matesis
dedas

Gözlüce (Haremreş) Köyünde Sosyal Hayat! Gözlüce Köyü Nerede? Nasıl bir köy? Gözlüce Köyü nereye bağlı?

İlk durağımız olan Yaşar Köyü'ndeki işimizi bitirmemizin ardından, köy öğretmeni Baki Tan'ın parmak işaretleriyle verdiği tarife göre Gözlüce yolundaydık.
  • 10.08.2021 15:25
Gözlüce (Haremreş) Köyünde Sosyal Hayat! Gözlüce Köyü Nerede? Nasıl bir köy? Gözlüce Köyü nereye bağlı?

   Yaşar'dan Harmandüzü'ne doğru uzanan dere yatağına paralel bir seyir alan şose yolu takip ederken, gah nadasa bırakılmışlığıyla kahve ve gah ekilmişliğiyle yemyeşil renkteki tarlaları, tarifsiz bir hazla gözlerimize hapsediyorduk. Kahve ile yeşilin o muazzam ahengini üzerinde taşıyan tarlaların arasından süzülerek ulaştık Gözlüce'ye…

   Bulundukları yerdeki farklılıklarıyla kendilerini gösteren iki adet betonarme yapı ve bu yapıların yanı başından yükselen su deposu ile birlikte birkaç kerpiç evle şekillenen köyü, henüz girişteyken resimledik. Su deposunun hemen yanında bulunan köy okuluna, öğle tatiline giden birkaç çocuğun meraklı bakışları arasında girdik.

    Öğle tatiline geçen öğretmenle asli işimiz olan okuma yazma kurslarını konuştuk ilk olarak. Ardından başlattığımız Gözlüce sohbetinden notlarımıza yansıyanlar aynen şöyleydi;

   İlçe merkezine 14 kilometre kadar uzaklıkta olan Gözlüce'nin, Yaşar, İnandı, Haznedar ve Işıkören köylerine sınır olduğunu,   

   Çevreye verilen göçlerin ardından 9 hanesi kalan köyde 45 kişilik bir nüfusun yaşadığını,

  Geçmişten gelen göreneklere olan bağlılığın, günümüzde de sürdürüldüğünü dinledik ilk olarak.

    Temel geçim kaynağı tarım ve ticaret olan köyün geçmişi ile ilgili sorularımızı ise doğal olarak cevapsız bırakan öğretmenle esinleşerek okuldan ayrıldık. Bu anlamdaki meraklarımızı giderebilecek bir köylüyü de bulamadığımız köy yerinden, Gözlüce defterini açık tutarak uzaklaştık.

     Açık bıraktığımız bu defteri, ilçe merkezindeki yatılı okul müdürlüğü görevini yürütmekte olan Vahap Selçuk'tan aldığımız kısacık bilgilerle kapattık.

    1930 yılında Yaşar Köyü'nden gelen Hacı Şeyhmus Selçuk tarafından ilk evin inşa edilmesiyle Gözlüce'nin kurulduğunu, Işıkören Köyü'nün mezrası durumundayken 1979 yılında muhtarlık statüsüne geçildiğini dinledik Vahap Hoca'dan. Tamamı akraba olan ve Alihan'lar olarak bilinen köy halkının atalarınınsa, aslen Van Goma Hıs bölgesinden Muş tarafına ve oradan da Yaşar Köyü'ne geldiklerini öğrenmemizin ardından, soracak sorumuz kalmamıştı.  

   Öylec kapattık, Gözlüce defterini.

MEHMET BEDİ DEMİR / MARDİN LİFE

Editör: Nezir Güneş

Yorum Yaz