matesis
dedas

Kırkkuyu (Çelbira) Köyünde Sosyal Hayat! Kırkkuyu Köyü Nerede? Nasıl bir köy? Kırkkuyu Köyü nereye bağlı?

İlçe merkezine tam 30 kilometre uzaktaydık. Alakuş Köyünü gerimizde bırakmış ve kendisinden çok ismini merak ettiğimiz Kırkkuyu Köyü'ne ulaşmıştık.
  • 11.08.2021 13:21
Kırkkuyu (Çelbira) Köyünde Sosyal Hayat! Kırkkuyu Köyü Nerede? Nasıl bir köy? Kırkkuyu Köyü nereye bağlı?

Ulaştığımız noktadaki yolun sağ tarafında bulunan birkaç evin Kırkkuyu Köyü olduğunu anlamakta da güçlük çektik doğrusu. Yolun sağ tarafındaki hafif yükseltinin üzerinde duran evler, geometrik bir karenin kenarları gibi dizilmiştiler. İşte bu karenin iki kenarında taş evler, diğer iki kenarında ise kerpiç evler sıralanıyordu.

 Toplamda 26 kişinin yaşadığı ve üçü taş,  üçü kerpiç olan bu evlerle oluştuğunu söylediğimiz karenin içindeki geniş sahada durdurduk aracımızı. İşte bu sahanın içi, bizlerden önce gelen ve birkaç köy kadınına alışveriş yapma olanağı tanımış olan çerçi  (seyyar bakkal) tarafından hareketlendirilmişti.

   İşte bu hareketliliğin gözcülüğünü yapıyormuşçasına ve oturduğu yerden bu alışverişi izleyen 30 yaşındaki köy genci Adil Begeç, bizleri de fark etmişti. Taş duvarlı üç evden birinin önüne çekilen sandalyelere oturduğumuzda, köy kadınlarının alışverişleri devam ediyordu.    

    Oturduğumuz sandalyelerde tutturduğumuz hal hatır sohbetinin arasında, köyün yerlisi olmadığını, Kızıltepe'de yaşayan köy sahibinin toprağını işlettiğini ve yıllardan beri 6 hanesi ile 26 kişilik nüfusu olan bu köyde yaşadığını söylüyordu, Adil Begeç.

     İçinde halen de su bulunan kuyulardan ismini alan köyde okulun olmadığını, okur yazar oranının % 85 oranında olduğunu, geçimin tarım ve nakliyecilikle sağlandığını, göreneklere bağlılığın günümüzde de sürdürüldüğünü dinlememizin ardından köyün kuruluşunu sorduk Adil Begeç'e.

     İsmini aldığı kuyular nedeniyle tarihi bir dokusu olduğuna inandığımız ve ama bu dokuyla ilgili olarak hiçbir veriye ulaşamadığımız Kırkkuyu'nun, 1946 yılında Yayıklı Köyü'nden gelen Hamit Yiğit tarafından kurulduğunu öğrendik son olarak.

    Kuyuların bizlerde oluşturduğu merak, köy yerinden uzaklaştığımız sıralarda da kafamızı meşgul etmeye devam ediyordu.

MEHMET BEDİ DEMİR / MARDİN LİFE

Editör: Nezir Güneş

Yorum Yaz