matesis
dedas

Taşımalı Eğitime Devam

Taşımalı Eğitime Devam

Okullar Açıldı,

Paralar yola saçıldı.

Yaklaşık 26milyon öğrenci,900.000 öğretmen , yaklaşık 610.000 derslik ve yüzbinlerce eğitim çalışanı.

Neredeyse  toplam nüfusun yarısı eğitimle direkt ilgili.

Eğitim sisteminin sık sık değiştirilmesi Türkiye’deki herkesin aktif olarak sistem içine  girmesine dolaylı ya da dolaysız ilgilenmesine ve bunun için zaman harcamasına sebep oluyor.

2012-2013 öğretim yılında ücretsiz dağıtılan kitaplar için ayrılmış ödenek 300milyon TL. Yani öğrenci başına yaklaşık 10TL.

Üniversitelerdeki eğitim harçları kaldırıldı. Bu güzel bir gelişme. Fakat anaokula kayıt yaptıracak minicik çocuklardan bildiğim kadarıyla 225TL alınıyor. Yani ortalama öğrenci başına düşen paranın neredeyse 25 katı.

Analar babalar çocuklarını okula vermemezlik edebilir mi? Tabii ki hayır. Çünkü hem zorunlu, hem de hiçbir ebeveyn bunu yapacak katılıkta değil.  Minicik çocuklar ha çitos, çerezos,topitop,dondurma istemiş büyüklerinden ha okula zorunlu  yazılmak istemiş, arasında hiçbir fark yok. Ayrıca minicik çocukların “ücretsiz eğitim isteriz!” veya  “eğitim hakkımız,söke söke alırız!” diye yollara dökülmesi de söz konusu değil.

Akıllıca düşünülmüş…

Servisler zaten özel.  Özel okullar neredeyse devlet okullarına yetişecek. Dersaneleri ve mevcut devlet okullarını da özel okullara dönüştürebilirsek, devletin eğitime çok fazla bütçe ayırmasına gerek kalmayacak.

Sadece İstanbul’da 12.000 adet servis aracı. Dile kolay. Türkiye genelinde neredeyse 70.000 adet servis aracı. Her araçta ortalama 15 kişi taşındığını düşünürsek , yaklaşık 1.000.000 öğrenci her gün bir yerden bir yere taşınıyor. Bu durum Türkiye de taşımalı eğitimin halen faal olduğunu gösteriyor.

Kendi imkanlarıyla okullara taşınanlar için de aynı şey söz konusu.

Çok yazık. Öğrenciler fazladan günde en az 2-3 saat gereksiz yolculuk yapıyor. Oysa günde 2-3 saatte neler öğrenilmez ki.

Hatta öğrenciler kendi evlerinde bazı uzaktan-yakından desteklerle günde 2-3 saat çalışıp bir şeyler öğrenebilse, belki de okula bile  gitmesine gerek kalmayacak.

Hemen hemen herkesin evinde internet denen meret var nasıl olsa.

İnterneti de zorunlu kılarsak, eğitim sorunu kökten hal edilmiş olur.

Şöyle de olur. Yaklaşık ömrünün neredeyse yirmi yılını okula gidip gelerek harcamaya gerek yok. Herkes yıllık ortalama 10.000TL’lik harcamayı biriktirse yirmi yılda 200.000TL eder. İş yapmak için bence yeterli bir sermaye. Nasıl olsa ehil olmaya gerek yok, herkes her işi yapıyor.

Hayırlı Olsun…

Yorum Yaz