tatlidede

'Kurban, kişinin Allah'a daha yakın olması amacıyla kesilir'

Kurban Bayramı'na bir aydan daha az bir sürenin kaldığı bu günlerde, kurban ibadetinin mahiyetine ilişkin konuşan Mardin'in Kızıltepe İlçe Müftüsü Mahsum Taşçı, kurbanın; insanlar arasında merhamet ve kaynaşmayı çoğalttığını belirtti.
  • 21.06.2022 16:32
'Kurban, kişinin Allah'a daha yakın olması amacıyla kesilir'

Kurban kesmenin mezhepler açısından farklı değerlendirildiğini ifade eden Kızıltepe İlçe Müftüsü Mahsum Taşçı, ifadeler ne olursa olsun kurban kesmenin büyük sevap barındıran bir ibadet olduğunu söyledi.

Toplumda insanlar arasında kopuklukların yaşandığı ve hatta bu kopuklukların akrabalar arasına dahi girdiği bir zamanda kurban kesme gibi ibadet ve eylemlerin toplumun ayrışan bölgelerini birleştirmede büyük rol oynayacağını belirten Taşçı, Kurban Bayramı'nda yapılacak kurban kesimi sayesinde kişinin Allah'a daha yakın olacağına dikkati çekti.

"Kurban, kişinin Allah'a daha yakın olması amacıyla kesilir"

Kurban Bayram'ında kurban kesmenin İslam'daki yeri ve önemi hakkında konuşan Taşçı, "İslam'a göre kurban, yüce Allah'ın emri istikametinde şartlarını taşıyan bir hayvanı bayram günlerinde kesmektir. Kurbandan maksat 'Kurbiyet' dediğimiz Yüce Allah'a yakınlaşmadır. Kesilen kurban sayesinde kişinin yüce Allah'ın emrini yerine getirmesi, Allah'a daha yakın olması hedeflenmekte ve bu gerçekleşmektedir. Bölgemizde ve ülkemizde genellikle Kurban Bayramı yaklaştığında bayramda kesilecek hayvan için küçükbaş ya da büyükbaş hayvan alımı başlar ve o güne hazırlık yapılır. Kurban kesmeyle ilgili hükümlere baktığımız zaman; Hanefi mezhebinde kurban kesimi vacip, diğer 3 mezhep olan Şafii, Hanbeli ve Malikilerde ise Sünnet-i Müekkede'dir. Sünnet-i Müekkede de kurban kesilmesi halinde sevap kazanılır, kesilmediğindeyse herhangi bir vebali olmadığından bu hususta muhayyerlik vardır." dedi.

Kurban kesiminde son yıllarda artış yaşandığını belirten Taşçı şunları söyledi:

Allah'a şükür bölgemizde son yıllarda kurban kesimi konusunda biraz artış yaşandı. Kurban kesmekle mükellef olan akıllı ve büluğa ermiş kişiler, eğer mukim iseler, asli ihtiyaçlarının dışında 81 gram altına da sahip olmaları halinde kurban kesmeleri gerekir. Bayram günlerinde kesilen kurban sayesinde kişi hem yüce Allah'a yakın olur hem de fakir fukaraya ulaştırdığı et sayesinde onları sevindirir ve duasını alır. Bu aynı zamanda sosyal açıdan toplumda merhametin yaygınlaşması ve insanlar arasında kaynaşmanın daha fazla olmasını da sağlar.

"Her yıl müftülük olarak 200-300 civarında kurban kesip dağıtıyoruz"

Farklı STK ve kuruluşların kurban dağıtımı gerçekleştirdiğini ifade eden Taşçı, "Kızıltepe ilçemizde müftülük olarak her yıl takriben 200-300 civarında kurbanı kesip fakirlere dağıtıyoruz. En mağdur ve fakir olan ailelerden başlamak üzere bu dağıtım yapılmaktadır. Bunun dışında varlıklı insanların kestirmiş olduğu kurbanların fakir ve muhtaçlara dağıtımı sayesinde bayram günlerindeki sevince şahit olmaktayız." dedi.

"Evine et alamayan insanlara kurban eti ulaştırmak en güzel hizmetlerden biri olacaktır"

Kurban kesildikten sonra yapılaması gerekenler hususunda da bilgiler veren Taşçı, "Kurban kesilirken kitaplar şunu tavsiye eder; kesilen kurban 3'e bölünür, bir kısmı eve bırakılır, bir kısmı komşu, meslektaş ve akrabalara dağıtılır ve bir kısmının da fakirlere ulaştırılması gerekir. Yaklaşan Kurban Bayramı vesilesiyle inşallah 9 Temmuz'da Kurban Bayramı'nı idrak etmiş olacağız. Hanefi Mezhebine göre, bayramın birinci gününden 3'üncü gününe kadar kesilmesi gerekmektedir. Diğer mezheplerdeyse 4'üncü günde de kesilebilir. Yaklaşan bayram vesilesiyle kesilen kurbanların daha da artmasını temenni ediyoruz. Vatandaşlarımızın şu an da özellikle hayat pahalılığından ve fiyatların yüksek oluşundan bahsettiği bu dönemde eve et ve kurban eti ulaştırma konusunda yapacağınız hayır en güzel hizmetlerden biri olacaktır. Temennimiz bu sayının artması ve vatandaşlarımızın bu duyarlılıkla bayram günlerini idrak etmesi." diye belirtti.

Editör: Nezir Güneş

Yorum Yaz