Mardin Ovası'nda daha verimli tarım için kongre düzenleniyor
Mezopotamya topraklarının daha verimli kullanılması, Mardin Ovasında tarım üretiminin önündeki engeller, GAP Sulama Kanalları'nda mevcut durum Mardin'de düzenlenecek iki günlük kongrede tüm yönleriyle masaya yatırılıyor.
Kısa adı (ASEAD) olan Avrasya Sosyo-Ekonomik Araştırmalar Derneği, 2023 Hedefleri Doğrultusunda Tarım Sektörü başlığı altında Mezopotamya'da, Mardin Ovası'nda daha verimli tarımı, tarım üreticileri ve sektörün bütün bileşenleriyle iki gün devam edecek kongrede masaya yatırıyor.
Avrasya Sosyo-Ekonomik Araştırmalar Derneği Başkanı- Sütçü İmam Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Örnek'in koordinasyonunda Mardin Hilton Otel'de 4 ayrı oturum halinde gerçekleştirilecek kongreye tarım sektörü tüm taraflarıyla her yönüyle tartışılacak.
Mardin'de düzenlenecek kongre ile ilgili ziyarette bulunan Avrasya Sosyo Ekonomik Araştırmalar Derneği Başkanı Prof. Dr. İbrahim Örnek, 23-24 Eylül 2021 (Perşembe ve Cuma Günü) IV. Uluslararası KAYES Kongresi'ni “2023 Hedefleri Doğrultusunda Tarım Sektörü” ana teması ile online ve yüz yüze olmak üzere hibrit formatta Hilton Garden Inn-Mardin'de düzenleneceğini kaydetti.
Düzenleyeceğimiz IV. Uluslararası KAYES'in amacının Türkiye'nin ve özelde bölgemiz ve Mardin Ovası'nda, 2023 hedefleri doğrultusunda; ekonomik, sosyal ve politik gelişmelerinde etkili olan tarımı, ulusal ve uluslararası düzeyde tüm boyutlarıyla ele alınmasını hedeflediklerini ifade ederek, Kongreye; akademisyenlerin, tarım sektörü çalışanlarının, ilgili alanda bulunan bürokratların ve devlet erkânının katkıları ile bilimsel bir zeminde tartışılacağını söyledi.
Prof. Dr. Örnek, "IV. Uluslararası KAYES'de ele alınacak konu başlıkları arasında ata tohumu ve geleceği, organik tarım, tarım politikaları, tarımın finansmanı, iklim değişikliği, suyun verimli kullanımı, sürdürülebilir tarım, Tarım 5.0, sosyal gastronomi ve kırsal kalkınma konularına yer verilecektir. Ayrıca IV. Uluslararası KAYES Kongresinde, Şanlıurfa'dan Mardin'e tamamlanmış, “Bereket Kanalı” olarak da ifade edilen, 221 km'lik sulama kanalı ile buna bağlı depolama tesisi ve şebekelerin devreye girmesi ile birlikte su ile buluşacak verimli Mardin topraklarından elde edilecek rekolte artışlarının bölgeye sağlayacağı üretim, istihdam ve gelir artışlarının konuşulacağı özel oturumlar düzenlenecektir. Bununla birlikte ülkemizde ve Güney Doğu Anadolu Bölgemizde tarım sektörünün ayrıntılı bir şekilde değerlendirileceği ve yaşanan kuraklık sürecine bağlı olarak suyun en tasarruflu bir şekilde kullanılmasına olanak tanıyan ürün çeşitliliğinin ve sulama sistemlerinin tercih edilmesine yönelik konular hem akademik boyutta hem de ilgili kurum ve kuruluşların katılımı ile düzenlenecek özel oturumlarda tartışılacaktır. Kongremiz hakkında detaylı bilgiler kayes.asead.org.tr web adresinde yer almaktadır."
Prof Örnek, Kongrede gerçekleşecek otorumların başlıklarını ve katılımcıları ise şöyle sıraladı: Devlet Su işlerinin yatırım faaliyetlerinin durumu ve GAP Mardin sulama kanalılarının son hali, verimli sulama tekniklerinin tartışılacağı ilk oturuma DSİ Genel Müdür Yardımcısı Faruk Fıratoğlu, DSİ GAP 15 Bölge Müdürü Mahmut Berber ile Mardin il Tarım Orman Müdürü Menduh Dinler.
Büyükşehir Belediyelerinin Kırsal Kalkınmadaki Rolü İşbirliği ve Sürdürülebilirliği başlığıyla gerçekleşecek ikinci oturuma; Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Ramazan Özcan Yıldırım, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler ve Gıda Daire Başkanı Kenan Seçkin, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Mehmet Zahid Ardahan, Diyarbakır Büyükşehir belediyesi Kırsal Daireler Daire Başkanı Nihat Nur Baki, Mardin Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanı Adil Alan ile Bursa Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Düşünsel Şentürk'ün katılımıyla gerçekleşecek.
Tarımda Markalaşmanın Önemi ve Mardin'de Markalaşma Başlıklı 3. Oturumda ise; Tohum Platformu Kurucusu ve Tarım Yazarı Mine Ataman, Kızıltepe Zahireciler Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter, Artukbey Kurucusu Tacettin Yertüm, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Coğrafi İşaretler Markalaşma Şube Müdürü Şeyda Ceylan'un sunumlarıyla gerçekleşecek.
Ata Tohumlarının Geleceği'nin konuşulacağı kongrenin son oturumunda ise; Kavılca Buğdayı Üreticisi İlhan Koçulu, Siyez Buğdayı üreticisi Doçent Doktor Hüseyin Güral Ünal, Havrani Buğdayı Yılmaz Yusuf Yılmaz, Karakılçık Buğday Üreticisi Ünal Kahraman'ın katılımlarıyla gerçekleştirilecek.
Editör: Nezir Güneş