tatlidede

Mardin'de Damar Cerrahisinde Gri Alanlar Toplantısı düzenlendi

Mardin’de, Ulusal Vasküler ve Endovasküler Derneği tarafından “Damar Cerrahisinde Gri Alanlar” toplantısı düzenlendi.
  • 20.05.2023 15:32
Mardin'de Damar Cerrahisinde Gri Alanlar Toplantısı düzenlendi

Bir otelde düzenlenen toplantıda, farklı illerden gelen ve alanında uzman damar cerrahları, sunumlar yaptılar. Kalp ve damar cerrahisi alanındaki yeniliklerin ve gelişmelerin paylaşıldığı toplantıda, deprem gibi doğal afetler ve damar cerrahisi başta olmak üzere farklı konular ele alındı.


‘ÖZEL BÖLÜM AÇTIK’
Ulusal Vasküler ve Endovasküler Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şırlak, Türkiye’nin değişik şehirlerinde güncel konulardaki deneyimleri kalp ve damar cerrahlarına ulaştırmak ve paylaşmak için bu toplantıları yaptıkların söyledi.
Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkilen depremlere yakın olan bir kente bu toplantıyı düzenlemek istediklerini aktaran Şırlak, şunları söyledi:


“Bizler kalp damar cerrahlarıyız. Depremdeki önemli yarılanlardan biri damar yaralanmaları olabiliyor. Yaralanmaların dışında deprem nedeniyle eziklere karşı gelişen problemlerde gerekli girişimlerin yapılabilmesi da bizlerin işidir. Bu nedenle özel bir bölüm açtık. Dernek olarak içine girdiğimiz oluşumlardan biri de afet sisteminin içine girmek. Birçok cerrahi dernek ile beraber Türkiye’de bir afet sistemi derneği oluşturuldu. Biz bu sistemin içine de girdik. Bundan sonraki afetlerdi bizlere daha hızlı ulaşılmasını sağlayacak sisteme de entegre olduk.”


‘SAĞLIKLI BESLENME KARDİYOVASKÜLER HASTALIKLAR RİSKİNİ AZALTIYOR’
Türkiye’nden her yerindeki kalpa damar cerrahileri ile eş güdümlü çalışmak istediklerini bu nedenle bu toplantıları ülke genelendi sürdürmeyi istediklerinin altını çizen Şırlak, damar hastalıkları hakkında farkındalık yaratmak istediklerini bildirdi.
Kalp damar hastalıklarının çoğunun genetik faktörlerin baskın hastalıkların olmasının yanında önlenebilir faktörlere de sahip olduğunu vurgulayan Şırlak, “Bunlardan biri beslenme. Bu nedenle Kardiyovasküler hastalıklar riskin azaltılmasında beslenmenin altını çizmek istiyoruz. Sağlıklı beslenme, egzersiz, susuz kalmama. Bunlar her zaman vatandaşlarımıza önerdiğimiz yaşam biçimleri.” dedi.


‘DÜNYADA KALP DAMAR HASTALIKLARI HALEN EN ÇOK ÖLÜMLERİN EN ÖNEMLİ SEBEPLERİN BAŞINDA GELİYOR’
Başkent Üniversitesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Tankut Akay ise ülkede bu yıl düzenlenecek Asya Vasküler cerrahisi kongresinin başkanlığını yapacağını söyledi.


Kongre öncesi Mardin’de düzenlenen toplantıda damar cerrahisinin önemli konularını bir çok branş hocalarıyla enine boyuna konuşacaklarını kaydeden Akay, “Damar cerrahisinin artık klasik hastalıklar haline gelmiş, damarın balonlaşması, damar tıkınması, damarda pıhtıların olması, akciğer damarlarındaki pıhtıyla bağlı yüksek tansiyon ve damar sağlığı için ne yapmamız gerektiğini konuşacağız." ifadelerini kullandı.


Vatandaşlara sigaradan uzak durmaları, yeme ve içmelerine son derece dikkat etmelerini, son derece hareketsiz kalmamaları, vücutlarına iyi bakmaları tavsiyesinde bulunan Akay, kan şekerlerini kontrol ettirmeleri, eğer ailede kalp damar hastası varsa bu konuda daha bilinçli olmaları doktor kontörlerinin aksatmamaları gerektiğini vurguladı.


Akay, “Bütün dünyada yaş artmakta. Yaş arttığı zamanda buna bağlı olarak iki hastalık artmakta. Bunlardan biri kalp damar hastalıkları, bir tanesi de kanser. Yaşla beraber Kardiyorvesküler hastalıklar halen en çok ölümlerin en önemli sebeplerin başında gelmekte. O yüzden çok dikkat edilmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

 

(MEHMET SALİH KESKİN/MARDİN LİFE)

Editör: salih keskin

Yorum Yaz