matesis
dedas

Başak (Sınnara) Köyünde Sosyal Hayat! Başak Köyü Nerede? Nasıl Bir Köy? Başak Köyü Nereye Bağlı?

Tandırla sobalarda kullanılan ve tezeğin bu alandaki hakimiyetine son veren pamuk saplarının kenarlara yığıldığı anayoldan, köyün çamurlu sokaklarına girdiğimizde dikkatimizi çeken ilk şey, taş ve betonarme evlerin kerpiç evlere üstünlüğüydü.
  • 06.08.2021 11:50
Başak (Sınnara) Köyünde Sosyal Hayat! Başak Köyü Nerede? Nasıl Bir Köy? Başak Köyü Nereye Bağlı?

. Bektaş ve Yumurcak köylerine sınır olan 121 hanelik köyde 1000'in üzerindeki nüfusa hitap eden 11 derslikli ilköğretim okuluna sevinirken, personeli olmayan sağlık evinin varlığını duyduğumuzda ise üzüldük. Köy okulunda tanıştığımız, okul aile birliği başkanı Nihat Tezdönen'den aldığımız bu bilgiye üniversite okuyan köylü sayısının bir elin parmaklarından fazla olmadığı söylemi eklenince üzüntümüz biraz daha arttı.

      Okul müdürünün ısmarladığı çaylarımızı yudumlarken devam eden sohbetimizde; ilçe merkezine 17 kilometre uzaklıkta olan köyün, Erzurum tarafından ve kimi söyleme göre de Bingöl Karlıova'dan gelen Hacı Dırbaz isimli şahıs tarafından kurulduğunu, kuruluş yılınınsa tam olarak bilinmediğini ve şu anki köy halkının büyük bir bölümünün Dırbazi Aşireti'ne mensup olduğunu öğrendik.

   Hacı Dırbaz'ın hangi koşullar sonucunda buralara geldiği bilinmez ama, köyü kurduğundan beri var olan görenekler günümüz köylüsü tarafından halen de sürdürülmekte olduğunu,

   Okur- yazar oranı %85 olan köy halkının arpa, buğday, mercimek, pamuk ve mısır tarımının yanı sıra adeta hayvancılığın yerine geçen nakliyeciliği yaparak geçimini sürdürdüğünü öğrendikten sonra ayrıldık okuldan.

      Köyden ayrıldığımız sırada Başak Höyüğü'nün tam tepesinden gözümüze çarpan köy mezarlığı, köylünün ölüsüne verdiği değer olarak şekillendi kafamızda. Uçsuz bucaksız mısır tarlalarının arasından süzülerek Yumurcak'a doğru yola koyulduk…

MEHMET BEDİ DEMİR / MARDİN LİFE

Editör: Nezir Güneş

Yorum Yaz