Kudret Emiroğlu kimdir? Kudret Emiroğlu kitapları ve sözleri
Türk Yazar, Çevirmen, Akademisyen Kudret Emiroğlu hayatı araştırılıyor. Peki Kudret Emiroğlu kimdir? Kudret Emiroğlu aslen nerelidir? Kudret Emiroğlu ne zaman, nerede doğdu? Kudret Emiroğlu hayatta mı? İşte Kudret Emiroğlu hayatı...

Doğum Tarihi:
Doğum Yeri: 1956, Trabzon
Kudret Emiroğlu kimdir?
Kudret Emiroğlu (d. 1956, Trabzon), çağdaş Türk yazarıdır. 1956 yılında Trabzon’da doğdu. 1979 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nü bitirdi. Yerel tarih ve etimoloji üzerine çalışmalar yaptı. Yerel tarih konusunda yaptığı çalışmalar çeşitli dergilerde yayınlandı. Gündelik Hayatımızın Tarihi adlı kitabı ile ilgi topladı. Yazarın İngilizce ve Osmanlıca çevirileri bulunmaktadır. Halen Kebikeç adlı derginin yayın yönetmenliğini ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyeliğini sürdürmektedir.
Eserleri
Trabzon-Maçka Etimolojik Sözlüğü (1989)
Sanatçının Mektupları (James Joyce'dan çeviri, İmge Kitabevi Yayınları, 1991)
Batı Mitolojisi (Joseph Campbell'den çeviri, İmge Kitabevi Yayınları, 1992, 1995, 2003)
İlkel Mitoloji (Joseph Campbell'den çeviri, İmge Kitabevi Yayınları, 1993, 1995, 2006)
Doğu Mitolojisi (Joseph Campbell'den çeviri, İmge Kitabevi Yayınları, 1993, 1998, 2003)
Yaratıcı Mitoloji (Joseph Campbell'den çeviri, İmge Kitabevi Yayınları, 1994, 2003)
Trabzon Vilayeti Salnameleri-14 Cilt (1993-2005)
Hindu Mitolojisi (Wendy Doniger O'Flaherty'den çeviri, İmge Kitabevi Yayınları, 1996)
Vinland Sagaları (İmge Kitabevi Yayınları, 1996)
Ankara Vilayeti Salnamesi-1325 (1997)
Anadolu'da Devrim Günleri (İmge Kitabevi yayınları, 1999)
Mardin; Cemaat-Aşiret-Devlet (2000)(Suavi Aydın, Oktay Özel ve Süha Ünsal ile birlikte)
Gündelik Hayatımızın Tarihi (Dost Kitabevi Yayınları, 2001)
Zor, Sermaye ve Avrupa Devletlerinin Oluşumu (Charles Tilly'den çeviri, İmge Kitabevi yayınları, 2001)
Yoldaşımız At (YKY, 2003)
Akdeniz Dünyası (İletişim Yayınları-2006.Oktay ÖZEL, Eyüp ÖZVEREN, Süha ÜNSAL ile birlikte)
Ekonomi Sözlüğü (Bilim ve Sanat Yayınevi-2006.Bülent DANIŞOĞLU, Binnur BERBEROĞLU ile birlikte)
Kudret Emiroğlu Kitapları - Eserleri
- Gündelik Hayatımızın Tarihi
- Antropoloji Sözlüğü
- Kısa Osmanlı-Türkiye Tarihi
- Demiryolu Ansiklopedisi
- Yoldaşımız At
- Kentleşme, Yapı ve Konut
- Anadolu'da Devrim Günleri
- Mardin Aşiret Cemaat Devlet
Kudret Emiroğlu Alıntıları - Sözleri
- Yunanca papirüs rulosu için kullanılan ve kitap anlamını kazanan “biblos” sözcüğü gerçekte ağaç kabuğu anlamına gelmekteydi ve bugün Avrupa’da İncil’e ad olduğu gibi, birçok bileşik sözcükte karşımıza çıkar (bibliyografya gibi). (Gündelik Hayatımızın Tarihi)
- ... bir 'ecnebi'nin otomobiline taş atıp camını kıran çocuk, azarlanınca 'hürriyet var!' ve şamarı yiyince de 'peki, senin de hürriyetin var,' demektedir. (Anadolu'da Devrim Günleri)
- Rönesans’la yüksek topuk ve sivri burunlu ayakkabılar ilk kez moda oldu. Yüksek topuklu ayakkabıları önce erkekler giydi, zaten bu dönemde kadın ayakkabıları uzun eteklerim altında görünmediğinden henüz moda söz konusu değildi. Güneş Kral XIV. Louis döneminde erkek ve kadın ayakkabılarının topukları iyice yükseldi. Zamanla erkek topukları kısalırken, kadın topukları uzayıp inceldi. Kadın ayakkabısının topuğu modaya göre yükselip alçaldı. Latince stilus kökünden gelen “stilo” (hançer), 1950’lerin sivri topuklarına “stiletto” biçimiyle ad oldu. (Gündelik Hayatımızın Tarihi)
- İlk cam tabaka halinde kırılabilir aynalar 15. yüzyılda Venedik'te üretildi, gümüş sırla kaplanıyorlardı ve elbette ancak zengin sınıfların tüketim eşyasıydılar. 1600'lerde İngiltere ve Fransa'da ucuz ayna üretimi başlayana kadar, bu pahalı aynaları kırmanın insanı yedi yıl süründüreceği inancı da kıtaya yayılmıştı. (Gündelik Hayatımızın Tarihi)
- Dursun, Durmuş, Satı, Satılmış, Hediye, Ömür, Yaşar gibi adlar çocuk ölümlerine karşı tedbir olarak konulan adlardır. Bebekleri ölen aileler, bu adları tercih ederek, ad büyüsü yapmaktadırlar. (Gündelik Hayatımızın Tarihi)
- İngiltere’nin efsanevi Yuvarlak Masa Şövalyeleri’nin yuvarlak masaya oturtulmalarının nedeni, aralarında öncelik kavgasının çıkmaması içindir. (Gündelik Hayatımızın Tarihi)
- Kravat bir giysi değil, bir gösteriştir. Doğanın belki de en renksiz canlısı olan insan soyunun erkeğinin kendini süsleme aracı. (Gündelik Hayatımızın Tarihi)
- Romalı kadınların ise genellikle önadları yoktur, yalnızca aile adını kullanmışlar, bazen önadlarını aile adlarının sonuna eklemişlerdir. Ailede birden fazla kız çocuğu varsa onları sırayla Birinci (Prima), İkinci (Secunda), Üçüncü (Tertia) vb. diye adlandırıyorlardı. Kadınlar çoğu zaman evlendikten sonra da kocalarının değil, babalarının aile adını taşıyorlardı. (Gündelik Hayatımızın Tarihi)
- Adalet heykelinin gözü Batı’da bağlı, Çin’de güneş gözlüklüdür, çünkü güneş gözlüğü dediğimiz karartılmış camlı gözlükler Çin mahkemelerinde yargıçların gözlerini saklamak için kullanılmıştır. (Gündelik Hayatımızın Tarihi)
- Tütün önce süs bitkisi olarak bahçelere ekildi, sonra öksürük, astım, baş ağrısı, kusma, ayvalı ağrılarına iyi geldiği iddia edildi. Doktorlar tütün yetiştiriyordu, hatta Vatikan’ın bahçesine de dikilmişti. (Gündelik Hayatımızın Tarihi)
- Ankara’nın ilk yıllarında mebusların Ankara Palas’ta kaldığı yıllara ait bir pijama hikayesi vardır. Otelde içdonu ve entarilerle dolaşılmasından rahatsız olan Atatürk, mebuslara pijama diktirilmesini söyler. Akşam otele geldiğinde, mebusların pijamalarını giymiş, yemek salonunda hazır, kendisini beklediklerini görür. (Gündelik Hayatımızın Tarihi)
- Alt kültür Zira kültürler, uluslardan çok daha eskidir ve ulusların kendilerine kültür tayin etmeleri, bilimsel değil ideolojik çabaların ürünüdür. (Antropoloji Sözlüğü)