tatlidede

Lise Yolunda “İkinci Ortak Sınav” Maratonu

Lise Yolunda “İkinci Ortak Sınav” Maratonu

Aylardır tartışma konusu olan ve ilk gündeme geldiğinde yoğun eleştiri olan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sınavları bir başka adıyla 8. sınıfların ortak yazılı sınavlarının ikincisi 28 ve 29 Nisan tarihlerinde yapılacak. Benim de görev yaptığım okulda birinci dönem 184 öğrenci 10 ayrı salonda bu ortak sınavlara girdi. Açıkçası ben bu sınavın uygulanması konusunda sıkıntılar yaşanmasından, öğrencilerin yabancı oldukları bu uygulamadan olumsuz etkilenmesinden endişe ediyordum. Sene sonları bir defa yapılan SBS sınavlarında aşırı bir şekilde stres yaşayan öğrenci ve ailelerin yaşayacağı stres acaba daha da artacak mıydı diye düşünüyordum. Birçok kişinin iddia ettiği gibi yapılan bir ortak sınav bile öğrenci ve aileleri strese sokamaya yetiyorken her dersten ayrı bir ortak sınav yapılması yaşanan stres, kaygı, heyecan ve telaşları kat kat arttıracak mıydı gerçekten? 

*** 

Birinci dönem sınavı uygularken gördük ki yukarıda sayılan ve uzun bir süredir tartışılan ve gerçekleşeceği söylenen olumsuzlukların hiç biri gerçekleşmedi. Öğrencilerin kendi okullarında ve her gün beraber oldukları arkadaşlarıyla ortak sınavlara girmesi sınav ortamına yabancılık çekmelerini engellerken, her ders için düşünülen sürenin yeterince fazla olması nedeniyle öğrenciler zamanı yetiştirme kaygısı ve sürenin yetmemesi korkusunu hiç yaşamadılar.  Ayrıca her dersin 40 dakika süren yazılı sınavının ardından sonra verilen yarım saatlik ara öğrencilerin dinlenmesini, rahatlamasını, hava almasını ve kişisel ihtiyaçlarını gidermesini sağladı. Hatta evi yakın olan öğrencilerimiz verilen arada evine dahi gitme imkânı buldu. Öğrenciler böylece, her dersin ortak yazılı sınavından sonra verilen yarım saatlik aralarda dinlenerek, yemeklerini yiyerek, arkadaşlarıyla sohbet ederek, aileleriyle görüşerek, hatta bir sonraki ders sınavıyla ilgili ders notlarını inceleyerek moralli ve dinç bir şekilde sınava girmiş oldular. *** Son yıllarımıza damga vuran sınava dayalı sistemler ve uygulamalar nedeniyle, ezberci, değerlerden uzak, yorumlamayan, sorgulamayan, tek kaygısı soruda doğru şıkkı bulmak olan nesiller yetişiyordu. Bu durum da okulların önemsenmemesine, bazı dersler dışında diğer derslerin hafife alınmasına ve birçok kazanımın göz ardı edilmesine sebebiyet veriyordu.  Bu sınavların geliştirilerek ve bütün kazanımları ölçecek şekilde uygulanmaya devam edilmesiyle beraber eğitimde yaşanan ve öğrenci ve ailelerin adeta kâbusu haline gelen sınav kaygıları ve sıkıntılarının azalacağına ve eğitim sisteminin normalleşeceğine inanıyorum.

 ***

 Sonuç olarak ben bu ortak sınav uygulamasının son yıllarda değişen uygulamalar arasında en isabetli uygulama olduğunu düşünüyorum. Tabi ki çoktan seçmeli soruların yanında açık uçlu soruların da eklenmesi, okuduğunu yorumlamaya ve bilgiyi sorgulamaya dayanan soruların da sınav soruları içine alınmasıyla ezberci, günübirlikçi, kazanımsız, değerlerden uzak sınav anlayışların sona ereceğine inanıyorum. Umarım ikinci dönem ortak sınavları, birinci dönem sınavında ufak da olsa yaşanan aksaklıklar ve eksiklikler giderilerek yapılır. Bunun ötesinde ileride yapılacak merkezi ortak yazılı sınavları okulda yapılan yazılı sınavların formatına getirilerek uygulanır da çocuklarımız stressiz, telaşsız, problemsiz ve sıkıntısız bir şekilde gönüllerinden geçen liselere emin adımlarla yürürler. Başta eğitim camiası olmak üzere herkes, her zaman yapıldığı gibi sistemi sürekli eleştirip durmak yerine bu sistemi iyileştirme ve daha faydalı hale getirme konusunda gayret içinde olmalıdır. Zira taşı konuşup durmak yerine taşı alıp kenara koymak ve yola devam etmek en anlamlı ve mantıklı tutum olacaktır. 

*** 

Bütün öğrencilerimize başarılar diliyorum. Sınavın uygulanmasında büyük emekleri olan öğretmen arkadaşlara da çok teşekkür ediyorum. 

Yorum Yaz