matesis
dedas

Hanyeri (Hanisora) Köyünde Sosyal Hayat! Hanyeri Köyü Nerede? Nasıl bir köy? Hanyeri Köyü nereye bağlı?

İlçe merkezinden hareketle girdiğimiz Şenyurt Asfaltı'nın tam yarı noktasında bulunan Doyuran Köyü'nden sola kıvrılarak uzandığımız yoldan gözüken Çağıl Köyüne varmadan önce sağa sapan şoseyi takip ederek Hanyeri Köyü'ne ulaştığımızda 12 kilometrelik bir mesafeyi gerimizde bırakmıştık.
  • 10.08.2021 14:51
Hanyeri (Hanisora) Köyünde Sosyal Hayat! Hanyeri Köyü Nerede? Nasıl bir köy? Hanyeri Köyü nereye bağlı?

    Suriye ile Ataköy'e sınır olan köyün girişindeki mısır tarlasının bittiği noktada başlayan köy evlerinin ön tarafında bulunan okul, ilk uğrak yerimizdi. Dış cephesi beyaza boyanmış olan okulun hemen önünde, Atatürk büstü vardı. Büstün yanı başında park ettiğimiz aracımızdan inerek girdiğimiz okulda, öğretmen ders halindeydi. Dersin bitiminden sonra girdiğimiz sınıfta bizleri karşılayan köy öğretmeni ile köyün okur yazarlığı üzerine yapmamız gereken işi konuştuk ilk olarak. Ardından beraberce çıktığımız okul bahçesinde devam etti sohbetimiz.

      Öğle arası nedeniyle evlerine giden öğrencilerin yokluğunda tenhalaşan okul bahçesi, köyün tenhalığına ayak uydurmuş ve bizlerin konuşmalarına kulak kabartmıştı sanki. Okul bahçesini kaplamış olan dinginlik, bizlere köyü anlatan öğretmenin sesiyle yarılıyordu.

   Okulun 1986 yılında kurulduğunu,

   27 hane ve 230 kişilik nüfusa sahip olan köyün 2005 yılında köy statüsünden çıkartılıp bir mahalle olarak Şenyurt Beldesi'ne bağlandığını,

   Ramaki aşiretine mensup olan köylünün geçmişten gelen göreneklere bağlı olduğunu,

   Köy yerinde bulamadığımız muhtarın ise meslek yüksek okulu mezunu olduğunu, bu sohbette öğrendik.

   Kızıltepe'den de tanıdığımız köy öğretmeni Beşir Hoca'dan öğrenebileceğimiz bir şey kalmamıştı. Köyün kuruluşu ile ilgili bilgileri alabileceğimiz muhtarla, bu anlamda yapmamız gereken görüşmeyi not ederek okuldan ayrıldık.

   Geri dönüş yoluna girdiğimiz noktanın sağ tarafında bulunan üzüm bağlarının uzandığı kocaman araziyi adeta ikiye bölen küçücük dereciğe takılı kalan gözlerle uzaklaştık Hanyeri'nden.

    Köy ziyaretimizden çok uzun bir süre sonra ilçe merkezinde bulduğumuz köy muhtarı Ahmet Batıhan'la Halk Eğitim Merkezi'nde sohbet ederek eksik kalan bilgileri tamamlama imkanı bulduk.

    Elimizdeki bilgilerin doğru olduğunu söyleyen muhtardan, köyün kuruluşunu dinleyerek son merakımızı da gidermiş olduk.

    Yaklaşık olarak 80 yıl önce Çetinler Köyü'nden Suriye tarafına ve oradan da şimdiki köy yerine kardeşleriyle beraber gelen İsa Batıhan adındaki şahıs, buradaki ilk evi inşa eder.

    Tamamına yakını akraba olan şu anki köy halkının İsa Batıhan ve kardeşlerinin torunları olduklarını dinlememizin ardından merak edeceğimiz bir şey kalmamıştı.

MEHMET BEDİ DEMİR / MARDİN LİFE

Editör: Nezir Güneş

Yorum Yaz