matesis
dedas

Melayê Cizîrî Sempozyumu

Bu yıl ikincisi düzenlenen ve iki gün süren II. Uluslararası Melayê Cizîrî Sempozyumu değerlendirme oturumu ve kapanış programı ile sona erdi. Sempozyumda yaklaşık 40 akademisyen “varlık” fikrini, düşüncelerini, şiirlerini ve dünyaya bakışını anlatan sunumlar yaptı.
  • 14.10.2023 18:35
Melayê Cizîrî Sempozyumu

Şırnak Valiliği, Şırnak Üniversitesi, Cizre Kaymakamlığı ve Cizre Belediyesinin iş birliğinde İkinci Uluslararası Melayê Cizîrî Sempozyumu düzenlendi. Sempozyumun birinci gününde gerçekleştirilen üç oturumun ardından ikinci gününde de dört oturum gerçekleştirildi.

Sempozyumun açılışında konuşan Türkiye Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan ise Melayê Cizîrî’nin sesi, avazı ve aşkının ebediyete kadar millete rehberlik etmesini, gönülleri yeniden aydınlatmasını diledi.

Kürt Edebiyatının en önemli ismi olan Melayê Cizîrî’nin “varlık” fikri, düşünceleri, şiirleri ve dünyaya bakışının anlatıldığı sempuzyuma Türkiye’nin yanı sıra Kürdistan Bölgesi, Rojhılat ve dünyanın değişik beş ülkesindeki 17 üniversiteden akademisyenler katıldı. Sempozyum boyunca 40 akademisyen Cizîrî’nin düşünceleri ve şiirleri hakkında sunum yaptı.

Rûdaw’a konuşan Düzenleme Kurulu Başkanı Doç Dr. Ruhullah Öz, “Bu programı gerçekleştirmemizin amacı tarihin unutturmaya çalıştığı Melayê Cizîrî’yi yeniden tanıtmaktır” dedi.   

Türk öğretmenler de katıldı

Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdurahim Alkış, “Malayê Cizîrî Kürtler tarafından da hala tam anlamıyla tanınmıyor. Şu ana kadar düzenlenen programlara Irak, İran ve Suriye Kürtleri katılıyordu. Ancak Melayê Cizîrî’nin Divanı’nın Türkçeye çevidikten sonra Türk öğretmenler de bu sempozyuma katıldı” dedi.

Sempozyumun ikinci gününde değerlendirme ve kapanış oturumu Gülşen Orhan, Şırnak Üniversitesi Rektörü Abdurrahim Alkış ve Prof. Dr. M. Nesim Doru’nun katılımı ile yapıldı.

Rûdaw mikrofonuna Melayê Cizîrî’den bir beyit okuyan Türk öğretmen Güler Delikurt da “Melayê Cizîrî’yi çok seviyorum. Onun için tayinimi Cizre’ye aldırdım. Bir kaç yıl daha burada kalacağım” diye konuştu.

Sempozyuma katılan Muhammed Emin Purnek, “Melayê Cizîrî’nin Divanı Şahnama kadar değerlidiri. Mevlana Celaleddin-i Rumi gibidir ama maalesef pek tanınmamıştır” şeklinde konuştu.

Abdulaziz Bilge de “Melayê Cizîrî kendi dili Kürtçe ile dünyaya tanıtılmalı” dedi.

Sempozyumun ilk gününde Dengbêjler Evi’nde bölgenin dengbêjleri kaside ve şiirler okudu.

Sempozyumun ikinci gününde düzenlenen oturumların ardından şiir ve kaside yarışmalarında dereceye girenlere ödüller verildi.

Sempozyuma katılan akademisyenler ilçeyi gezdi, kaymakam tarafından kendilerine katılım belgeleri takdim edildi.

2. Uluslararası Melayê Cizîrî Sempozyumu sona erdi

Editör: Kadir Üründü

Yorum Yaz