matesis
dedas

Ekinlik (Mezre) Köyünde Sosyal Hayat! Ekinlik Köyü Nerede? Nasıl bir köy? Ekinlik Köyü nereye bağlı?

Mardin asfaltı ile Nusaybin asfaltı arasında kalan arazide bulunan Ekinlik, çocukluk yıllarımda sık sık duyduğum köylerden bir tanesiydi. Bu kulak dolgunluğumun temelinde, köyde bulunan Şeyh Mehmet yatırına yapılan ziyaretlere ettiğim tanıklıklar yatıyordu.
  • 09.08.2021 16:28
Ekinlik (Mezre) Köyünde Sosyal Hayat! Ekinlik Köyü Nerede? Nasıl bir köy? Ekinlik Köyü nereye bağlı?

 

    Yoldere Köyü istikameti ile ilçe merkezine 7 kilometre uzaklığı olan köye, Elbeyli Köyü tarafından uzandık. Göz ufkumuzda bulunan ve adeta bir kartal yuvasını andıran Mardin'in kanatları altında korunuyormuş gibi duran köyde ilk uğrak yerimiz köy okuluydu.

     Bizleri küçük olduğu kadar sevimli olan odasında ağırlayan köy öğretmeni Mustafa Demirci ile tutturduğumuz hal hatır sohbeti, ilk işimiz oldu. Köyün okur yazarlığı üzerine yapılması gerekenleri de dile getirmemizin ardından, köy ve köylüyle ilgili meraklarımız için sözü Mustafa Hoca'ya bıraktık.

     Çevreye epeyce verilen göçlerin günümüzde de sürdüğünü ve şimdilerde mevcut olan 300 kadar nüfusun 36 hanede barındığını dinledik ilk olarak.

     Temel geçim kaynağı tarım, kısıtlı ölçülerle hayvancılık ve nakliyecilik olan köy halkının geçmişten gelen göreneklerini günümüzde de sürdürdüğünü dinlemek, pek yabancı gelmemişti bizlere.

    Su deposu olmayan köydeki su ihtiyacına cevap veren kuyunun, 1900'lü yıllarda sınırdaki demiryolu inşaatını gerçekleştiren almanlar tarafından kazıldığını duyduğumuzda ise şaşırdık doğrusu. Şaşkınlığımız, Almanların kuyu açmak için Ekinlik Köyü'nü neden tercih ettikleri ile ilgiliydi. Zira, bu sorunun cevabını bulamadık.

    Almanların köy yerinde kuyu açmasıyla bir alakası var mı yok mu bilinmez ama, ilçe merkezindeki Düneysir Camisi'yle aynı zamanda inşa edildiği söylenen eski cami ile bu caminin bulunduğu noktadaki minik höyük, köyün tarihi dokusunu düşündürmüştü bizlere. Bir de çocukluk yıllarımdan beri bildiğim Şeyh Mehmet Yatırı'nın bu camiyle bir alakası olup olmadığına da cevap bulamadık ama, köydeki bu yatırla ilgili olarak bilinen bütün ayrıntıları dinledik en azından…

   Köy yerinde iki yatır binası mevcut. Bu yatırlarda yatan ve en büyükleri Şeyh Mehmet olan yedi kişinin şehit olmuş kardeşler olduğu söyleniyor ama, ne zaman ve niçin şehit oldukları bilinmiyor. Salı ve Çarşamba günleri ziyaret edilen türbelere yatalak olarak gelip bir gece yattıktan sonra iyileşip dönen birinin varlığı ile ilgili rivayet, ziyaretlere olan ilgiyi günümüzde de sürdürüyor. Salı günleri gelen kimi ziyaretçiler, geceyi türbede geçiriyor.

    Kuyusu, camisi, höyüğü ve yatırtı ile ilgili dinlediklerimizin ardından, sıra köy halkının geçmişine gelmişti. Mustafa Hoca, bu konuda da eksik bırakmadı bizleri. Bizlerse dinlemeye devam ettik tabi ki… Yaklaşık olarak 300 yıl önce Suriye tarafından gelerek köye yerleşen ve Affadi Aşireti'nin mensubu olan köy halkı, günümüz itibarı ile dört kabileden oluşuyor. Yörede ''tat'' olarak bilinen bu kabileler, özünde kardeş olan Hacı Fettah, Şıbli, Mahmut ve Reşit isimli dört kardeşin torunlarıdır.

     Mustafa Hoca'dan dinleyeceğimiz bir şey kalmamıştı. Esinleşerek bindiğimiz aracımızla ayrıldığımız köy okulunu geride bırakırken; tüm bakımsızlıklarına inat, yemyeşil gözleri ve sapsarı saçlarıyla bir başka güzellikte olan çocukların güzelim bakışları arasında uzaklaştık Ekinlik'ten. İstikametimiz, Yoldere Köyü'ydü.

    Çok uzun süre sonra ilçe merkezinde bulduğumuz ve elimizdeki bilgileri doğrulayan 40 yaşındaki köy muhtarı Mehmet Nur Aydın'ın, bildiklerimize ekleyecek bir şeyi kalmamıştı.

MEHMET BEDİ DEMİR / MARDİN LİFE

Editör: Nezir Güneş

Yorum Yaz