matesis
dedas

Körsu Köyünde Sosyal Hayat! Körsu Köyü Nerede? Nasıl bir köy? Körsu Köyü nereye bağlı?

Arıklı asfaltı ile Dikmen asfaltı tarafından çevrelenmiş olan arazinin arasında olması hasebiyle ters bir noktada bulunan köye, Arıklı asfaltı tarafından ve Arıklıya varmadan önce sola kıvrılan şose yoldan uzandık.
  • 11.08.2021 14:31
Körsu Köyünde Sosyal Hayat! Körsu Köyü Nerede? Nasıl bir köy? Körsu Köyü nereye bağlı?

  Yeşil tarlaların arasında uzanan bozuk şosede ilerlerken karşımıza çıkan ve Tarlabaşı Mezrası olduğunu öğrendiğimiz birkaç ev kümesinin önünde bulunan birkaç adamın yanında durduk. Elimizdeki haritanın gösterdiği bu istikameti, selam vererek sokulduğumuz köylülere teyit ettirdikten sonra yolumuza devam ettik.

     İlçe merkezine 38 kilometre uzaklıkta olan Körsu'ya varmadan önce, yol kenarındaki tarlada mısır sapı toplamakla meşgul olan köylü kadınlara tanık olduk. Yaşadığımız coğrafyanın bu elleri nasırlı analarını gerimizde bırakırken, tarifi olmayan duygular içindeydik. Yarımca Mezrası ile Büyük Boğaziye, Akdoğan ve Taşlıca  Köylerine komşu olan Körsu'ya ulaştığımız anda bile bu duyguların etkisinden kurtulamamıştık.

     Hafif bir engebenin tam tepesine kurulmuş olan köy yerine, sağ tarafımızdan köye kadar uzanan yeşil tarlanın üzerinde bulunan ve bulunduğumuz yola paralel olarak uzanan tarımsal sulama borusunun nezaretinde girdik. Uğrayacağımız köy okulunu, köye uzanan yolun son rampasındayken fark ettik. Bahçedeki çocukların meraklı bakışları arasında girdiğimiz okul, hiç beklemediğimiz kadar temiz ve hiç ummadığımız kadar düzenliydi.

     Okulun müdür yetkili öğretmeni Yurdal Demirel tarafından ağırlandığımız odada geçen tanışma faslı, bizler için bir sürpriz olmuştu. Yurdal Hoca, memleketi olan Elazığ'la ilgili iki kitap yazmış ve Mezopotamya üzerinde de çalışması olan bir yazardı. Yurdal öğretmenin ismini daha önceleri duymuş ve çok istememize rağmen, bu güne kadar tanışma olanağını bulamamıştık.

     Kısmet bugüneymiş diyerek  % 85'i okur yazar olan köy halkının okur yazarlığı üzerine yapmamız gereken işi konuştuk ilk olarak.

     Bizler için hazırlanan çayların eşliğinde devam eden sohbetimizi, Yurdal Hoca'nın yazdığı kitaplar ile yaptığı çalışmalara çektik. Bu sohbetin içinde, ilçemizle ilgili olarak yaptığımız çalışmalarımızı da konuştuk tabiî ki.

     Kendi çalışmamızla ilgili olarak haber saldığımız köylü, 45 yaşındaki Ahmet Güzel'di. Kısa bir süre sonra okula gelen Ahmet Güzel'in de katılımıyla devam etti sohbetimizin konusu, Körsu'ydu bu sefer.

    Geçmişten gelen göreneklerin günümüzde de yaşatıldığını,

    Berdel usulü evlilik olgusunun günümüzde de sürdürüldüğü ya da sürdürülmek zorunda kalındığını,

    Acı kahve ikramı olan köy halkının tarım, hayvancılık ve nakliyecilikle geçindiğini öğrendiğimizde ikinci çaylarımızı yudumluyorduk.

     Günümüz itibarıyla 48 hane ve 400 kişilik bir nüfusa ulaşan köy, 1956 yılında Kızıltepe'den gelen ve aslen Mardin'in Kumlu Köyü'nden olan Mehmet Güzel adlı şahıs tarafından kurulmuş. 

   Ancak; Mehmet Güzel'den çok daha önceleri, köy arazilerinde bulunan bir mağarada ve yarı göçer olarak yaşayan Kör Osman ( Kör Ose )adlı şahısın bilindiğini ve 'Körsu' isminin de bu şahıstan kaynaklandığını dinlememizin ardından duyacağımız başka bir şey kalmamıştı.

     Herkesle esinleşerek okuldan ve Dikmen asfaltına doğru hareketle Körsu'dan uzaklaşırken, köye verdiği isminden başka hiçbir bilgi bırakmayan Kör Osman'ın kim olduğunu düşünüyorduk.

MEHMET BEDİ DEMİR / MARDİN LİFE

Editör: Nezir Güneş

Yorum Yaz