tatlidede
tatlidede

Kurban Bayramı’nda Beslenme

Kurban Bayramı’nda, aile ziyaretleri ve kalabalık sofralara ek olarak tatlı, şeker ve kırmızı et tüketimi bayram geleneklerimiz gereği yoğun bir şekilde artmaktadır.
Kurban Bayramı’nda Beslenme

Bu nedenle özellikle bu dönemde diyabet hastaları, kalp-damar hastaları, hipertansiyon hastaları ve böbrek hastaları risk altındadır. Kurban Bayramı’nda; sağlıklı beslenmenin temel prensiplerine, yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengeli dağıtılmasına dikkat edilmelidir.

Kurban Etleri Nasıl Tüketilmeli?

Genelde bayram günü kesilen hayvan eti, bekletilmeden birkaç saat içinde tüketilir. Ancak yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede hem de sindirimde zorluk yaratır. Midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olur. Bu nedenle Özellikle mide rahatsızlıkları olan bireyler etlerini hemen tüketmemeli, buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada sağlıklı pişirme yöntemlerini uygulayarak tüketmelidir.

Beslenme Önerileri:

-Normal günlerde olduğu gibi bayramda da Güne kahvaltıyla başlamak önemlidir.

-Aşırı miktarda yemek yerine az ve sık yemeye özen gösterin.

-Hamur tatlılar/çikolatalar yerine sütlü tatlıları, meyve suları yerine bitki çayları gibi alternatifleri tercih etmeye çalışın.

-Gidilen bayram ziyaretlerinde araba yerine yürümek, asansör yerine merdivenleri kullanmak gibi seçimler yaparak fiziksel aktivitenizi arttırmaya çalışın.

-Kırmızı ette bulunan demirin daha aktif kullanılıp emiliminin arttırılması için etlerin yanında C vitamininden zengin salata, sebze veya taze sıkılmış meyve sularının tüketilmesine özen gösterin.

-Etlerin çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmesi önemli sağlık sorunlarına yol açabilir bu nedenle uygun süre ve yöntemlerle pişirilmelidir.

-Etle yapılan yemekler kendi yağı ile pişirilmeli ve ilave yağ eklenmemelidir.

-Pişirme yöntemi olarak; haşlama, fırınlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan ve kavurma yönteminden kaçınılmalıdır.

-Kurban Bayramı’nda genel olarak sakatat tüketimi de artmaktadır. Ancak özellikle kolesterol hastaları ile kalp-damar hastalığı riski taşıyan kişiler sakatat tüketiminden kaçınmalıdır.

-Sıvı alımınıza dikkat edip günde 2-3 litre su içmeyi ihmal etmeyin.

Editör: Kadir Üründü

Yorumlar

Image
Osman
31.07.2021 / 13:11

Ablacım iyi hoşta bir sorun millet evine et alıp yiyebildi mi ? Bayramda.

Yorum Yaz