matesis
dedas

Değişim Dedektifleri İşbaşında

Mardin Yaylı İmam Hatip Ortaokulundaki öğrenciler uluslarası bir projede farklı ülkelerden öğrenci ve öğretmenlerle 50 yıl önceki Mardin ile 50 yıl sonraki Mardin arasına bir köprü kuruyor.
  • 09.05.2021 14:11
Değişim Dedektifleri İşbaşında

Gelişen teknoloji ile birlikte gelecekte bizleri nelerin beklediğini araştıran çocuklar, uluslararası bir platform olan eTwinning’de Değişim Dedektifleri adlı projede buluşuyor.

Kuruculuğunu Kadıköy’den Mustafa Aykın İlkokulu ve Göztepe İlkokulu’nun yaptığı projede Mardin Yaylı İmam Hatip Ortaokulu , Semiha Şakir İlkokulu, Gaziantep Ömer ve Sabriye Ersoy Ortaokulu, Makedonya Josip Broz Tito İlkokulu, Bosna-Hersek Bijelo Polje ilkokulu, Almanya Grundscule ilkokulu, Azerbaycan Baku Turkish Ortaokulu da yer alıyor.

Şehirlerimizin 50 yıl önceki hallerine ait fotoğraflar bulan öğrencilerimiz bu fotoğraflardan yola çıkarak 50 yıl sonra şehrimizin nasıl olabileceğini hayal ediyor ve günümüzde yaşanan sorunlara akılcı ve yaratıcı çözümler üretmeye çalışıyor.

Toplamda 13 öğretmen ve 172 öğrencinin bulunduğu proje haziran ayında sona erecek. Eğer pandemi süreci biterse, proje erasmus projesine çevrilecek ve etkileşimli şekilde çalışmalar yapılması planlanacak.

ĞRENCİLER ORTAK ÇALIŞMA YÜRÜTÜYOR

Farklı şehirlerden ve ülkelerden çocuklar buldukları 50 yıl öncesine ait fotoğraflardan yola çıkarak geçmiş ile günümüzü görsel okuma yöntemiyle karşılaştırıyorlar. Proje Yaylı İmam Hatip Ortaokulu’nun ilk eTwinning projesi olmasından ve kırsalda yaşayan öğrencilerimize 21. yüzyıl becerilerini kazanabilmek için farklı ülkelerden gruplarla ortak çalışmalar yürütme imkanı vermesi açısından uluslararası bir öneme sahip. Öğrencilerimiz proje çalışmaları dahilinde web 2.0 araçlarını kullanmayı öğreniyor ve diğer gruplarla ortak ürünler oluşturuyorlar. Analojik düşünme, soru sorma, ilişki kurma gibi çalışmalarla etkinliklerini zenginleştiren öğrenciler, projelerini aynı zamanda bir STEM projesine de dönüştürüyorlar. Sadece eleştirmekle yetinmeyip yok edemeyecekleri binalar, tıkalı yollar ve tükenme tehlikesindeki kaynaklar için çözüm üretmeye çalışıyorlar. Öğrenciler tüm bunlar için mühendislik tasarım ilkelerinden yararlanıyor.

eTwinning Nedir?

eTwinning, Avrupa’daki okullar için oluşturulmuş bir topluluk. İletişim kurmak, işbirliği yapmak, projeler geliştirmek ve paylaşmak için, Avrupa ülkelerindeki katılımcı okullardan birinde çalışan personele (öğretmenler, müdürler, kütüphaneciler vb.) yönelik bir platform sunuyor. eTwinning, bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanımıyla gerekli destek, araçlar ve hizmetleri sağlayarak okulların herhangi bir konuda kısa ve uzun vadeli ortaklıklar kurmasını kolaylaştırarak Avrupa'da okul işbirliğini teşvik ediyor. Yirmi sekiz dilde mevcut olan eTwinning Portalının bugün yaklaşık olarak 573.000'den fazla öğretmen üyesi bulunuyor. Portal, öğretmenlerin ortak bulması, proje oluşturma, fikirlerini paylaşması için çevrimiçi araçlar sağlıyor.                    

 

 

 

Editör: Nezir Güneş

Yorum Yaz