Dr. Kasımlo'ya olan sevgisini resimle gösterdi
Gökçeli genç ressam Serdar Karatay, Kürt liderlerden Dr. Kasımlo'ya olan sevgisini doğum günü dolayısı ile bir portresini çizerek gösterdi.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinde eğitim gören genç ressam Serdar Karatay, "Bugün Dr. Kasımlo'nun doğum günü ben de onun anısını yaşatmak için portresinin yağlı boyasını yaptım. Kürt kültürünün gelişmesinde ve yaşatılmasında büyük emeği geçen bu kahraman Dr. Kasımlo'ya olan sevgimi bu portreyi yaparak gösterdim."dedi.
slen Arap olan ve soyunun Suriye Araplarının İbadi aşiretine dayanan Serdar Karatay, Mardin’inin Kızıltepe İlçesinden Van Yüzüncü Yıl Üniversitesine 2009 ve 2010 yılları arasında resim öğretmenliğini kazandıktan sonra, Kürt tarihini ve Kürt kültürüne olan ilgisini yaptığı araştırmalarla daha çok güçlendiriyor. Lise dönemlerinde de Kürt tarihi ve efsanevi Kürt liderlerine ilgisi ve merakı olduğunu açıklayan Karatay, okul dönmelerinde kendilerine Kürt tarihindeki gerçekleri Fars gerçekleriymiş gibi yansıtılması acı verici bir durum olduğunu belirterek, içinde biriktirdiği ilgi ve yoğunluğu kara kalemiyle canlandırdığı Kürt liderleri ve efsane kahramanlarının resimleri ile yansıtıyor. Karatay, büyük özenle günümüzde ve geçmişimizde önemli mücadeleler veren Kürt liderleri olan, Mazlum Doğan, Mahsum Korkmaz, Mele Mistefa, Barzanî, , Seyyîd Riza, Ahmede Xanê ve Selahattin Demirtaş ile birlikte bir çok Kürt yazar ve sanatçının da resimlerini çizdiğini ifade ediyor. Karatay, tek hayalinin“Navdarên Kurd” adı ile bir sergi açmak olduğunu açıklayarak bu sergiyi hayata geçirmek için çaba sarf ettiğini belirtti.
Kürt tarihine önemli bir merakı olan bu merak üzerine yaptığı araştırmalar sonrası yaşadığı Kürdistan coğrafyasında bir çok Kürt medeniyetinin devlet kurduğunu ifade eden Karatay, bunları lise yıllarında normal tarih derslerinde hiç görmediğine dikkat çekerek, gördüğü tarih derslerinde hiç Kürtlerden bahsedilmemesi Kürt gerçeklerinin Fars gerçeği olarak kendisine yansıtılması içini acıttığını dile getiriyor. Karatay, yaşanana bu ezikler sonrası Kürt kültürüne acıktığını çok sayıda Kürt tarihi ve coğrafyası ile ilgili kitaplar aldığını dile getirerek, bu kitapları okuduktan sonra kitap bile yazmayı düşündüğü ifade ediyor.
Kitap yazma düşüncesini yerine getiremediğini aktaran Karatay, yansıtmak istediği bir çok gerçeği çizdiği resimlerle dışa vurmayı amaçladığını belirtiyor. Karay, açıklamasına şöyle devam ediyor. “ Resim bölümünü kazandıktan sonra coğrafyamdaki Kürt kültürü ve yok edilmeye çalışılan Kürt tarihine olan hevesim sanata dönüştü ve artık tarihe damga vurmuş ünlü Kürtleri çizmeye başladım. En büyük hayalim Kürdistan’ın dört parçasında büyük bir ‘’Nawdarên Kürd’’ adı altında sergi açmak ve bu gerçeklerden herkesin haberdar olmasını sağlamaktır” dedi. Karatay, şu ana kadar bitirdiği çalışmaları ise şöyle sıralıyor. “ Birçok Kürt lideri sanatçısı ve yazarının resimlerini çizdim. Çizdiğim bazı liderlerin isimleri şöyle; Mazlum Doğan, Mahsum Korkmaz, Mella Mistefa Barzani, Seyyîd Riza ,Ahmedê Xanê, ve Selahattin Demirtaş. Yöresel kıyafetleriyle Kuzey ile Güney Kürdistanlılar; Şiwan Perwer ve Kawa olurken, yazarlardan ise, Bejan Matur ve Ece Temelkuran. Kürtlere olan yaklaşımı nedeni ile beni duruşu ile en çok etkileyen Ahmet Türk, Ferhan Türk, Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya olurken günümüz sanatçılarından ise, Dezz Deniz, Rezan Gohdar, Berindar Hasso, Şherif Omeri,Rênas Mîran,Mêhvan Alkishki,Dashni Morad” olarak sıralandırdı.
Dr. Kasımlo kimdir?
Dr. Kasımlo, 22.12.1930’da Urmiye kentinde doğdu. Dr. Kasımlo’nun dünyaya geldiği koşullar, Ortadoğu ve özellikle de Kürt Milleti/Kürdistan için özel yıllardı. Lozan Antlaşması sonrası, Kürdistan dört parçaya bölünmüştü, Kürt Milleti tüm millet olma haklarından yoksun bırakılmış ve bu nedenle çetin bir özgürlük ve kurtuluş mücadelesi içindeydi. Dr. Kasımlo, bu nedenle Kürt Hareketi içinde pişti ve olgunlaştı. Daha gençlik yıllarında, JE-KAF Derneğinin üyesi oldu. JE-KAF, Doğu Kürdistan’da radikal yurtsever bir örgüttü ve İran KDP / Mehabad Kürt Cumhuriyeti’ne temel oluşturdu. Dr. Kasımlo, Mehabad Kürt Cumhuriyeti kurulduğunda, 17 yaşındaydı. Bundan dolayı, bir ülke nasıl idare edilir ve bir ülke nasıl sömürgeci devletler tarafından yıkılır, buna tecrübeleriyle şahit oldu.
Dr. Kasımlo, İran KDP kurulduğu zaman, parti üyesi oldu ve 1970’de de Merkez Komite üyesi oldu. 1973’te de Partinin 3. Kongresinde parti genel sekreteri oldu. Dr. Kasımlo, bindiği gibi parti genel sekreterliğini layıkıyla yaptı ve bu görevini katledildiği güne kadar da sürdürdü. Dr. Kasımlo, çalışmalarında yetenekli ve ürün veren bir liderdi.
DR. KASIMLO, ÇAĞDAŞ, ENTELEKTÜEL VE SİVİL BİR LİDERDİ
Dr. Kasımlo, Tahran’da liseyi bitirdi. 1948 yılında Fransa’ya ve arkasından Çekoslovakya’ya gitti. Dr. Kasımlo, Fransa ve Çekoslovakya’daki eğitimini tamamladıktan sonra, 1961-1976 yılları arasında Çekoslovakya’nın başkenti Prag’da Ekonomi Enstitüsü’nde ve 1976-1978 yılları arasında Sorbon Üniversitesinde öğretim üyeliği yaptı.
Dr. Kasımlo, Kürtler ve Kürdistan üzerine birçok kitap yazdı. Onun bilimsel eserleri, birçok yabancı dile çevrildi.
Dr. Kasımlo, çağdaş, entelektüel, sivil ve askeri olamayan bir liderdi.
Dr. Kasımlo, kendi ana dili dışında, 7 dil, Farsça, Türkçe, Arapça, İngilizce, Fransızca, Rusça ve Çekçeyi ana dili gibi konuşup, yazıyordu.
Dr. Kasımlo, bütün diktatörlük biçimlerine karşıydı. Dr. Kasımlo çağdaş bir liderdi. Bundan dolayı, Ortadoğu ve Fars
siyasi entrikaları karşısında kendisini koruyamadı, bu entrikalara kurban oldu.
Dr Kasımlo, teröre karşı ve düşmandı.. Fakat kendisi, devlet terörüne kurban oldu.
Dr. Kasımlo, sivil bir lider ve Kürt Mehabad Cumhuriyeti lideri Qazî Mihemed’in medresesinden geliyordu. Bundan dolayı, silahlı mücadele döneminde de İran KDP önderliğinin bulunduğu alanda, büyük silahlarla dolaşmak yasaktı.
Dr. Kasımlo, bu çağdaş, sivil ve entelektüel yapısından dolayı, komşu sömürgeci devletlerle ilişkilerinde dengeli ve diğer parçalardaki Kürt Hareketlerine zarar vermeyen bir çizgi ve siyaset izledi.
Dr. Kasımlo, kapalı kapı artlarında savunduklarını kapı önlerinde de savunan bir liderdi. Dr. Kasımlo, sözlerinin arkasında duran bir aydındı.
DR. KASIMLO ŞAH REJİMİNİN DEĞİŞMESİNDE ÖNEMLİ ROLÜ OLAN BİR LİDERDİ
Dr. Kasımlo, 1979’da Paris’te yaşıyordu. İran KDP ve Komela, İran’daki Şah Rejimine karşı muhalefetin içinde önemli bir role sahipti. Dr. Kasımlo da, Şah Rejimine karşı olan aktif Kürt liderlerinden biriydi. Şah Rejimi, Kürt ve Fars Milletinin ittifakıyla yıkıldı. Çünkü Avrupa Devletlerinin ve özellikle de Fransa’nın İran Muhalefetine destek olması için, Dr. Kasımlo önemli bir rol oynadı. İran Şah Rejiminin yıkılmasından sonra, Dr. Kasımlo da diğer muhalif liderler gibi İran’a ve Kürdistana döndü.
İran’da, Şah Rejimi yıkıldıktan, Kürdistan’ın sivil ve siyasi örgüt liderleri Kürdistan’a döndükten sonra, Kürdistan’da yönetimi ellerine aldılar ve Kürdistan, Mahebad Dönemi gibi İran KDP, Komela ve Şeyh İzzeddin Huseyni tarafından yönetilmeye başlandı.Ne yazık ki, Fars Merkezi Devleti ayaklarını yere bastıktan sonra, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş döneminde olduğu gibi, Kürtlere ihanet yaptılar; Kürt Milletinin haklarını kabul etmediler. Kürt Milleti, Örgüt ve liderlerinin devlete itaat etmelerini istedi: Kürtlerin liderleri ve örgütleri teslim olmadıkları için, Merkezi Devlet, Askeri saldırısını 1979 Eylül’ünde başlattı. Kürt Milleti, Onun örgütleri ve liderleri, Kürdistan’ı korumak ve özgürleştirmek için silahlı mücadeleye yapmaya karar verdiler.
Kürt Milleti, kendi meşru ulusal hakları için ayağa kalkmaya karar verdikten sonra, Devlet zulüm, işkence ve kitlesel terör konusunda bir sınır tanımadı. Kürt Milletinin ortadan kaldırılması için, büyük, insani olmayan askeri bir saldırı başlattı. İran’da resmi olarak her gün 35-40 kişi idam edildi, resmi olmayan bir tarzda Pasdarlar ve Devrim Muhafızları tarafından onlarca insan öldürüldü ve toplu ölümler gerçekleştirildi. Kürt Milleti de, yiğitçe ve uluslar arası hukuk kuralları çerçevesinde Kürdistan’ı korudular ve Kürdistan’ın bir çok bölgesini Doğu Kürdistan’da “kurtarılmış bölge” halinde kontrolleri altında tuttular.
İran devleti, zor ve askeri saldırılarla, Kürt Milletini ve Onun Ulusal Kurtuluş Hareketini yenemeyeceklerini anladıkları zaman, tarihte bilinen ve meşhur Fars siyasi entrikalarına baş vurmaya başladılar. Kürt Hareketine yumuşak yaklaşımlar göstermeye başladılar. 1989 yılında İran KDP ile antlaşma yapmak için öneri yaptılar. Dr. Kasımlo’da Ortadoğu’nun
entrikacı liderlerinden biri olmadığından, İran Devleti’nin siyasetine kandı ve İran Devleti ile uluslar arası bir garanti olmadan antlaşma masasına oturmaya karar verdi: Büyük felaket bu kararla gündeme geldi.
İran Teokratik Faşist Devleti, bir yandan İran KDP ve lideriyle barış masasına oturmaya karar verdi, diğer yandan da Kürt liderlerini ortadan kaldırmak için kirli planlar yaptılar. Bu kirli planın sonucunda, Dr. Kasımlo ve iki arkadaşı, yukarıdaki satırlarda belirttiğimiz gibi, 13 Temmuz 1989’da Avusturya’nın Viyana şehrinde, kalleşçe katledildiler.
İran Devleti, insani olmayan, kirli ve kalleşçe terörünü durdurmadı. Kasımlo’dan sonra, İran KDP Genel Sekreteri olan değerli insan Dr. Mihemed Sadiq ŞEREFKENDİ ve 3 arkadaşı Berlin’de; Qazî Mihemed’in gelini ve Emir Qazî’nin eşi ve İran KDP’nin İskandinavya sorumlusu Kamûran da İsveç’te katledildiler.
slen Arap olan ve soyunun Suriye Araplarının İbadi aşiretine dayanan Serdar Karatay, Mardin’inin Kızıltepe İlçesinden Van Yüzüncü Yıl Üniversitesine 2009 ve 2010 yılları arasında resim öğretmenliğini kazandıktan sonra, Kürt tarihini ve Kürt kültürüne olan ilgisini yaptığı araştırmalarla daha çok güçlendiriyor. Lise dönemlerinde de Kürt tarihi ve efsanevi Kürt liderlerine ilgisi ve merakı olduğunu açıklayan Karatay, okul dönmelerinde kendilerine Kürt tarihindeki gerçekleri Fars gerçekleriymiş gibi yansıtılması acı verici bir durum olduğunu belirterek, içinde biriktirdiği ilgi ve yoğunluğu kara kalemiyle canlandırdığı Kürt liderleri ve efsane kahramanlarının resimleri ile yansıtıyor. Karatay, büyük özenle günümüzde ve geçmişimizde önemli mücadeleler veren Kürt liderleri olan, Mazlum Doğan, Mahsum Korkmaz, Mele Mistefa, Barzanî, , Seyyîd Riza, Ahmede Xanê ve Selahattin Demirtaş ile birlikte bir çok Kürt yazar ve sanatçının da resimlerini çizdiğini ifade ediyor. Karatay, tek hayalinin“Navdarên Kurd” adı ile bir sergi açmak olduğunu açıklayarak bu sergiyi hayata geçirmek için çaba sarf ettiğini belirtti.
Kürt tarihine önemli bir merakı olan bu merak üzerine yaptığı araştırmalar sonrası yaşadığı Kürdistan coğrafyasında bir çok Kürt medeniyetinin devlet kurduğunu ifade eden Karatay, bunları lise yıllarında normal tarih derslerinde hiç görmediğine dikkat çekerek, gördüğü tarih derslerinde hiç Kürtlerden bahsedilmemesi Kürt gerçeklerinin Fars gerçeği olarak kendisine yansıtılması içini acıttığını dile getiriyor. Karatay, yaşanana bu ezikler sonrası Kürt kültürüne acıktığını çok sayıda Kürt tarihi ve coğrafyası ile ilgili kitaplar aldığını dile getirerek, bu kitapları okuduktan sonra kitap bile yazmayı düşündüğü ifade ediyor.
Kitap yazma düşüncesini yerine getiremediğini aktaran Karatay, yansıtmak istediği bir çok gerçeği çizdiği resimlerle dışa vurmayı amaçladığını belirtiyor. Karay, açıklamasına şöyle devam ediyor. “ Resim bölümünü kazandıktan sonra coğrafyamdaki Kürt kültürü ve yok edilmeye çalışılan Kürt tarihine olan hevesim sanata dönüştü ve artık tarihe damga vurmuş ünlü Kürtleri çizmeye başladım. En büyük hayalim Kürdistan’ın dört parçasında büyük bir ‘’Nawdarên Kürd’’ adı altında sergi açmak ve bu gerçeklerden herkesin haberdar olmasını sağlamaktır” dedi. Karatay, şu ana kadar bitirdiği çalışmaları ise şöyle sıralıyor. “ Birçok Kürt lideri sanatçısı ve yazarının resimlerini çizdim. Çizdiğim bazı liderlerin isimleri şöyle; Mazlum Doğan, Mahsum Korkmaz, Mella Mistefa Barzani, Seyyîd Riza ,Ahmedê Xanê, ve Selahattin Demirtaş. Yöresel kıyafetleriyle Kuzey ile Güney Kürdistanlılar; Şiwan Perwer ve Kawa olurken, yazarlardan ise, Bejan Matur ve Ece Temelkuran. Kürtlere olan yaklaşımı nedeni ile beni duruşu ile en çok etkileyen Ahmet Türk, Ferhan Türk, Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya olurken günümüz sanatçılarından ise, Dezz Deniz, Rezan Gohdar, Berindar Hasso, Şherif Omeri,Rênas Mîran,Mêhvan Alkishki,Dashni Morad” olarak sıralandırdı.
Dr. Kasımlo kimdir?
Dr. Kasımlo, 22.12.1930’da Urmiye kentinde doğdu. Dr. Kasımlo’nun dünyaya geldiği koşullar, Ortadoğu ve özellikle de Kürt Milleti/Kürdistan için özel yıllardı. Lozan Antlaşması sonrası, Kürdistan dört parçaya bölünmüştü, Kürt Milleti tüm millet olma haklarından yoksun bırakılmış ve bu nedenle çetin bir özgürlük ve kurtuluş mücadelesi içindeydi. Dr. Kasımlo, bu nedenle Kürt Hareketi içinde pişti ve olgunlaştı. Daha gençlik yıllarında, JE-KAF Derneğinin üyesi oldu. JE-KAF, Doğu Kürdistan’da radikal yurtsever bir örgüttü ve İran KDP / Mehabad Kürt Cumhuriyeti’ne temel oluşturdu. Dr. Kasımlo, Mehabad Kürt Cumhuriyeti kurulduğunda, 17 yaşındaydı. Bundan dolayı, bir ülke nasıl idare edilir ve bir ülke nasıl sömürgeci devletler tarafından yıkılır, buna tecrübeleriyle şahit oldu.
Dr. Kasımlo, İran KDP kurulduğu zaman, parti üyesi oldu ve 1970’de de Merkez Komite üyesi oldu. 1973’te de Partinin 3. Kongresinde parti genel sekreteri oldu. Dr. Kasımlo, bindiği gibi parti genel sekreterliğini layıkıyla yaptı ve bu görevini katledildiği güne kadar da sürdürdü. Dr. Kasımlo, çalışmalarında yetenekli ve ürün veren bir liderdi.
DR. KASIMLO, ÇAĞDAŞ, ENTELEKTÜEL VE SİVİL BİR LİDERDİ
Dr. Kasımlo, Tahran’da liseyi bitirdi. 1948 yılında Fransa’ya ve arkasından Çekoslovakya’ya gitti. Dr. Kasımlo, Fransa ve Çekoslovakya’daki eğitimini tamamladıktan sonra, 1961-1976 yılları arasında Çekoslovakya’nın başkenti Prag’da Ekonomi Enstitüsü’nde ve 1976-1978 yılları arasında Sorbon Üniversitesinde öğretim üyeliği yaptı.
Dr. Kasımlo, Kürtler ve Kürdistan üzerine birçok kitap yazdı. Onun bilimsel eserleri, birçok yabancı dile çevrildi.
Dr. Kasımlo, çağdaş, entelektüel, sivil ve askeri olamayan bir liderdi.
Dr. Kasımlo, kendi ana dili dışında, 7 dil, Farsça, Türkçe, Arapça, İngilizce, Fransızca, Rusça ve Çekçeyi ana dili gibi konuşup, yazıyordu.
Dr. Kasımlo, bütün diktatörlük biçimlerine karşıydı. Dr. Kasımlo çağdaş bir liderdi. Bundan dolayı, Ortadoğu ve Fars
siyasi entrikaları karşısında kendisini koruyamadı, bu entrikalara kurban oldu.
Dr Kasımlo, teröre karşı ve düşmandı.. Fakat kendisi, devlet terörüne kurban oldu.
Dr. Kasımlo, sivil bir lider ve Kürt Mehabad Cumhuriyeti lideri Qazî Mihemed’in medresesinden geliyordu. Bundan dolayı, silahlı mücadele döneminde de İran KDP önderliğinin bulunduğu alanda, büyük silahlarla dolaşmak yasaktı.
Dr. Kasımlo, bu çağdaş, sivil ve entelektüel yapısından dolayı, komşu sömürgeci devletlerle ilişkilerinde dengeli ve diğer parçalardaki Kürt Hareketlerine zarar vermeyen bir çizgi ve siyaset izledi.
Dr. Kasımlo, kapalı kapı artlarında savunduklarını kapı önlerinde de savunan bir liderdi. Dr. Kasımlo, sözlerinin arkasında duran bir aydındı.
DR. KASIMLO ŞAH REJİMİNİN DEĞİŞMESİNDE ÖNEMLİ ROLÜ OLAN BİR LİDERDİ
Dr. Kasımlo, 1979’da Paris’te yaşıyordu. İran KDP ve Komela, İran’daki Şah Rejimine karşı muhalefetin içinde önemli bir role sahipti. Dr. Kasımlo da, Şah Rejimine karşı olan aktif Kürt liderlerinden biriydi. Şah Rejimi, Kürt ve Fars Milletinin ittifakıyla yıkıldı. Çünkü Avrupa Devletlerinin ve özellikle de Fransa’nın İran Muhalefetine destek olması için, Dr. Kasımlo önemli bir rol oynadı. İran Şah Rejiminin yıkılmasından sonra, Dr. Kasımlo da diğer muhalif liderler gibi İran’a ve Kürdistana döndü.
İran’da, Şah Rejimi yıkıldıktan, Kürdistan’ın sivil ve siyasi örgüt liderleri Kürdistan’a döndükten sonra, Kürdistan’da yönetimi ellerine aldılar ve Kürdistan, Mahebad Dönemi gibi İran KDP, Komela ve Şeyh İzzeddin Huseyni tarafından yönetilmeye başlandı.Ne yazık ki, Fars Merkezi Devleti ayaklarını yere bastıktan sonra, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş döneminde olduğu gibi, Kürtlere ihanet yaptılar; Kürt Milletinin haklarını kabul etmediler. Kürt Milleti, Örgüt ve liderlerinin devlete itaat etmelerini istedi: Kürtlerin liderleri ve örgütleri teslim olmadıkları için, Merkezi Devlet, Askeri saldırısını 1979 Eylül’ünde başlattı. Kürt Milleti, Onun örgütleri ve liderleri, Kürdistan’ı korumak ve özgürleştirmek için silahlı mücadeleye yapmaya karar verdiler.
Kürt Milleti, kendi meşru ulusal hakları için ayağa kalkmaya karar verdikten sonra, Devlet zulüm, işkence ve kitlesel terör konusunda bir sınır tanımadı. Kürt Milletinin ortadan kaldırılması için, büyük, insani olmayan askeri bir saldırı başlattı. İran’da resmi olarak her gün 35-40 kişi idam edildi, resmi olmayan bir tarzda Pasdarlar ve Devrim Muhafızları tarafından onlarca insan öldürüldü ve toplu ölümler gerçekleştirildi. Kürt Milleti de, yiğitçe ve uluslar arası hukuk kuralları çerçevesinde Kürdistan’ı korudular ve Kürdistan’ın bir çok bölgesini Doğu Kürdistan’da “kurtarılmış bölge” halinde kontrolleri altında tuttular.
İran devleti, zor ve askeri saldırılarla, Kürt Milletini ve Onun Ulusal Kurtuluş Hareketini yenemeyeceklerini anladıkları zaman, tarihte bilinen ve meşhur Fars siyasi entrikalarına baş vurmaya başladılar. Kürt Hareketine yumuşak yaklaşımlar göstermeye başladılar. 1989 yılında İran KDP ile antlaşma yapmak için öneri yaptılar. Dr. Kasımlo’da Ortadoğu’nun
entrikacı liderlerinden biri olmadığından, İran Devleti’nin siyasetine kandı ve İran Devleti ile uluslar arası bir garanti olmadan antlaşma masasına oturmaya karar verdi: Büyük felaket bu kararla gündeme geldi.
İran Teokratik Faşist Devleti, bir yandan İran KDP ve lideriyle barış masasına oturmaya karar verdi, diğer yandan da Kürt liderlerini ortadan kaldırmak için kirli planlar yaptılar. Bu kirli planın sonucunda, Dr. Kasımlo ve iki arkadaşı, yukarıdaki satırlarda belirttiğimiz gibi, 13 Temmuz 1989’da Avusturya’nın Viyana şehrinde, kalleşçe katledildiler.
İran Devleti, insani olmayan, kirli ve kalleşçe terörünü durdurmadı. Kasımlo’dan sonra, İran KDP Genel Sekreteri olan değerli insan Dr. Mihemed Sadiq ŞEREFKENDİ ve 3 arkadaşı Berlin’de; Qazî Mihemed’in gelini ve Emir Qazî’nin eşi ve İran KDP’nin İskandinavya sorumlusu Kamûran da İsveç’te katledildiler.