tatlidede

Tam Kan Değerleri Anlamları Nelerdir? Kan Tahlilindeki Değerler Ne Anlama Geliyor?

Genel sağlık durumunun saptanması ve anemi gibi çeşitli bozuklukların taraması ve izlemi amacıyla, rutin ya da doktorunuzun saptadığı bir tıbbi muayenenin parçası olarak yapılan bir testtir.
  • 16.12.2021 13:08
Tam Kan Değerleri Anlamları Nelerdir? Kan Tahlilindeki Değerler Ne Anlama Geliyor?

Hemogram nedir?

Hemogram damardan alınan kan örneğinin içeriğindeki farklı hücrelerin özel cihazlarla sayılması işlemidir. Hemogram testi CBC (Complete Blood Count) yani ‘tam kan sayımı’ olarak da isimlendirilir. Hemogram testi için gerekli olan kan; yüzeysel seyri nedeniyle kan alınması kolay olduğu için toplardamarlardan alınır. Yetişkinlerde genellikle kollardaki damarlardan, çocuklarda el sırtındaki damarlardan ve yenidoğanda ise topuktan kan örneği alınır.

Kan Değerleri Anlamları Nelerdir?

  • WBC: Beyaz kan hücresi anlamını taşır. Vücut içinde savunma ve bağışıklık için olması gereken hücrelerin kan içerisinde ne kadar bulunduğunu gösteren bir testtir. Kan içerisinde dolaşan bu hücreler kemik iliğinde de üretilmektedir. Lenf sistemi gibi diğer vücut dokularında da çokça bulunur. Bu hücrelerin miktarı 4.000-11.000/mm3 olarak bilinir. Ortalama olan miktarı ise 7.000/mm3 olarak bilinir.
  • RBC: Bu kanda yer alan kırmızı kan hücresi yani eritrositlerin anlamını taşır. Doku ile akciğer arasındaki oksijen taşıma görevini yapan hücrelerin miktarını gösteren hücrelerdir.
  • HCT: Kırmızı kan hücrelerinden meydana gelen kanın hacimce oranı anlamına gelir. Bu, yüzde olarak ifade edildiği bilinir.
  • PLT: Trombosit olarak da adlandırılan bu pulcuklar, kanın pıhtılaşmasını sağlar. Normal değeri 50.000 ila 400.000 arasındadır.

Kan Tahlilindeki Değerler Ne Anlama Geliyor?

Kırmızı kan hücresinin sayımı, hematokritin ve hemoglobin sonuçlarından meydana gelir. Normalden düşük bir sonuç çıkarsa anemi olması yüksek bir ihtimaldir. Normalden fazla sayıda varsa ise kalp hastalığı gibi rahatsızlıklara işaret olabilir.
Beyaz kan hücreleri normalden düşük çıktığı zaman, kemik iliği ya da otoimmün bir bozukluk sebebi olabilir. Normalden yüksek olduğu zaman ise iltihaplanma, bağışıklık sistemindeki bozukluk, enfeksiyon gibi sorunlar olduğunu gösterir.
Normalden yüksek ya da normalden düşük trombosit sayısı belirlenmişse tıbbi bir duruma işaret olduğu anlamına gelir. İlaçtan kaynaklanabilen bir durum olduğu da bilinir.

Editör: Meliha Güneş

Yorum Yaz