matesis
dedas

Günlüce (Kanisıppiya Jer) Köyünde Sosyal Hayat! Günlüce Köyü Nerede? Nasıl bir köy? Günlüce Köyü nereye bağlı?

Altıntoprak, Alemdar, Arıtepe, Akyüz, Gümüşdere ve Barış Köylerine sınır olan Günlüce'nin 7 kilometre gibi kısa bir mesafeyle ilçe merkezine yakın olması, birkaç kez ziyaret etme olanağını tanıdı bizlere. İlçe merkezinden Akdoğan Köyü'ne uzanan asfaltın altıncı kilometresinde bulunan ve yol üstünde inşa edilmiş birkaç evin Barış Köyü olduğunu, Günlüce'yi üçüncü ziyaretimizde öğrendik.
  • 10.08.2021 15:41
Günlüce (Kanisıppiya Jer) Köyünde Sosyal Hayat! Günlüce Köyü Nerede? Nasıl bir köy? Günlüce Köyü nereye bağlı?

     Barış Köyü'nden sola kıvrılan yolun hemen sağında bulunan köy okulunun ihate duvarı olmayan bahçesinden resimledik Günlüce'yi. Okulun birkaç yüz metre aşağısında bulunan köy, kerpiç evlerin yoğunluğuyla göz kırpıyordu bizlere.

   İşgal ettikleri okul bahçesinin içinde dalıp gittikleri oyunlar nedeniyle bizleri pek fark etmeyen çocukların aralarından geçerek girdiğimiz okul binasında, okul müdürü İsmail Hakkı Eroğlu tarafından karşılandık.

    % 85'i okur yazar olan köyde açmayı başaramadığımız okuma yazma kursunun yanı sıra,  açmış olduğumuz liselere giriş sınavlarına hazırlık kursunun gidişatını konuştuk ilk olarak. Kurslarla ilgili olarak yapılması gerekenleri konuşmamızın ardından, köyle ilgili meraklarımızı ilettik İsmail Hoca'ya.

     Geçmişten gelen göreneklerini günümüzde de sürdüren,

     Temel geçim kaynağını tarım, nakliyecilik ve ticarete dayandıran,

     100 hane ve 900'ün üzerinde bir nüfusa sahip olan Günlüce'yi dinlememizin ardından, okulda yapacak işimiz kalmamıştı.

     Köyün kuruluş yıllarıyla ilgili bilgileri almak ümidiyle aradığımız muhtarın ilçe merkezinde olduğunu öğrenmemizin ardından,  köy içine gitmek üzere okuldan ayrıldık. Halen de derslik olarak kullanılan eski okul binasının önünden geçerek girdiğimiz köy içinde bulduğumuz 75 yaşındaki Cemil Tarhan, merak ettiklerimize cevap olamadı. 75'lik Cemil dede; Günlüce ile ilgili meraklarımızı gideremedi ama, bizleri boş elle de göndermedi hani! Günlüce değil belki ama; Barış Köyü ile ilgili bilgileri almamızın ardından esinleşerek dönüş yoluna koyulduk.

    Köyün geçmişi ile ilgili bilgileri ise; köy halkından olan Süleyman Tarhan'dan ve okul müdürünün aracılığıyla aldık.

    Bu şekilde elimize geçen notlarda;  morikan kabilesine mensup olan Mehmet Tarhan ve Salih Tarhan'ın, 1930'lu yıllarda köy arazilerini Mardinlilerden satın alarak ilk evleri inşa ettikleri yazılıydı.

    Günümüz köy halkının tamamen akraba olduğunu da not defterimize kaydettikten sonra, Günlüce defterini kapatmış olduk.

MEHMET BEDİ DEMİR / MARDİN LİFE

Editör: Nezir Güneş

Yorum Yaz