matesis
dedas

Büyük Boğaziye Köyünde Sosyal Hayat! Büyük Boğaziye Köyü Nerede? Nasıl bir köy? Büyük Boğaziye Köyü nereye bağlı?

Büyük Boğaziye Köyü'ne doğru yola çıktığımızda beni bekleyen sürprizin farkında değildim. Akdoğan, Taşlıca ve Körsu köyleri ile Suriye'ye sınır olan köye ulaştığımızda tam 35 kilometreyi gerimizde bırakmıştık.
  • 06.08.2021 14:41
Büyük Boğaziye Köyünde Sosyal Hayat! Büyük Boğaziye Köyü Nerede? Nasıl bir köy? Büyük Boğaziye Köyü nereye bağlı?

   140 hane ile oluşmuş üç mahallenin 1000'i aşkın nüfusuna hitap eden köy okulunun önünde durduğumuzda karşılaştığımız manzara, müstakil müdürlüğü olan bir okul için pek iyi değildi. Öğrenci sayısı açısından büyük, bina olaraksa küçük bulduğumuz okulun önünde bizleri karşılayan okul müdürü M.Şükrü Koyuncu ise benim için sürprizin ta kendisiydi. Zira, öğretmen olarak atandığım ilk görev yerim olan Siirt'in Çınarlısu Köyü'ndendi Şükrü Öğretmen… Bir zamanlar öğretmen olarak hizmet ettiğim köyün insanını, aynı görevle benim memleketime hizmet ederken bulmuştum.  Ve yapmam gereken iş, bir süre için bile olsa Şükrü Öğretmenle tutturduğum sohbetin, Çınarlısu Köyü ile köylüsünü konu alan sohbetin gölgesinde kalmıştı. Bir süre devam eden bu özlem dolu sohbetin ardından yapmamız gereken işi hatırlayarak toparlanıverdik.

    Geçmişten gelen göreneklere bağlılıklarını sürdüren, berdel usulü evlilik sistemlerini günümüzde de yaşatan ya da yaşatmak zorunda kalan, geçinmek için tarım, hayvancılık ve nakliyecilikle uğraşan Büyük Boğaziye köylüsünde, okuma yazma oranının %85'lerde olduğunu öğrendik ilk olarak. Okumaz yazmazlıkla mücadele adına yapılması gereken tespitleri Şükrü Öğretmen'e anlatmamızın ardından köy muhtarını bulmak üzere, ayrıldık köy okulundan.

   Yabani olarak yetişen ve yöre insanının inançlarına göre nazardan koruduğu için tütsüsü yapılan “Harmel” isimli bitkiyi, köy mezarlığıyla beraber olarak üzerinde barındıran höyük, eski cami ve birkaç kalıntının dışında hiçbir tarihi yapısı olmayan köyün muhtarını bulmak üzere faal durumda olan benzin istasyonuna gittik. Muhtarın hazır olmadığı istasyonda, 27 yaşındaki kardeşi Seyfettin Çifçi karşıladı bizleri. Selam kelamın ardından pet bardaklara doldurularak bizlere ikram edilen kolalarımızı içerken, Büyük Boğaziye'de yaşayan günümüz köylüsünün geçmişini sorduk genç adama.

    Genç Seyfettin ile beraber o an için hazır bulunanların söylemleriyle köyün kuruluşu; Kızıltepe'nin Gökçe Beldesi ile Ömerli ilçesinin Kaynakkaya Köyü'nden gelen, Abdullatif Çifçi, Aziz Efe, İsmail Tutuş, Esat Aydın ve Aziz Karatay isimli şahıslar tarafından gerçekleştirilmiş. Köy yerine 1930'lu yıllarda gelen bu şahısların gelme nedenlerinin altında toprak reformunun yattığını öğrenmemizin ardından, oturduğumuz ofiste bulunanların ellerini sıkarak ayrıldık istasyondan.

    Büyük Boğaziye'yi, Suriye sınırında ve höyüğü olan devasa bir köy olarak unutmayacağımızın garantisi ile dönüş yoluna koyulduk…

MEHMET BEDİ DEMİR / MARDİN LİFE

Editör: Nezir Güneş

Yorum Yaz