matesis
dedas

Küplüce (Şemka) Köyünde Sosyal Hayat! Kplüce Köyü Nerede? Nasıl bir köy? Küplüce Köyü nereye bağlı?

Baharın kışa galip geldiği günlerden bir tanesiydi. Kızıltepe Ovası kazan ve biz kepçe, yollardaydık yine. Bu seferki programımızda bulunan köy, Arıklı ve Çatalca asfaltları baz alındığında sapa bir noktada olan Küplüce'ydi.
  • 13.08.2021 10:31
Küplüce (Şemka) Köyünde Sosyal Hayat! Kplüce Köyü Nerede? Nasıl bir köy? Küplüce Köyü nereye bağlı?

    Işıklı, Aysun mezraları ile Yamaç ve Kilimli köylerine sınır olup ilçe merkezine 35 kilometre mesafede bulunan köye, Çatalca asfaltının yaklaşık olarak otuzuncu kilometresinden sonra sağa kıvrılan şose yoldan uzandık. Bahar havasıyla vücudumuzu saran rehaveti, girdiğimiz şose yolun sarsıntılarıyla üzerimizden atıyorduk. Aracımızla birlikte sarsıla sarsıla katettiğimiz bu yolun minik bir yükselti kazandığı noktasına vardığımızda gözüken köy, fotoğraf menzilimize girmişti. Hafif eğimlerle dalgalanan arazinin üzerine kurulmuş olan Küplüce, iki tarafında bulunan tepecikler tarafından korunuyordu sanki. O an için bulunduğumuz noktadan çektiğimiz birkaç fotoğraf sonrasında köy yerindeydik.

     Büyük bir çoğunluğu kerpiç olan evlerin damlarına kurulmuş olan çanak antenlerin çektiği dikkatimizle köy okuluna geldik.

     Köy yerinden geçen araçlar çok az olmalıydı ki yabancılığımız, durduğumuz köy okulunda çabucak fark edilmişti. Etrafımızı saran çocukların meraklı bakışları arasında girdiğimiz okulda, % 70'i okur yazar olan köy halkının okur yazarlığı üzerine ve köy öğretmeniyle yaptığımız çalışmayı henüz bitirmeden, birkaç köylü tarafından ziyaret edildik. Çalışmamızın köy ve köylüyle ilgili olan kısmını da bu köylülerin arasında bulunan 43 yaşındaki Kadri Ataman'la tamamladık.

    Göreneklere bağlılığı, yaşatılan berdel olgusunu, ve acı kahve ikramını dinledik ilk olarak.

    45 hanede yaşayan 250 kişilik nüfusun, tarım, hayvancılık ve nakliyecilikle geçindiğini de dinlememizin ardından köy ve köylünün tarihini sorduk Kadri Ataman'a.

   Araköy'den Ali Ataman, Eğmirli Köyü'nden İbrahim Kılıç ve Gökçe Beldesi'nden Abdulkerim Öncel ismli şahıslar, 1940'lı yıllarda köy yerine gelerek yerleşirler. Daha sonraları yapılan toprak reformuyla arazi alan bu şahıslar, Dikmen'in mezrası durumundayken 1965 yılında muhtarlık olan Küplüce'yi yurt edinirler.

   Soracak sorumuz kalmamıştı!

   Yakın tarihte kurulmuş olan köyle ilgili mevcut meraklarımızı gidermiş olmanın verdiği hazla köy yerinden ayrılırken, toprak reformunun günümüze yansıyan sonuçlarını konuşuyorduk.

MEHMET BEDİ DEMİR / MARDİN LİFE

Editör: Nezir Güneş

Yorum Yaz