopatolojiyi bilmeyince ilaç firmaların  yeni bulunmuş gibi sunulan ilaçları hemen yazılabiliyor.

OECD( Ekonomik kalkınma ve işbirliği örgütü)’nin 2015 sağlık raporuna göre dünyada antibiyotik ilaç kullanımında Türkiye binde 42,2’lik oran ile birinci sırada.yani dünya şampiyonu. Türkiyede hergün yaklaşık 3,3 milyon antibiyotik hapı tüketiliyor. Türkiyedeki bakteriler piyasadaki antibiyotiklere karşı % 50’yi aşan oranlarda direnç kazanmış durumda.

Dünyadaki toplam Ar-Ge harcamalarının %14,4’ü ilaç sektörü tarafından gerçekleşmektedir. Dünya ilaç sektörünün 2013 yılı sonu itibarıyla küresel Ar-Ge harcamaları yaklaşık 137 milyar ABD doları olarak gerçekleşmiştir.

2010 yılında dünya çapında 830 milyar dolar ilaç satışı olmuştur. Türkiyede 2015 yılında kişi başına ilaç tüketimi %14 oranında artarak yaklaşık 215 TL olmuştur. Tedavi gruplarına göre ilaç tüketiminde onkoloji ürünleri değer bazında antiromatizmal ilaçlar ise kutu bazında ilk sırada yer almaktadır. Ve halen Romatizmanın ilaçla kesin tedavisi yok.

Evet çok ince hesaplar yapılarak yapılan darbelerin bizden ne götürdüğünün sadece küçük bir örneği. Yıl 2017 hala Tıp fakültelerinde fizyopatoloji dersi yok.

15 Temmuz darbesini ayarlayan güçlerin ne planlarının olduğunu düşünmek bile istemez insan.

Kalın sağlıcakla…………………………………..

          Dr. Lokman KILIÇ

Manuelterapi, Nöralterapi, Fitoterapi uzmanı  

Yorum Yaz