matesis
dedas

Ilıca (Rasulhamam) Köyünde Sosyal Hayat! Ilıca Köyü Nerede? Nasıl bir köy? Ilıca Köyü nereye bağlı?

Beşevler Köyü'nü, susuzluk ve okulsuzluk gibi sorunlarıyla beraber gerimizde bırakarak takip ettiğimiz şose yoldan ulaştığımız Ilıca Köyü'nde dikkatimizi çeken ilk şey; çok düzgün bir kerpiçle inşa edilmiş olan evlerin güzelliği oldu.
  • 10.08.2021 15:50
Ilıca (Rasulhamam) Köyünde Sosyal Hayat! Ilıca Köyü Nerede? Nasıl bir köy? Ilıca Köyü nereye bağlı?

   İlk uğrak yerimiz, köy okuluydu.

   İlçe merkezine 4 kilometre uzaklıktaki köyün öğretmeni olan Mesut Demircan'la tutturduğumuz hal hatır sohbetini, açmayı planladığımız okuma yazma kursları için yapılması gerekenler takip etti. 

    Köyle ilgili olarak süren sohbetimizden notlarımıza yansıyanlar ise aynen şöyleydi:

    Günümüz Ilıca'sında bulunan 48 hanede barınan 350 kadar kişilik bir nüfus yaşıyordu.

    Geçmişten gelen göreneklere olan bağlılık, günümüzde de sürdürülüyordu.

    Köylünün temel geçim kaynağı ise, tarım ve nakliyecilikle şekilleniyordu.

    Köy ve köylünün geçmişine yönelik olan meraklarımızı okulda gideremedik. Köy içine saldığımız haberin ardından köy öğretmeni Mesut Demircan'ı da yanımıza alarak, 90 yaşındaki Hacı Abdulkadir Kurtcebe ile konuşmak üzere okuldan ayrıldık. 90 yaşındaki hacı dedenin evine doğru yürüdüğümüz sırada etrafımızı saran ve elimizdeki makinayı göstererek ısrarla fotoğraf çektirmek isteyen çocukları kırmadık.

    Sıcak bir ilgiyle karşılandığımız evde, dedeye yönelttiğimiz soruların cevabını, gah dededen ve gah dedenin söylemlerini adeta tercüme etmeye çalışan torunlarından alıyorduk.

    Hacı dedenin söylemiyle köydeki araziler, yaklaşık olarak 250 yıl önce Derikli Osman Karahan tarafından elde edilmiş.

    75 yıldan beri muhtarlık olan köydeki ilk ev ise, Sultan Şeyhmus'tan gelen ve hacı dedenin babası olan Ramazan Kurtcebe tarafından inşa edilmiş. 

     Kurtcebe ailesi ile birlikte halen köyde yaşayan ve Şüküri Aşireti'ne mensup olan gümüş ailesinin köye gelişi ise, 1950 yılında gerçekleşmiş. Köy yerinden bir miktar toprak satın alan Sadun Gümüş isimli şahıs, bu tarihte ve akrabalarıyla birlikte köye yerleşmiş.

     Ilıca köylüsünün halen de sürdüğü toprakların büyük bir bölümü ise, Mardinli Daylan ve Adak aileleri tarafından satın alınmış.

     Köyün ve köylünün yakın tarihini öğrendikten sonra köyün “Rasulhamam” olarak bilinen eski ismini ve bu ismin Kızıltepe'ye olan bağlantısını sorduk hacı dedeye…

    Kızıltepe'nin rivayetlere dayanan bilgilerle bilinen coğrafik geçmişinde hamamcılar semti olarak anılan köyün, bu açıdan tarihi bir kalıntıya sahip olup olmadığını öğrenmeye çalıştık bu soruyla…

   Ama nafile!

   Zira hacı dededen aldığımız cevap bildiklerimizden faza değildi. Tarlaların sürüldüğü sıralarda rastlanılan birkaç yapı taşının ve bilinen rivayetlerin dışında ne hamamdan ne de hamamcıdan eser vardı Ilıca'da…

    Yaşadığı köyde toprağı olmayan köylüyü düşünerek ayrıldık Ilıca'dan.

MEHMET BEDİ DEMİR / MARDİN LİFE

Editör: Nezir Güneş

Yorum Yaz