matesis
dedas

Bektaş Köyünde Sosyal Hayat! Bektaş Köyü Nerede? Nasıl Bir Köy? Bektaş Köyü Nereye Bağlı?

Demirci, Dikmen, Yoncalı, Hocaköy, Ülker, Başak ve Katarlı köylerinin adeta ortasında bulunan Bektaş'a, Hocaköy üzerinden gittik.
  • 06.08.2021 11:59
Bektaş Köyünde Sosyal Hayat! Bektaş Köyü Nerede? Nasıl Bir Köy? Bektaş Köyü Nereye Bağlı?

 İlçe merkezine 19 kilometre uzaklıkta olan Bektaş'a gitmek için uğradığımız Hocaköy'den sağa kıvrılan yola girmemizin ardından kısa bir süre geçmişti. Bir an için; içinde bulunduğumuz noktanın dört bir yanındaki ufuk çizgilerine ve bu çizgilerin içinde, bizim de bulunduğumuz dairesel alanın tamamına dalıp gittik… Gözlerimizden beynimize yansıyan yemyeşil denizin içinde seyreden bir sandalın içindeymişiz gibi bir duyguya kapıldığımız anda ve hareket istikametimizdeki ufukta gözüken Bektaş Höyüğü; o bir anlık hayalimize son noktayı koymuştu.

      Sırtlarındaki çam ağaçlarının adeta üzerine kurulmuş gibi duran karakol ile hatırı sayılır bir güzellikle inşa edilmiş olan betonarme bir evin yanı sıra, köyün su ihtiyacını karşılayan su deposunu da üzerinde barındıran Bektaş Höyüğü, hemen dibindeki 60 kadar haneye hükmeder gibiydi.

     Köy girişinde bulunan ve ova köyleri itibarı ile görmeye pek alışık olmadığımız zeytinliklere yönelttiğimiz şaşkın bakışlarımızın eşliğinde köy okuluna geldik ilk olarak. Okul bahçesinde oyuna dalmış olan birkaç çocuğun fark edemediği arabamızdan inerek okulun içine girdik. Kapısını çalıp içeri girdiğimiz sınıftaki sıralara istiflenmiş olan çocuklar, bizleri görünce ayağa kalkarken başlarındaki öğretmenin benim için hala da bir çocuk olduğunu bilmiyorlardı.

    Çok uzun yılların ardından ilk kez ve böylesine kutsal bir ortamda öğretmen olarak karşıma çıkan Mehtap Çakan, tıpkı diğer öğrencilerim gibi daha büyümemişti!.. Bektaş Köyü'nün öğretmeni      olmuştu ama, yine de büyümemişti işte!...

    Ben, Mehtap Öğretmen ve Mehtap Öğretmen'in öğrencileri!.. Üç kuşak bir sınıftaydık. Öptürmediğim elimin ardından tutturduğumuz ve hal hatır içeren duygu dolu konuşmaların eşliğinde okul bahçesine çıktığımız sırada, okulun öğrencim olmayan diğer öğretmeni Sinem Alev de hoş geldiniz faslıyla sohbetimize katıldı.

    Öğrenciliği, öğretmenliği kısa bir süre için bir kenara bırakıp, %85'i okur yazar olan köyde yaşayan  köy kadınlarının okur yazarlık durumlarıyla ilgili olan işimizi konuşmamızın ardından, görüşmek istediğimiz köy muhtarı İbrahim Yiğit'e haber saldık. Kısa bir süre sonra bizlere katılan 62 yaşındaki köy muhtarı ile olan sohbetimiz,  Mehtap Öğretmen'in bizler için hazırladığı ve keyifle yudumladığımız kahvelerin eşliğinde oldu.

 

    Geçmişten gelen göreneklere bağlılığını günümüzde de sürdüren ve yaklaşık olarak 600 kişilik bir nüfusa sahip olan köydeki geçimin tarım, hayvancılık ve nakliyecilikle şekillendiğini dinledik ilk olarak. Ardından; yaklaşık olarak 200-300 yıl kadar önce Erzurum ve kimi söylemlere göre Bingöl Karlıova tarafından gelip Başak Köyü'nü kuran Hacı Dırbaz'ın torunlarından biri olan Hasan adlı şahıs, Bektaş'a gelerek ilk evi inşa eder.  Halen köyde yaşayanlarınsa tamamen akraba olduğu, İbrahim Yiğit'ten dinlediğimiz son konuydu.

      Çiçekleri burunlarında olan köy öğretmenleri ve 62'lik muhtarla esinleşerek ayrıldık Bektaş'tan…

                  

MEHMET BEDİ DEMİR / MARDİN LİFE

Editör: Nezir Güneş

Yorum Yaz