matesis
dedas

Sosyal dokumuz aşındırılıyor mu?

Sosyal dokumuz aşındırılıyor mu?

Ahlak, kişilik, inanç ve değerler gibi metalaştırılamayan ve ranta dönüştürülemeyen hususlardan kapitalistler haz almadıkları gibi bunların dejenerasyonundan da kaçınmazlar.

Ayıp, günah, yakışıksız kelimelerini gelişme, ilerleme ve medenileşmeye! engel olarak görürler. Oysa tefessüh, ahlaksızlık ve bunalımlarla neticelenecek sonuçlar olsa bile düşündükleri tek şey servetlerine servet katmaktır.

Modernleşmeyi medenileşme, aşırı tüketimi sınıf atlama, arsızlığı da yükselme olarak lanse ederler.

Hedef kitle ağırlıklı olarak kadınlar ve gençlerdir. Eğlence, turizm, sanat ve kültür alanlarında her gün yeni bir icad! İçindedirler.

Mardin son yıllarda turizm şehri olarak terfi! ettirildi ve bir okus-pokusla etkili bir çok kişi de bu illüzyona inandırıldı.

Maalesef yaklaşık yüzyıl öncesinden başlayan ve devletin tepesinde şekillendirilen projelerle toplum mühendisliği sür-git devam etmektedir.

Mardin’in bir turizm kenti konseptine sokularak her şeyin (beşeri ve tabii kaynaklar, ticaret, ziraat, eğitim vs.) tali, ama turizmin asli olarak görülmesini iyi niyetle değerlendirmek fazla saflık olur.

İki-üç, en fazla beş-altı yıllığına bürokrat olarak dışarıdan atananların şehrin sosyal dokusunu ve kodlarını değiştirmeye karar verebilmesi doğru mudur? Tayini çıkıp gittiklerinde burayla soyut veya somut hiçbir bağı olmayanlar mı, yoksa burada kalan/kalacak insanların yaklaşım ve beklentileri mi esas alınmalıdır?

Katılımcı ve müzakereci demokrasilerde ‘halka rağmen halk için’ anlayışlarına asla yer yoktur.

Şehir ve halk zorlanarak ve manipülasyonlarla dönüştürülemez. Bu ‘eski Türkiye’den kalma alışkanlıklardır.

Gelişme, olgunlaşma, yenileşme’ye Evet; ama yozlaşma, ahlaksızlık ve bozulmaya Hayır.

Yobazlık kadar yozluk da kötüdür.

Dün Mardin Bienali ve benzeri etkinliklerle şehrin sosyal ve kültürel dokusuna doğrudan müdahelede bulunma cüreti gösterenler bugün de farklı ad ve şekillerde bu gayretlerini sürdürmektedir.

Birileri Mardinimizi ve Mardinlileri karanlıkta görüp aydınlatma, ilkel görüp modernleştirme saplantısında mıdır hala? Zevk, eğlence, haz, adab- muaşerat ve münasebetlerimizin eksik ve yanlış olduğunu, bunun için de dışarıdan müdahele edilmesi ihtiyacını mı  duymaktadır?

Geçen ay Mardinimiz yepyeni bir etkinlikle tanıştı. Sokak Karnavalı…

Üstü başı çoğunlukla çıplak, vücutlarının değişik yerlerini farklı renklerle boyamış, ilginç kılıklar içinde, böğürür gibi anlaşılmaz sesler çıkaran ve tuhaf hareketlerle aykırılıklarını duyurmaya çalışan a’cebul acayip bir sanat! icra edildi.

Fuat Yağcı Camii kenarından, Ortadoğu sitesi önünden, Hükümet konağının arka bahçesindeki alana doğru zıplayarak, sağa sola ve birbirlerine garip hareketler sergileyerek gittiler.

Bu anlamlı ve önemli organizasyonu kimler yaptı ve finansmanını kimler hangi kalemden sağladı? Yoksa bu da Mardin’imiz için oluşturulan yeni konseptteki projelerin bir parçası mıydı?

Yakın geçmişte aykırı cinsel tercihleri! ile ün yapmış birilerini örnek kişilik olarak Mardin gençlerine takdim eden Zat-ı Devletluleri de gördük. Hatta kutsal mekanların iğreti emelleri için istismarı bile sağlanmaya çalışıldı. Ama sçzkonusu zevatta Mardin aşkı! Ödenti ve atiyelerin kesilmesiyle buharlaştı gitti.

 Sosyal ve sanatsal etkinlikleri icra eden veya finanse eden kamu kuruluşları (Üniversite, Belediye, Valilik…) ve kamu görevlileri ise; hatırlatmak isterim ki bu imkan ve paralar kimsenin şahsi malı değildir ki tasarrufunu da kişisel karar ve arzularıyla yapılabilsin.

STK’lar kendi öz kaynaklarıyla başkalarına yük olmadan ve devletin kaynaklarını hortumlamadan –istiyorlarsa- sosyal, kültürel ve sanatsal etkinlik oluştururlar.

Büyük ve zorlu hesabı görecek olan ise Allah’tır.

*            *          *

Modernizme kendisini kaptıranlar için modern mabetleri vardır artık. AVM’ler. Haftada, hatta kimileri için günde bir tavaf edilmezse uyuyamayacak kadar içten kulları da vardır. Alıcısı ve meraklısı için bir çok marka ve ürünü bir arada bulundurma kolaylığı sağlar. Yeni istihdam imkanı sağladığı da doğrudur.

Ama İstihdam sağlamanın diyeti sahil kültürünü yutturmaya kalkışmak olmamalıdır.

Mardin İnanç ve kültür, tarih ve mimari boyutuyla haklı bir ilgiye mazhar olmuşken, eğlence ve işret ile bunu gölgelemeye kalkışmak altın yumurtlayan tavuğu kesmek olur.

Üst kattaki kafelerin cephesinin açıldığı birkaç yüzme havuzu ve aqua parkın kadınlı-erkekli olması doğru mudur?

Unutulmamalıdır; MovaParkın açıldığı coğrafya, Antalya Konyaaltı sahilleri değil; Kızıltepe Berriye’sidir.

CanGross Yenişehir’de ilk açılan büyük marketlerden birisiydi. Geniş bir alkollü içecekler standı vardı içinde. Kısa süre sonra hem ticari, hem de müşteri duyarlılığını anlayarak bu satndı kapattılar. Ama helal-haramını önemseyenler nezdinde uzun süre olumsuz bir imaj olarak iz bıraktı gitti.

Çocuk ve Kadın Doğum Hastanesi civarında açılan Migros’a gidenlerin dikkatini ilk çeken şeylerden birisi de geniş bir yelpazede teşhir edilen alkollü içeceklerdir.

Tabii ki bu bir tercih ve takdir meselesidir. Burası demokratik laik bir hukuk devletidir. İsteyen alkollusunu, isteyen de alkolsuzunu alıp kullanabilir.  Ama adeta müşterilerin gözüne sokarcasına alkollü ürünlere bu kadar geniş bir alan ayırmanın helal-haramını önemseyenler nezdinde  olumsuz bir karşılığı olacağının bilinmesi gerekmez mi?

Burada satılan ürünler daha ucuz olsa bile –ki genellikle daha pahalıdır- hissiyatın ve gayurluğun engeline takılmalıydı. Anlam dünyamızın ticari kavramların üzerinde olması gerekmez mi?

Ayrıca cadde, sokak ve mahalle aralarında alkollü içeceklerin dükkan ya da büfelerde bu kadar rahat sergilenmesinin ilgili kurumlar (Belediye, Valilik) tarafından mevzuat çerçevesinde yeterince değerlendirilip değerlendirilmediği sorusunu akla getiriyor..

Gençleri zararlı alışkanlıklardan korumak Anayasanın da amir bir hükmü değil midir?

İlk günah, ve günahta ilk adım çok zor gerçekleşir. Ama işlenmeye başlandı mı arkası kolay gelir; hatta geri dönülemez sıkıntılara düçar eder.

Son birkaç yılda turizm bahanesiyle ve istihdam vesilesiyle  (üstelik muhafazakar demokrat olarak bilinen hükümet döneminde) Mardin’imizde sosyal dokuyu ve muhafazakar kodları aşındıran gelişmelerin yaşanması düşündürücü değil midir. Bunda bir terslik yok mudur?

Yorumlar

Image
Hemkocircis
22.07.2012 / 21:25

Susma sustukça sıra sana gelecek.mova kapamsın,süt cafe kapansın erdoba kapansın elegans sümer kapansın yay grant v.b diğer tüm oteller butik otel barlar mahle arası cami yani barlar büherke deresi üstü zergan deresi üstü kapansın.diyoruz tüm kırmızı ve yeşil fuhuş fucur içki esrar zina yuvaları,hurafe evleri türbeleri, şatafatlar yuvaları lüks çılgınlığı kapital islam anlayışı ,gizli fuhuş ve sapıklık kapatılsın sadece mova değil pislik olan heryer kapatılsın.yasaklansın gerekirse üniversite kapatılsın.

Image
emn-hlm bekn
22.07.2012 / 00:25

elinize sağlık çok doğru yazmışsınız ama yorumların bu şekilde olması çok üzücü...halk çağdaşlaşalım batılılaşalım diye kendinden geçmiş.bundan birkaç yıl önce mardine üniverste geldiğinde herşey çok değişecek denildiğinde bukadarın beklemezdik üstüne bide movapark çıktı halk nekadarda değişime aç-susuzmuş değişim istemeyenlerinde ağzı 'sen yapmıyorsun yapana karışma demokratik bir ülkede yaşıyoruz' diye kapatılıyor.dindar kesimin gelecekten endişe eden kesimin sokağa dökülmesi gerekiyor..unutmamalıyızki HAKSIZLIĞA KARŞI SUSAN DİLSİZ ŞEYTANDIR..yani dindar kesimin susmaması ve birleşmesi gerekiyor bu tür rezaletlere göz yummaması gerekiyor...

Image
AHMET
21.07.2012 / 18:23

ağzınıza sağlık; umursamayanlar bu günahları yarın nasıl hesap verecekler.sadece bir hadisi şerifi hatırlatmak istiyorum siz kim bir münker görürse eliyle değiştirsin eliye değiştiremiyorsa diliyle değiştirsin diliyle değiştiremiyorsa kalbiyle buğz etsin, vezalike adaful iman. allah razı olsun.

Image
Furkan ÖZGÜR
16.07.2012 / 12:08

Sayın Başkan Saygılar, Efsane Şehir Mardinimize duyarlılığınız hassasiyetiniz için kutluyorum. Kültür -Turizm-ilim-İrfan büyük medeniyetlerin beşiği mardine yakışır etkinliklerin olması,örf ve adetlere göre uygun davranılması hepimizin isteğidir.Ancak maalesef olmayabiliyor, çünkü arapların güzel bir deyimleri vardır bu konuyla ilgili.( Ti İlğıbez Le Ğıbezu Velev Ekelu) bu sebeple sosyal yapımız aşındı, aşındırıldı,duyarsızlaştırıldık, çünkü herşeyin yeri değiştirildi.Mesela yanlışlar-doğru, doğrularımız yanlış adedildi.Gemide hepimiz varız, dümeni kullanacak olan gemi kaptanı iyi olursa gemi batmaz.İnşallah iyi güzel şeyler olur hayırlısı ile. Selametle Kalın

Image
Nüman özgür
14.07.2012 / 21:56

Valla aynen katılıyorum.kendiniz bile sürekli aklımızda maprot süretli maprot yine maprota karşı ince nefisliyiz ve çok hassasız.mesela mülki amir başı bağlı mütedeyyin bir bayan olsa bu dediklerinizi hi,ç biri yaşanmazdı yasak ederdi.bak konyaya içki bile içilmiyor.fuhuşun f si yokya.cennet köşesi demokrasi beşiğidir.aynen mardin de böyle olurdu.

Image
akpli
14.07.2012 / 12:41

kardeşim siz antalyalara giderken coşkuyu veriyosunuz, yok burası kızıltepe bilmem neyiymiş, size ne ya, kendi işinize bakın ...

Image
mustafa Karaköprü
13.07.2012 / 20:43

Çok değerli yazar;Bu yazdıklarınızla bizleri o kadar uyarıyorsunuz. Allah razı olsun .Kaldi ki sizin gibi bu değerli kalemi neden bir al beni si olmuyor ki hayret ediyorum.Ulusal medyada sizin yüzde %10 nuz u bilmiyenler baş taçı ediliyor.Neden hiç bir zaman, Liyakat bir karar verilmiyor.İş ehline verilmiyor.Sizin için çok üzülüyorum.Sizin gibi gerçek bir kanaat önderi,gerçek bir STK temsilcisi hak,hukuk ve adalet temsilcisine neden kulak asılmıyor.

Image
HızırPaşa
13.07.2012 / 20:28

sayın başkan Hz. Pir Sultan Abdal ve hızır paşa hikayesini okumanı tavsiye ederim.Bu gün o kadar hizir paşalar artiki yecuc mecuc gibi adeta.

Image
halil bakay
12.07.2012 / 17:57

merhaba <br>Mustafa bey ağzınıza sağlık,malesef insanoğlu nankördür bir yerlere gelince birilerine iyi görüneyim diye yapmacağı şey yok bazıları bu tür etkinlikleri yatırım diye öğe öğe bize yuturmaya çalışıyorlar velhasıl doğruyu söylüyeni yedi köyden kovarlar.

Image
Selman
12.07.2012 / 16:55

Sayın Mustafa Aydın, Ne güzel yazmışsınız AMA unutmayın insanların hayat tarzına karışmakta bir İNSAN HAKLARI İHLALİDİR. sen yapmak istemiyormusun YAPMA, Kardeşine yaptırma, ailene yaptırma ama bir halkın adına konuşma. Sokak Sanatları festivali yapıldı bir yerleri açık diyorsunuz ee Sizi ilgilendiren ne? siz izlemesiniz ama bir sürü insan izlemekten keyif aldı o gençleri.<br><br> İzlediğiniz politika çok eskide kaldı. Bu etkinliklerin tamamını Senin Bakanlıkların karşılıyor. Sadece Mardin'de degil Türkiye'nin tüm şehirlerinde festivaller var, Sergiler var ve bunları onlar karşılıyor. Bir şeyi eleştirecekseniz Önce dünyada örenklerine bakın Sonra Türkiyede örenklerine bakın ve sonra Mardin'e bakın.

Image
Mahmut ABDULLAH
12.07.2012 / 16:04

SÖZÜ OLANLAR ŞİMDİ KONUŞMALI AKSİ TAKTİRDE YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR.<br>Özelde Mardin ve genelde bölgemiz çok önemli bir kavşağa gelmiş bulunmaktadır. Bizi biz yapan, bizi ayakta tutan VE bizi farklı kılan BÜTÜN değer yargılarımız bir bir aşındırılıyor. AKIL İNSAF VİCDAN VE İMAN SAHİBİ TÜM ETKİLİ VE YETKİLİ OLANLAR SESLENİYORUM NE SÖYLEYECEKSENİZ ŞİMDİ SÖYLEYİN NE YAPACAKSANIZ ŞİMDİ YAPIN. Yavaş yavaş açılan barlarla, meyhanelerle, içkili lokantalarla ve kadınlı erkekli plajlarla Tarihimize kültürümüze ve imanımıza yönelik adeta bir soykırım yapılmaktadır. Buna seyirci kalırsak yarınki neslimiz bizi hayırla yadetmiyeceği gibi indi ilahidede büyük bir vebale sahip olacağız. HERKESİ SORUMLULUKLARINI KUŞANMAYA DAVET EDİYORUM. ZİRA (ALLAH KORUSUN) BİZİ VE NESLİMİZİ ÇOK YAKIN ZAMANDA BÜYÜK TEHLİKELER BEKLEMEKTEDİR.

Yorum Yaz