tatlidede

Mardin'in koronavirüsle İmtihanı!

Mardin'in koronavirüsle İmtihanı!
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs verileriyle ilgili mütemadiyen yaptığı açıklama ve uyarılarda en fazla altını çizdiği kuralların Maske, Sosyal mesafe ve temastan kaçınma olduğunu vurguluyor. Bakan Koca son uyarılarına ilişkin yaptığı paylaşımda ise vaka sayısının her geçen gün arttığı illerin başında gelen Mardin'e de işaret etti.
 
Koca;  “Son 1 haftada Pnömonili hasta sayısı oranı en çok azalan illerimiz: Artvin, Muş, Denizli, Düzce, Erzurum. En çok artan illerimiz: Mardin, Isparta, Kocaeli, , Karaman. Sebebi ne olursan olsun, başkalarının ihmali, tedbirlerin terkine gerekçe kabul edilmemeli” ifadelerini kullandı.

11 Mart'ta Türkiye'de açıklanan ilk vakanın bir hafta sonrasında Mardin'de rastlanan ilk vakalarımızın ardından ilk başlarda ciddiye alınmayan anca ardından yaşanan kısıtlamalar, toplumun gözünde aşina olan kimi tanınmış şahsiyetlerin de virüse enfekte olmalarıyla birlikte yavaş yavaş durumun ciddiyetinin farkına varıldı. 

Varıldı da ne oldu?

Devlet sosyal ve ekonomik kaygılardan olacak ki;  ilerleyen zamanlarda kısıtlama tedbirlerinde kısmi bir gevşemeye ve normalleşmeye gidinceye kadar ülkenin farklı şehirlerinde görünen vaka sayısına paralel bir vaka sayısı takip ediyordu Mardin'de.

1 Haziran'da başlatılan ve 1 Temmuz'da genişletilen  normalleşme düzenlemesiyle birlikte Mardin'de adeta film koptu desek yeridir.. 

Pandeminin başladığı günden gelinen bugüne kadar Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından ülkemizde görünen vaka sayısına ilişkin rakamlar düzenli bir şekilde açıklanıyor. Kimileri açıklanan rakamları gerçeği yansıtmadığını ifade ediyor olsalar da gazeteciler olarak her gün açıklanan rakamları paylaşıp, konunun önemine binaen toplumumuzda yaşanan vakaların ciddiyetine dikkat çekmeye çalışıyoruz. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın dışında gerek ülke genelinde gerekse de görünen vaka sayısı noktasında herhangi bir etkili ya da yetkilinin pandemi sürecinin başlangıcından buyana açıklama yaptığı görülmedi. Bunun bakanlıkça uygulanan bir tedbir olduğunu biliyoruz. Ancak bu tedbirin kimi zamanlarda özellikle de vaka sayısının arttığı dönemlerde ilgili şehirlerin valilerinin ya da İl Sağlık Müdürleri tarafından kamuoyuna açıklanması durumun ciddiyetini anlatmakla birlikte O şehirdeki vakaya karşı olan tedbirlere dikkat çekilmesi açısından bir otokontrol görevi göreceğini düşünüyoruz.

Bakan Koca'nın açıklamalarına göre son bir haftada vaka sayısının en fazla karşılaşıldığı şehirlerin arasında Mardin var. 

Mardin'de vaka artmasın da nerde artsın?

Korona korkusuyla cenazelerimizi 4 kişi ile defnediyoruz  ama iş düğünlerimize geldiğinde halaylarımızı yüzlerce kişi el ele tutuşarak çekiyoruz. 

Komşumuz, arkadaşımız, akrabamız, hatta en yakınımız korona virüse yakalandı!

İstanbul, Ankara, İzmir ve Zonguldak gibi duymaya alıştığımız vaka sayılarındaki artış, Mardin'de Diyarbakır'da ve Şanlıurfa'yı adeta esir aldı.  Vakalar, Ailelerimize hanelerimize kadar girdi.
 
Her an bize gelme ihtimali oldukça da yüksek. 

Giderek yaygınlaşan hastalık karşısında psikolojik olarak hastalanmamız ise işin cabası!

Yani durum rivayetlerin ve kulaktan kulağa söylentilerinin de ötesinde.

Mardin Tabipler Odası Başkanı Derya Etem'in geçtiğimiz günlerde basına yansıyan beyanında; Mardin'deki vaka Sayısının 5 binin üzerinde olduğunu açıklıyordu. 

Tabipler Odası Başkanlığı'nın yaptığı açıklamaya kulak kabartmamız gerekiyor. Nihayetinde işin içinde olan bir meslek gurubunun durumun ciddiyetine dikkat çekmek için yaptığı açıklama biz gazeteciler başta olmak üzere Mardin halkı ve kamuoyu açısından durumun ciddiyetini gözler önüne sermesi açısından önemli bir referanstır.  

Bizler kafelerden, restoranlardan, berberlerden korona yayılır mı, yayılmaz mı yı tartışır dururken gözden kaçırdığımız bir şey var ki , o da düğünlerde taziyelerde, nişan törenlerinde ve toplu yapılan yemeklerdeki düzensizliktir. Toplu törenlerin yapıldığı alanlarda sosyal mesafe, maske ve hijyen konularını mutlaka ki denetim altına almamız gerekmektedir.
  
Bu törenler yapılmasın demiyorum ancak törenlerin devlet mekanizmasıyla kontrol altında tutulması elzemdir.

İl genelinde kesinlikle ama kesinlikle insanları bir araya getiren organizasyonlar en az katılımla ve kontrollü bir şekilde gerçekleşmesi gerekiyor. 

Hastanede yer kalmadı, yoğun bakım hasta sayısı artıyor, pandemi sürecinde tedbir amaçlı hazırlanan yurt binalarında yoğunluk herkesin malumu. Hal böyleyken neredeyse virüsün uğramadığı mahalle, sokak ve dahi hane kalmadı.

Önümüz Kurban Bayramı... 
Bu bayram Ramazan bayramında olan sokağa çıkma kısıtlaması da yok gibi. Valilik'ten son dakika bir tedbir açıklaması gelir mi bilmem ama bayram ziyaretlerinde selamlaşma,  tokalaşma ve kucaklaşma derken artan vaka sayısına yeni vakaların ekleneceği olasılığı oldukça yüksek gibi!.. 

Koronavirüs'ün elini kolunu sallayarak rahatça Mardin sokaklarında olta attığı bir dönemde bu mübarek Kurban Bayramı'nda akraba, dost ve yakınlarımızı musahafadan uzak gönül selamıyla bayramlaşmaktan başka da bir çaremiz yok gibi!. 
Bayram ziyaretleri için de  resmi olmasa da herkesin kendi karantinasını oluşturduğu gönüllü bir kısıtlamanın getirilmesi gerektiğini düşünüyor, sağlıklı ve virüssüz günlere bir an önce kavuşma dileğiyle saygılar sunuyorum.

Yorum Yaz