matesis
dedas

Fesleğen (Rihani) Köyünde Sosyal Hayat! Fesleğen Köyü Nerede? Nasıl bir köy? Fesleğen Köyü nereye bağlı?

Şenyurt asfaltının yarı noktasında bulunan Doyuran Köyü'nden sola saparak uğradığımız ilk köy, Çağıl'dı. Çağıl'ın birkaç kilometre ilerisinde bulunan ve Çağıl'la beraber Ataköy ile Elmalı Köylerine sınır olan Fesleğen'e girdiğimiz anda ise, ilçe merkezinden 15 kilometre kadar uzaklaşmıştık.
  • 10.08.2021 14:32
Fesleğen (Rihani) Köyünde Sosyal Hayat! Fesleğen Köyü Nerede? Nasıl bir köy? Fesleğen Köyü nereye bağlı?

    Boş varillerden yapılmış olan cami minaresi ile dikdörtgenler prizması şeklindeki su deposunu fark ettiğimiz noktadan resimlediğimiz köy, çok küçük bir höyüğün üzerinde duruyordu. Höyüğü kilitlemiş olan köy evlerinin önünde bulunan futbol sahasının içinden geçerek okula geldik ama, ne okulun öğretmenini ve nede konuşabileceğimiz bir köylüyü bulamadık.

   Kurumuş pamuk kozaları ile çevrelenmiş olan Fesleğen'den Ataköy'e doğru hareketle ayrılırken, ellerimiz boş kalmıştı. İşte bu boş elimizi, uzun bir zaman sonra ilçe merkezinde bulduğumuz köy muhtarı Abdurrahman Saruhan'ın anlattıklarıyla doldurduk.

    Tarım ve hayvancılıkla geçinen 270 kişilik nüfusun 38 hanede barındığını,

     Yaklaşık olarak 300 yıl önce Rihani ismiyle kurulan köyün, Kızıltepe'nin ilçe olarak Mardin'e bağlandığı yıllarda ve Fesleğen ismiyle muhtarlık olduğunu dinledik ilk olarak.

     Köy halkının tarihsel yolculuğu ise bir hayli uzun!

     Aslen Abbasi olan İsmaila aşireti; Suudi Arabistan'dan hareketle Bağdat, Hakkari ve ardından Diyarbakır'ın Kulp ilçesine yerleşir. İşte bu İsmaila Aşireti'ne mensup olan Süleyman Ağa, yaklaşık olarak 300 yıl önce Kulp'tan ayrılarak şu anki köy yerine gelir ve ilk evi inşa eder.

     Günümüzdeki köy halkının tamamen akraba olup Süleyman Ağa'nın torunları olduğunu dinlememizin ardından, muhtarın anlatacak bir şeyi kalmamıştı. 

MEHMET BEDİ DEMİR / MARDİN LİFE

Editör: Nezir Güneş

Yorum Yaz