matesis
dedas

Midyat'ta bilinçli üretim için kadın ve erkek çiftçilere bağ budama eğitimi

Mardin İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Türkiye Kalkınma Vakfı (TKV) arasında genel ve mesleki eğitim kursları düzenlenmesine yönelik iş birliği protokolü kapsamında Midyat Halk eğitimi Merkezi’nde bağ budama eğitimi düzenlendi.
  • 15.03.2024 10:58
Midyat'ta bilinçli üretim için kadın ve erkek çiftçilere bağ budama eğitimi
 

Mardin’de, 50’ye yakın gen üzüm çeşidiyle önemli üzüm üretim merkezlerinden olan Midyat ilçesinde bilinçli üretim için kadın ve erkek çiftçilere 'bağ budama' eğitimi veriliyor. Bağ yetiştiriciliğinden kaliteli ve yüksek üzüm veriminin elde edilmesi amacıyla çiftçilere ziraat Mühendisleri tarafından doğru budama yöntemleri öğretiliyor.

İl Milli Eğitim bağ budama eğitimi 

Mardin İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Türkiye Kalkınma Vakfı (TKV) arasında genel ve mesleki eğitim kursları düzenlenmesine yönelik iş birliği protokolü kapsamında Midyat Halk eğitimi Merkezi’nde bağ budama eğitimi düzenlendi.

Eğitimde, kadın ve erkek girişimci üreticilere ve bağ üreticilerine bağda budama, çift sürme, ilaçlama, bağ hastalık ve zararlıları konularında uygulamalı bilgiler verildi. Kursa 15'i kadın 30 kişi katıldı. Toplam 102 saat sürecek kursta, Ziraat Mühendisleri Seher Yıldız ve Mehmet Ali Menekşe tarafından kursiyerlere toprak ve fidan seçimi, bağ budama, gübreleme ve hastalıkla mücadele gibi teorik bilgiler veriliyor.

Kursiyerlere ayrıca uygulamalı budama çalışmaları da yaptırılıyor. Uygulamalı eğitimde; Bağ budamasının amacı, budama şekilleri ve Midyat’taki üzüm çeşitlerine göre budamada bırakılacak göz ve çubuk sayısı uygulamalı olarak çiftçilere gösterilmiş oldu.

Katılımcılara uygulamalı budama eğitimi verildi ve üreticilerin soruları cevaplandırıldı. Bağ budama eğitimine katılan ve başarılı olan kursiyerlere sertifika verilecek.

 "İnce ayrıntısına kadar her şeyi anlatmaya çalışıyoruz"

Kurs Eğitmeni Ziraat Mühendisi Seher Yıldız, “Bizim verdiğimiz kurs bağ budama. Yaklaşık 30 tane çiftçimiz var. Onların istekleri ile biz bu kursu açtık. Türkiye Kalkınma Vakfı ve Halk Eğitimi Merkezi iş birliği ile bu kursu açtık. Çiftçilerimizin isteği üzerine tabi ki bağ budama kursunu açma gereği duyduk.  Çiftçilerimiz yani çok istekli oldukları için biz de açıkçası bunun açılması gerektiğini düşündük. Çoğu çiftçimizin yanlış budama yaptığını, bazı yanlışların farkında olmadığını fark ettik.  Evet budama yapılıyor, ama nasıl yapılıyor? Bu çok önemli. Sadece budama deyip geçmemek lazım. Bizim için budamanın çok önemi var. Seneye ürün almak için, verimliliği artırmak için bu yüzden olabildiğince budama gerekli değerin verilmesi gerekiyor. Yani biz ince ayrıntısına kadar her şeyi anlatmaya çalışıyoruz. Sadece budama üzerinde de durmuyoruz. Hastalık olsun, zararları olsun, toprak sürümü olsun, gübresi olsun, sulaması olsun yani olabildiğince çiftçimize en iyi bir şekilde verimli bir eğitim vermeye çalışıyoruz” dedi.

"İnsan anlamayınca da çok zor görünüyor”

46 yaşındaki 7 çocuk annesi Kadın kursiyer Semira İşcan ise, “Halk eğitimden hocalar gelip bize öğretiyorlar. Bir de hem orada konuşuyorlar hem anlatıyorlar, bağa da çıktık öğretiyorlar. Zaten gençlerimizin hepsi şehirlere gidiyorlar çalışmaya.  Biz kadınlar bir de yaşlı babalarımızla kalıyoruz. Yani bizim de katkımız olur yaşlılarımıza. Anladığımız zaman çok güzel, çok zevkli, böyle keyif verici bir şeydir. İnsan anlamayınca da çok zor görünüyor” dedi.

4 çocuk babası 52 yaşındaki İbrahim Altok da, bağ budama ile ilgili şunları söyledi: “Bağcılıkta budama çok önemlidir. Çok önemli benim bildiğim kadarıyla. Ben babamda, dedemden öyle öğrendim Çok önemli. Bağlarında gençleşmesi daha güzel olur. Biz bazen bunlara kıyamıyorduk bazı şeyleri (dalları) kesmeye. Ama mühendis ‘kesin’ dedi, ‘gençleştirin’ dedi. Babamızdan, dedemizden gördük.  Gördüğümüz kadarıyla yapıyorduk. Ama bir arkadaş vesile oldu. Halk Eğitim de bu şey (eğitim) varmış. Bize de mesaj geldi. Geldim, katıldım. Bazı bilmediğim şeyler vardı. Mühendisler gösterdiler.  Onlardan bazı bir şeyler öğrendik, öğrenmedik değil. İyi oldu yani. İnsanlar için iyi oldu” dedi.

Önce teori sonra uygulamalı 

Bağcılığa merakı olan fizyoterapist Feyzanur Kardaş da, “Fizyoterapistim, aslında bir sağlıkçıyım ama Gercüşlü olarak bağ budama, üzüm, aslımız olan, işte büyüklerimizden gelen, işte anne, babadan dededen gelen mesleği öğrenmek istedik. Bu alanda şu an tarlaya geldik. Hocalarımızla birlikte güzel bir eğitimden geçiyoruz. Hava çok güzel, bağ çok güzel. Güzel geçiyor, eğitimimiz güzel geçiyor. İşte geçen yıldan kalma ölü dalları buduyoruz. Yeni ağaç gençleştirme işte bağ budama eğitimi alıyoruz. Önce teori olarak öğrendik. Şu an uygulamalı bir şekilde arazideyiz. Güzel geçiyor. Birbirimize katkı sağlıyoruz” dedi.  

 

Editör: Gülten Akgül

Yorum Yaz