matesis
dedas

Tutumlu inovasyon-2:

Tutumlu inovasyon-2:

Esnek Varlık Yapısı Ve Sürdürülebilir Çözümler

 

Tutumlu inovasyonun ikinci ilkesi olan varlıkları esnek tutmaktır. Müşteriler, giderek artan bir oranda her zaman ve her yerde isteğe göre hazırlanan ürün ve hizmetler istemekte ve ürünlerde daha çok çeşitlilik aramaktadırlar. Varlıkları esnetmenin amacı, daha küçük bir stok bulundurarak yalnızca kaynaklardan tasarruf etmek değil, aynı zamanda bir işletme için en değerli olan zamandan da kazanmaktır. Tutumlu inovasyon bir iş için gerekli zamanı en aza indirmeye çalışır.

Üretim ana pazara yakın olmalıdır. Offshoringten onshoringe doğru eğilim oluşmaktadır. Pazara sürüm süresini düşürmek önemli amaçlardandır. Üretimin, tüketim noktasına mümkün olduğu kadar yakında yapıldığı dağıtılmış tedarik zincirleri, arz-talep uçurumunu kapatmaya yardımcı olacaktır.

Tedarik zinciri uzmanları talep tahminlerini arsızca “bozuk yiyeceğe” benzetirler. Gelecekteki üretimi geçmişteki satışlara göre planlamak, sadece arka dikiz aynasına bakarak araba kullanmaya benzer. Gerçek zamanlı talep işaretleri toplamak, ortaya çıkan bilgileri tedarikçiler ve dağıtımcılarla da paylaşmadan hiçbir işe yaramaz.

Tüketici parasının karşılığını almalıdır. Baştan savma ve kalitesiz bir ürünü piyasaya sürmek bir tür marka intiharı olur. Kalitesiz çok tüketmektense, kaliteli gerekli miktarı tüketme anlayışı yerleşmektedir. Alışveriş yaparken doğayı göz önünde bulunduran tüketicilerin oranı artmaktadır. Avrupalı tüketicilerin %80’inden fazlası bir ürünün çevresel etkisinin satın alma kararlarında önemli bir unsur olduğuna inanmaktadır.

Tutumlu inovasyonun üçüncü ilkesi, sürdürülebilir çözümler oluşturmaktır. Şirketler uzun yıllardır sürdürülebilirliği, sadece kurumsal sosyal sorumlulukları ve hayırseverlik faaliyetleri kapsamında, göstermelik olarak desteklemiştir. Yakın zamanda ise bazı faktörler gelişmiş ülkelerdeki şirketleri, sürdürülebilirliğe dair daha stratejik bir yaklaşım takınmaya zorlamıştır. IKEA’nın sürdürülebilirlikten sorumlu müdürü Steve Howard’a göre sürdürülebilirlik, hangi işletmelerin 20 veya 30 yıl sonra halen hayatta olacağını belirleyen faktör olacaktır.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre; 2012’de dünya çapındaki her sekiz ölümden biri hava kirliliği sebebiyle gerçekleştiğini raporlamıştır. Müşteriler çevre dostu ve sağlıklı çözümler talep etmektedirler. ABD, Avrupa ve Japonya’daki hükümetler, şirketlerin daha temiz ve sağlıklı ürünleri üretmelerini talep etmektedirler. Tokyo’da dizel motorları yasaklayan Japonya,  zaten katı olan çevresel standartlarını daha da sıklaştırmaktadır.

Kingfisher’ın sürdürülebilir bir anlayış ile inovasyon yaklaşımı sanırım bize çok uzak: 300 sterlin harcayıp belki de sadece bir defa kullanacakları, yanlış bir aleti satın almaktansa, müşteriler doğru aleti, daha ucuza bizden kiralayabilir. 

Yorum Yaz