tatlidede

Leonid Andreyev kimdir? Leonid Andreyev kitapları ve sözleri

Rus Yazar Leonid Andreyev hayatı araştırılıyor. Peki Leonid Andreyev kimdir? Leonid Andreyev aslen nerelidir? Leonid Andreyev ne zaman, nerede doğdu? Leonid Andreyev hayatta mı? İşte Leonid Andreyev hayatı... Leonid Andreyev yaşıyor mu? Leonid Andreyev ne zaman, nerede öldü?
  • 08.12.2022 04:00
Leonid Andreyev kimdir? Leonid Andreyev kitapları ve sözleri
Rus Yazar Leonid Andreyev edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Leonid Andreyev hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Leonid Andreyev hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Leonid Andreyev hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...

Tam / Gerçek Adı: Leonid Nikolayevich Andreyev

Doğum Tarihi: 21 Ağustos 1871

Doğum Yeri: Oryol, Rusya

Ölüm Tarihi: 12 Eylül 1919

Ölüm Yeri: Repino, Finlandiya

Leonid Andreyev kimdir?

Leonid Nikolayeviç Andreyev (Rusça: Леонид Николаевич Андреев, d.9 Ağustos 1871 - ö. 12 Eylül 1919) Ulusal edebiyatta, dışavurumcu hareketin önderlerinden olan Rus Oyun ve kısa hikâye yazarı. 1905 ve 1917 Devrimleri arasında kalan zaman diliminde etkindi.

Yaşamı

1871'de Rusya Orel'de doğdu. 1891’de St.Petersburg Üniversitesi’ne girdi, bu sırada çok yoksulluk çektiği için üniversiteyi bırakmak zorunda kaldı, intihara kalkıştı. 1897’te Moskova Üniversitesi’nde hukuk öğrenimini bitirdi fakat sadece bir sene hukukla ilgilendi. 1898’de mesleğini bıraktı. Moskova'da yayınlanan Moskovskiy Vestnik gazetesinde dikkate değer bir haber yapmaksızın mütavazi bir şekilde polis - mahkeme muhabiri olarak çalışmaya başladı. "Fakir bir öğrenci hakkında" isimli ilk hikâyesini yayımladı. Bu öykünün kendi öğrencilik yıllarını temel alan bir konusu vardı. Moskovskiy Kuryer'de James Lynch imzasıyla yayınlanan hikâyelerini Gorki keşfetmeden önce edebi kariyeri başlamamıştı. Kısa hikâyesi "Siste"yi (В тумане) 1902’de yazar.

Eserlerinde 1905 ile 1917 devrimleri arasındaki zor döneminin bir yansıması görülür. Çarlık yönetimine karşı 1905 devrimin başarısızlığa uğraması ruhsal bunalımlar geçirmesine neden olur. I. Dünya Savaşı‘ndan sonra, kendini tamamen Anti-Bolşevik oyunlar yazmaya verir.

Eserleri bitene kadar kahramanlarının hayatını bizzat yaşar. "Anatema" (1909) eserindeki Yahudi Layzer’i yaratırken, kendisi de bir Yahudi olur, farkında olmadan Ahdi Atik diliyle konuşmuştur. Bir başka eseri "Saşka Jegulyov" (1911) bitene kadar Volga bölgesinden Moskova’ya gelen bir derebeyi olmuştur.

Yazınsal tavrı

Andreyev’in simgeci tekniklerle yüklü temelde gerçekçi çizgide, kötümserci görüşe dayanan ve insanlık durumunu daha çok metafizik düzlemde çözmeye çalışan oyunları; kimi örnekleriyle pandomim ve müzikten yararlanışı ve grotesk bir anlatım kullanışıyla, deneysel tiyatro özellikleri de gösterir. Ama yazar olarak temel çizgisi doğaüstü, metafizik konulara rahatça yaklaşabilmesidir. Çağdaş yazarlar grubundan bu yönüyle ayrılarak kendi karakterinde bir Dram yazarı olmuştur. Kontes Wielhorska'yla evlenir. Bu evlilikten şair Daniel Andreyev doğar. Anti-bolşevik tavrından dolayı, Bolşevik entelektüellerin eleştirilerine maruz kalır. Hatta 1912’de yayımlanan Rus Fütürist Bildirisinde '“Sayısız Leonid Andreev'lerin yazdığı kitapların pis sümüklerine değen ellerinizi yıkayın.” İfadesi geçer.

İlk oyunu 1905 devrimci ruhunu yansıtan "Yıldızlara Doğru"dur (К звёздам, 1905). Bunu, metafızik sorunlan alegorik ve simgesel bir anlatımla ele aldığı çağdaş deneysel oyunlar izler: İnsan yaşamını özetleyen (ve önce Meyerhold, sonra Stanislavski tarafindan sahnelenmiş olan) "İnsanın Hayatı" (Жизнь человека, 1907), aç kitlelerin gözü dönmüş başkaldırısını ele alan "Çar Açlık" (Царь Голод, 1908); yaşam ve deliliğin boyutların zorlayan bir monodram, Çornye maski (Kara Maskeler), felsefi soyutlamalar içeren ve Faustbenzeri bir temaya dayalı bir alegori olan Anatema.

Andreyev, 1910’dan sonra aşırı simgeci deneyleri bırakarak, gerçekçiliğe dönmüşse de, karışık bir anlatımdan kurtulamamıştır. kendi öyküsünden aynı adla oyunlaştırdığı Mysl (Düşünce), bir Rus aydının son günlerini işleyen Profesör Storitsin, yarı özyaşamsal çizgiler taşıyan ve sirk soytarılığı yapmaya başlamış eski bir aydını anlatan Tot, kto poluçayet poşçeçniy (Tokadı Yiyen Soytarı). Andreyev’in oyunları Sovyet sahnelerinde hiç oynamamıştır. İlk kez 1992’de Yekaterine İvanovna adlı oyunu Moskova’da oynanmıştır.

Yedi Asılmışların Hikayesi’ni 1908’de yazar. Yaşamının sonlarında, tiyatronun kurtuluşunu panpsişizmde görür.

Ölümü

1919 Finlandiya Repino’da ölür. Savunduğu fikirlere karşı çıktığı halde O’nu en çok destekleyenlerden biri Gorki’dir. 2 ay sonra yapılan ölüm töreninde Gorki Leonid Andreyev’in anılarını okur. Anılar Rus biyografya sanatının en parlak örneklerinden biridir.

Leonid Andreyev Kitapları - Eserleri

  • Kızıl Kahkaha
  • Şeytan'ın Günlüğü
  • Yahuda İskariot
  • Yedi Asılmışların Hikayesi
  • Lazarus
  • Kurban
  • The Abyss
  • Повести и Рассказы

Leonid Andreyev Alıntıları - Sözleri

  • Bir insan sağlık içindeyse, yaşadığına ve yaşayanların güzelliğine sevinmek varken başka ne ister? (Lazarus)
  • ...kollarım hep boşluğa sarılıyor... (Şeytan'ın Günlüğü)
  • "Zorla koparılıyorum sıradan şeylerden ve her sabah cinnetin dipsiz kara kuyusunun üzerinde havada asılı kaldığım bir dehşet anı yaşıyorum." (Kızıl Kahkaha)
  • "Olmayanı ve uzaktakini, tıpkı olan ve yakındaki kadar net görüyorum, çırılçıplak kalan beynimin ızdırabının sınırı yok." (Kızıl Kahkaha)
  • Yargılama çabuk yapıldı ve gizli tutuldu. Bu acımasız zamanlarda hep olduğu gibi. (Yedi Asılmışların Hikayesi)
  • "Deniz kadar geniş olan aşkımı hayatın kıyıları tutamaz." (Yedi Asılmışların Hikayesi)
  • "Ve bir kere daha batıyordu güneş. Olanca ağırlığıyla, alev alev yanan bir küre gibi gökyüzünü tutuşturarak aşağılara yuvarlanıyordu..." (Yahuda İskariot)
  • "Zaman hiçbir şeye aldırış etmeden akar." (Yahuda İskariot)
  • Yaşam ve ölüm aynı anda hareket ediyorlardı, ve en sonunda yaşam, gülünç ve yavan, önemsiz bir şey olarak kaldı. (Yedi Asılmışların Hikayesi)
  • Cüzzamlı biriymiş gibi herkes Lazarus'tan kaçıyordu, onunla karşılaşmaktan kurtulmak için herkes onun boynuna bir çıngırak asılmasını istiyordu. (Lazarus)
  • Siz kadınlar hiç bilmezsiniz iyi dinlemeyi. (Yahuda İskariot)
  • ''Kalbim sağırlaştı ve öldü, yeni bir hayat yok ona.'' (Kızıl Kahkaha)
  • ¶¶ Uğursuz yüzler ve talihsiz benzerlikler vardır, ruhumuzu utandıran ve onu kendi kendini yok etme uçurumuna götüren. ¶¶ (Şeytan'ın Günlüğü)
  • "Seven kişi ne yapmalıyım diye sormaz. Gider ve ne gerekiyorsa yapar." (Yahuda İskariot)
  • "Ne zaman elime bir polis copu alıp kafamın içindeki kargaşaya düzen vermem gerekse, elim ayağıma dolaşıyor: Olgular sağa! Fikirler sola Duygular, siz de bir adım geriye!" (Şeytan'ın Günlüğü)
  • "Kızıl kahkaha bu. Dünya çıldırdığında işte böyle gülmeye başlar. Dünyanın çıldırdığını biliyorsun değil mi? Ne çiçekler var üstünde, ne de şarkılar; derisi yüzülmüş bir baş gibi yuvarlak, pürüzsüz ve kızıl artık. Görüyor musun onu? (Kızıl Kahkaha)
  • "Günahtan onu henüz işlemeyen korkar. Günahı zaten işlemiş olan niye korksun? Ölümden ölü mü korkar, yoksa canlı mı? Canlı olana da, korkusuna da güler ölüler." (Yahuda İskariot)
  • İdealleri olmayan bir halk ölü bir bedendir... (Kurban)
  • ...o şimdiden cansız ve ölümsüzse, ölümde canlı, hayatta ölmüş gibiyse?.. (Yedi Asılmışların Hikayesi)
  • Hayır, sen beni öldürmedin...Ama ben seni öldüreceğim. (Lazarus)

Yorum Yaz